Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen 6. Kar Film Festivali kapsamında “İletişimin dünü, bugünü ve yarını” konulu panel düzenlendi.
Panele İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, konuşmacı olarak katıldı. Gezgin,” iletişim fakültesi öğrencileri olarak ilk önce yerel medyada görev almanızı tavsiye ederim. Her mezun olan ulusal basını düşünmekte ama bence yerel medya da çok önemli..yerel medyada görev aldıktan ve başarılı olduktan sonra yaygın basına geçebilir ve hayata atılabilirsiniz. ” dedi
//GEZGİN BİLDİRİ SUNDU
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, genç gazeteci adaylarına, 'Hedefiniz belli ise buna ulaşmak için ipi göğüslemeniz gerekir. Bu hedefe de dürüst, çalışkan ve objektif açıdan bakarsanız ulaşırsınız' dedi.
//YAYGIN VE YEREL MEDYA
Prof. Dr. Gezgin, Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesince bu yıl altıncısı düzenlenen Kar Film Festivali kapsamında verdiği 'İletişimin dünü, bugünü, yarını' konulu konferansta, genç gazeteci adaylarına yerel ve yaygın medya hakkında bilgiler verdi.
Bir yerlere gelebilmek ve istenilen hedefe ulaşmak için herkesin çok çalışılması gerektiğine vurgu yapan Gezgin, üniversitelerin, fakültelerin öğrencilere her şeyi verecek anlamına gelmemesi gerektiğini ifade ederek, öğrencilerin kendilerini her alanda geliştirmesini istedi.
GEZGİN’DEN BİLGİ VE İLETİŞİM ÇAĞI VURGUSU
Genel kültürün yanı sıra teknik donanım ve eğitim bilgisinin de alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Gezgin, konuşmasını söyle sürdürdü: 'Hedefiniz belli ise buna ulaşmak için ipi göğüslemeniz gerekir. Bu hedefe de dürüst, çalışkan ve objektif açıdan bakarsanız ulaşırsınız. Siz kendinizi her alanda geliştirmelisiniz. Teknik donanım, eğitim bilgi ve genel kültürün yanında yabancı dile de önem vermelisiniz. Bir mücadeleniz varsa ve bu mücadelenize inanıyorsanız, bunu yerel ve yaygın medyada devam ettirebilirsiniz. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak biz ister Erzurumlu, ister doğulu isterse Egeli olsun. Fark etmez, biz herkese destek veriyoruz. Bu yıl fakültemizin 60. yıl dönümü kutuluyoruz. Bütün iletişim fakültelerinin anası diyebiliriz. Yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz, hem akademisyen olarak, hem de A'dan Z'ye bütün medya kurumlarında çalışıyorlar var.'
//İLETİŞİM FAKÜLTELERİNİN İŞLEVİ
Herkesin işini, mesleğini seviyorsa yapacağı çalışmalar ve mücadelelerle hedefine ulaşabileceğini kaydeden Gezgin, 'Kameran olmak istiyorsunuz ve staj yapıyorsunuz. Kameramanın kablolarını taşımakla sizden bir şey eksilmez. Tam tersi, o kişi sizin samimiyetinize güveniyorsa size daha fazla bilgi verecektir ve size yardımcı olacaktır' diye konuştu.
Türkiye'de 46 iletişim fakültesi olduğunu ve öğrencilerin iş olanaklarının arttırılması için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Gezgin, şunları kaydetti:
'Sizin için çalıştığımızı unutmayın. Dekanlar toplantısında, sizlerin iş olanaklarınızın artması için bunu gündeme getiriyoruz. Ama ben sizlerin bir defa yerel medyada çalışmanızı arzuluyorum. Mezun olduğunuz zaman belki geldiğiniz yörede görevinizi devam ettirebilirsiniz. ya da sevdiğiniz bölgelerde görev yapabilirsiniz. Yaptığımız incelemelerde Türkiye'deki yerel medya sayısı fazla ve reklam marjı çok yükseklerde. Bunun patronlar tarafından alındığı söz konusu. Sizler de hükümetin alacağı karar doğrultusunda yerel medyada görev alabilirsiniz.'
Medya okuryazarlığı dersine de değinen Gezgin, iletişim fakültelerinde okuyan öğrencilerin 2. ve 3. sınıfta formasyon derslerine başlaması ve alacağı sertifika ile öğretmen olarak atanabilmesi için bir komisyon oluşturarak, Milli Eğitim Bakanı ile görüşeceklerini ifade etti.
//İLETİŞİM MEZUNLARINA SESLENİŞ
Prof. Dr. Gezgin, bir öğrencinin Türkiye'de medyada çalışanların yarısının farklı bölümlerden mezun olduğunu ve bu durumun iş olanaklarını sınırlandırdığı sorusunu, Anadolu Ajansı'nın işe alacağı gazetecilere iletişim fakültesi mezunu olma şartı getirdiğini ifade ederek, 'Anadolu Ajansı hemen bu maddeyi koydu. Anadolu Ajansı Bölge Müdürümüz burada. Sayın Genel Müdür Hilmi Bengi ile görüşerek bunu koydurduk. Basın Yayın Enformasyonda da bu şart var. Basından sorumlu bakanımız da buna destek verirse sizin önünüz açılacaktır' şeklinde yanıtladı İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gezgin, sözlerini şöyle tamamladı:
'Gençler staj yaptığınız esnada ne kadar çok çabalar, kendinizi sevdirirseniz, kendinize olanaklar yaratır ve işinizi bulabilirsiniz. Özverili bir çalışma ile hedeflerinize ulaşacağınıza inanıyorum.'