KOBİ’LERİN ROTASI TEŞVİK’E BAĞLI
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler(KOBİ)’in bölgesel ekonomideki istihdam payları düşük. Bölge ve ildeki KOBİ’lerin önemli bir bölümündeki istihdam hacmi teşvikle doğru orantılı. Yasanın uygulama döneminde sigortalı çalışanlarda artış olurken, yasa kalktığında işçi sayısı büyük oranda düşüyor.
Yılın yedi aylık diliminde teşvik kapsamındaki illere toplam 111 yatırım teşvik belgesi verildi. Doğu Anadolu Bölgesi’ne verilen belge sayısı bir önceki döneme göre yüzde 40 oranında artarak 14’e yükseldi. Erzurum ise 1 belgede kaldı.
BÖLGEDE ARTIŞ
Doğu Anadolu Bölgesinde yatırım teşvik belgesi alan KOBİ sayısı 14’e çıktı. 7 milyon 740 bin 953 YTL harcamanın gerçekleştirildiği belgeli 14 KOBİ yatırımında 4 milyon 779 bin dolar dış kaynak kullanıldı. Teşvik belgeli KOBİ yatırımlarında 207 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
ERZURUM’UN PAYI KÜÇÜLÜYOR
Doğu Anadolu bölgesinde yatırım Teşvik belgesi alan KOBİ sayısı Türkiye toplamının yüzde 2.6, teşvikli iller toplamının ise yüzde 12.6’sını oluşturuyor. Teşvikli illerde belge alan KOBİ toplamı ise Türkiye toplamı içinde yüzde 21.1’lik oran oluşturuyor. Erzurum’un bölge içindeki payı ise yüzde 7’de kalıyor.
BÖLGESEL KALKINMA FARKLILIKLARI
Ocak-Temmuz Aylarında Verilen KOBİ Yatırım Teşvik Belgelerinin Bölgesel Dağılımı sonuçlarından yapılan hesaplamalara göre, bölgeler içinde en fazla KOBİ Yatırım Teşvik belgesi alan bölgenin Marmara olduğu görülüyor. 189 belgenin tahsis edildiği bölgeyi 101 teşvik belgesiyle İçanadolu, 93 belgeyle Ege, 66 belgeyle Akdeniz, 37 belgeyle Karadeniz ve 25 belgeyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi izliyor. Doğu 14 belgeyle yine son sırada.
DOĞU KOBİLERİ İSTİHDAM OLUŞTURAMIYOR
Bölgelerin teşvik belgesi alan KOBİ yatırımlarına bakıldığında, en fazla istihdam oranı içeren yatırımların Marmara ve Ege Bölgesi’nde olduğu gözleniyor. Marmara Bölgesi’nde teşvik belgesi alan yatırımlar tamamlandığında 2 bin 631, Ege Bölgesi’nde ise 2 bin 235 kişi iş imkanına kavuşturulacak. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise istihdam hacmi 207 kişilik.
MALATYA YÜZAKI
KOBİ yatırım teşvik belgesi için Doğu Anadolu Bölgesi’nin 14 ilinden sadece 9’undan başvuru gerçekleşti. Bölgede en fazla teşvik belgesi 4 belgeyle Malatya’ya tahsis edildi. Elazığ ve Erzincan 2 belge alırken, Erzurum, Ağrı, Bitlis, Iğdır, Tunceli ve Van illerine ise 1’er yatırım teşvik belgesi tahsisi gerçekleştirildi.
TEŞVİKTE SİVAS ÖNE GEÇTİ
Teşvik kapsamındaki 49 ilden 37’sine KOBİ yatırım teşvik belgesi tahsis edildiği bildirildi. Teşvik kapsamındaki iller içinde en fazla belge Sivas’a verildi. 15 yatırım teşvik belgesi alan bu ili 11 belgeyle Afyon, 10 belgeyle Çorum, 7 belgeyle Düzce ve 6 belgeyle de Amasya ili takip etti. Erzurum 1 belgeyle 24’üncü sırada kaldı.