Ezo Tarım Sektörünü Analiz Etti
Tarım ve gıda fiyatlarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendiren Ziraat Odası Erzurum Şube Başkanı Mücahit Harmandar, tarım üreticilerine uyarılarda bulunarak, gıda fiyatlarındaki artışları değerlendirdi.
Kuraklığın buğday üretimini düşürdüğünü belirten Harmandar, “Buğdayda genellikle kendimize yeterli ürün üretmemize rağmen geçen yıl meydana gelen kuraklık üretim açığını ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte son yıllarda buğdayda yaklaşık 1 milyon hektarlık alan daralması görülmektedir. Bu alanın yarısı başka ürüne kayarken yarısı da üretimden tamamen kopmuş, boş bırakılmıştır. Öncelikle bu alanların yeniden üretime buğday üretimine dönmesi sağlanabilir. Buğday verimini artırmanın en önemli faktörlerinden biri yüksek vasıflı tohum kullanımıdır. Ülkemizdeki buğday ekim alanları dikkate alındığında, yıllık buğday tohumluk ihtiyacımız 600 bin ton civarındadır. 2007-2008 üretim döneminde ise 179.bin ton sertifikalı tohumluk dağıtımı yapılmıştır. Sertifikalı tohumluk kullanımı daha fazla yaygınlaştırılmalıdır. Kurağa dayanıklı tohum çeşitlerinin üretim ve dağıtımı sağlanmalıdır. Üreticilerin gelir istikrarını koruyacak, tarımsal yapısına uygun bir buğday piyasa düzeni oluşturulmalıdır.Yeni destekleme sisteminde destekler maliyeti azaltıcı yönde ağırlık kazanmalıdır. Kuraklık riski ve bazı değerlendirmelere göre bölgemizin tarımsal kuraklık periyoduna girebileceği düşünüldüğünde tarımsal sulama konusu büyük önem arz etmektedir. Nitekim geçen yıl yaşanan kuraklık yanında 2008 yılında bölgelerimiz yeterli yağış alamamıştır” diye konuştu.
KURAKLIK HUBUBAT ÜRETİMİNİ AZALTIYOR
Kuraklığın hububat üretimini azalttığını belirten Harmandar, “Bu durumda kuraklık, bu yıl da bu bölgelerimizde hububat üretimini aşağıya çekecektir. Yeterli destek verilir gübre, ilaç ve özellikle tohumluk kullanımı yeterli hale getirilirse; ayrıca buğday alanlarından boş bırakılan alanlar üretime yeniden açılırsa; buğdayda sürekli olarak kendimize yeterli hale gelebiliriz. Halen 18 milyon ton dolayında olan tüketimi dikkate alırsak, bu üretim rakamı kendine yeterliliğin dışında buğdayda ihracatçı bir ülke konumuna gelmemizi sağlar” dedi.
TARIM STRATEJİK KARARLARLA GÜNDEME GELMELİDİR
Tarım ürünleri ve gıda fiyatlarında günümüzde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Harmandar, “tarım sektöründe üretim girdi maliyetlerinin artması gıda fiyatlarını artırdı.Tarım ürünleri fiyatlarındaki yükselişin bir diğer sebebi de iklim değişikliği olarak gösterilmektedir. Ancak, gerek ülkemizde ve gerekse uluslar arası piyasalardaki fiyat artışlarında spekülasyonun da etkili olduğu kabul edilmektedir. Mevcut durumda tarım ürünlerine ve gıdaya ulaşım, özellikle yoksullar için, artık daha zor olacaktır.
Birçok ülkede tarım politikaları bu durum dikkate alınarak değiştirilmektedir. Ülkemizde de, özellikle temel gıda maddelerinde kendimize yeterli olma ilkesi ile, tarım stratejisi yeniden gözden geçirilmelidir. Son gelişmeler bir defa daha göstermiştir ki, Ülkemizde de AB’de olduğu gibi, tarım ürünleri piyasalarını düzenlemek üzere güçlü müdahale kuruluşları oluşturulması gerekmektedir.”