27 Ocak 2011’de yapılacak olan üniversite Kış oyunlarına 380 gün kaldı. Erzurum’un geleceğine yol haritası oluşturacak uluslar arası organizasyon, ili dünya vitrinine çıkaracak. Ancak kentsel dönüşüm de olduğu gibi, tarihi dokunun tarih turizmine açılımı noktasında da ciddi eksikler yaşanıyor.
İMAJ SORUNU
Tanıtım organizasyonları uluslar arası düzeyde yapılamayan 2011 Üniversite kış oyunları öncesinde Erzurum şehircilik noktasında kendisini sorgulama durumunda. Kentsel dönüşüm yatırımları yetersiz düzeyde. Herkes “2011’de nasıl bir Erzurum sunacağız” sorusuna cevap arıyor.
2011’in Erzurum’unu en ciddi biçimde değerlendiren meslek örgütlerinin başında Mimarlar odası geliyor. Mimarlar Odası İl Temsilcisi Borulu, Erzurum’un yapılaşmada geldiği noktayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2011 Kış Oyunları’na hazırlanıyoruz; ama Erzurum’da ne bir kent meydanına, ne de kapsamlı bir kültür merkezine sahibiz.” dedi.
Mimarlar Odası Erzurum il Temsilcisi Vedat Borulu, “2011 Kış Oyunları’na hazırlanıyoruz; ama Erzurum’da ne bir kent meydanına, ne de kapsamlı bir kültür merkezine sahibiz.” dedi.
Mimarlar Odası İl Temsilcisi Vedat Borulu, Erzurum’un yapılaşmada geldiği noktayla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.
//ERZURUM 2011’E HAZIR MI?
Tarihi süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum’un, estetik açıdan birçok eksikliği bulunduğunu vurgulayan Borulu, bunların başında kent meydanı ve kültür merkezinin geldiğini kaydetti. Erzurum’un bir kent meydanına duyduğu ihtiyacın yıllardır dile getirildiğini, ancak bu yönde herhangi bir adımın atılmadığını dile getiren Borulu, bunun yanında çok amaçlı bir kültür merkezi ihtiyacının da, bir türlü karşılanamadığını ifade etti.
//ERZURUM’U NASIL TANITACAĞIZ
Erzurum’un 2011 Kış Oyunları’na hazırlandığına, bu nedenle de, binlerce yabancı turiste ev sahipliği yapacağına dikkati çeken Mimarlar Odası İl Temsilcisi Borulu, “Uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapacağız, fakat birçok eksiğimiz var. Kent meydanı ve çok amaçlı bir kültür merkezi bir tarafa dursun, gelen yerli ve yabancı misafirlerin gezdirileceği, eski Erzurum evlerinden oluşan bir sokağımız bile yok. Erzurum Kalesi’nin çevresinin ıslah edilmesi, düzeltilmesi ve şık bir görünüme kavuşturulması da gerekiyor. Bu eksikliklerin bugüne kadar giderilememiş olması ise, yerel yönetimler açısından çok büyük bir eksikliktir.” diye konuştu.
//MİMARLAR ODASI GÖREVE HAZIR
Mimarlar Odası İl Temsilciliği olarak, Erzurum’un çağdaş bir kent görüntüsüne kavuşması için üzerlerine düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduklarını belirten Vedat Borulu, bu kapsamda hem mahalli idareler, hem de sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapmayı arzuladıklarını kaydetti. Kentin, yıkık ve virane bir şehir görüntüsünden kurtarılması için bu birlikteliğin şart olduğunu ve bu sürece herkesin katkı sunması gerektiğini dile getiren Mimar Vedat Borulu, bu gerekliliğin yıllardan beridir dile getirildiğini, ancak sorumluluk altına girilemediğinden yakındı.
ŞUBE BAŞKANLIĞI AÇILACAK
Öte yandan Erzurum’da temsilcilik düzeyinde faaliyet gösteren Mimarlar Odası’nın, 28 Şubat’ta yapılacak olan Genel Kurul toplantısının ardından Şube Başkanlığı statüsü kazanacağını açıklayan Borulu, “Şu anda Van’daki şubeye bağlı olarak faaliyet gösteriyoruz. Önümüzdeki ay yapacağımız genel kurul toplantısıyla, Erzurum’da Şube Başkanlığı düzeyinde faaliyetlerimize devam edeceğiz ve Van Şubesi ile herhangi bir bağımız kalmayacak.” dedi.