Erzurum’a özgü arı ırkı geliştiriliyor
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Erzurum’a ilişkin arı ırkının geliştirilmesi için çalışma başlattı. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Erzurum da yılda 4bin ton bal üretildiğini belirterek, Erzurum ve yöresinde bin 500 arı üreticisinin bulunduğunu kaydetti.
ARICILIKLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Erzurum’da arıcılığın geliştirilmesi ve katma değer üretir boyuta getirilmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Çakal, “Arıcılık çalışmaları kapsamında Erzurum’a has arı ırkının geliştirip ve geliştirilen bu ırka ait ana arı üretilerek çiftçiye dağıtılmasını sağlayacağız” dedi.
Enstitülerinin hayvancılığın gelişmesi için yoğun gayret içinde olduğunu belirten Çakal. “Enstitümüzde kurulan serbest sistem süt sığırı tesisi, bölgede süt sığırcılığı konusunda gerekli dönüşümü sağlayabilecek iyi bir örnek teşkil etmektedir. Tesis Avrupa standartlarında hijyenik süt üretimine imkân sağlayan bölgedeki nadir işletmelerden birisidir. Söz konusu tesisimizi ziyaret eden gerek üretici birlikleri ve örnek çiftçiler, gerekse konu ile ilgili diğer özel ve tüzel kişiliklere gerekli bilgiler verilmektedir. Ancak, eğitim amaçlı çalışmalarda daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için mevcut tesisin halihazırdaki önemli bazı eksikliklerinin en kısa sürede giderilmesi gerekmektedir” dedi..