Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, Erzurum’un acil çözüm bekleyen onlarca sorununun bulunduğunu söyledi. Ertugay, GAP Bölgesinde 9 ilde Süt Sığırcılığını desteklemek üzere yapılacak yatırımlara verilecek olan yüzde 30–40 hibe desteği uygulamasında kimsenin aklına Erzurum’un gelmediğini belirtti. Ertugay, halkın hükümetten beklentisinin, Erzurumlunun gerçek gündemiyle meşgul olması ve sorunlarına çözüm üretilmesi yönünde olduğunu kaydetti.
//ERZURUM FUKARALIĞIN ADRESİ OLDU
Türkiye’nin tarihi geçmişi, siyasi, sosyal ve eğitim hayatında çok önemli bir yeri olan Erzurum’un bugün fukaralığın, işsizliğin ve ilgisizliğin pençesinde kıvrandığını hatırlatan Ertugay, “Başta esnafı ve çiftçisi olmak üzere memuru ve emeklisi neredeyse bütün kesimleri her geçen gün ağırlaşan şartlar altında, varlığını sürdürmekte zorlanmaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş olan ve düne kadar, önemli devlet yatırımları ve yarım asırlık üniversitesiyle Doğu Anadolu’nun ticaret ve kültür merkezi konumunda olan Erzurum, bugün ağır ekonomik şartlar altında sürekli, beyin, sermaye ve insan göçü vererek kan kaybetmekte ağız tadıyla yaşanabilir bir il olmaktan uzaklaşmaktadır.” diye konuştu.
//VERGİ TAHSİLATINDA DÜŞÜŞ
Erzurum’un durumunun içler açısı olduğunu vurgulayan Ertugay, bir esnaf şehri olan Erzurum’da, esnafın bile artık siftah etmeden dükkanını kapatmaya başladığını dile getirdi. Milletvekili Ertugay, “Esnaf bankalardan kredi alamadığı için, çaresizlikten tefecinin eline düşmüştür. Evine ekmek parası götürmeye çalışan bu insanlar, çeklerini ödeyemedikleri için hapishanelere düşmüşlerdir. Hepinizin çok iyi bileceği ve anlayacağı gibi bu insanlar dolandırıcı değildir. Bu insanlar esnaftır. Ticaretleri bozulduğu, kazançları olmadığı için bu duruma düşmüşleridir. 2009 ayı Ağustos itibariyle Erzurum’da gelir ve kurumlar vergisi olarak tahakkuk eden 20,7 milyon TL’nin ancak 7,4 milyon TL’si tahsil edilebilmiştir. Bunun anlamı, Erzurum esnafı vergi vermiyor, değil. Vergisini veremiyor, verecek gücü kalmamış. Koskocaman bir il Türkiye’nin 16 büyükşehirden birisi olan Erzurum’da, tahakkuk eden toplam vergi sadece ve sadece 20 milyon TL’dir. Bunun ise bir tek anlamı vardır. Bu şehirde kazanç yok ki, vergi de olsun. Bu şehirde ticaret bitmiş, üretim durmuş, sanayi bitmiş, hayvancılık yok olmuştur. Erzurum kapanan iş yeri sayısı bakımından Türkiye’nin en yüksek olduğu illerden biridir. Protesto edilen senet sayısında patlamanın yaşandığı, icra dairelerinin sayısının yetmediği bir ildir. Esnafın yaşadığı bir diğer trajedi ise, sayıları artan büyük alışveriş merkezlerinin oluşturduğu haksız rekabettir. Kasabı, bakkalı, manavı, tuhafiyecisi, ayakkabıcısı silinip gitmiştir. Esnafın oda başkanları her vesile ile arayarak feryatlarını duyurmaya çalışmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
//“HİBE DESTEĞİNDE HÜKÜMETİN AKLINA ERZURUM GELMEMİŞTİR”
Erzurum’un, büyük sanayi işletmelerinin olmadığı küçük ve orta boy işletmelerle ayakta durmaya çalışan bir şehir olduğuna dikkati çeken Ertugay, “Bu nedenle KOBİ’ler için verilen ucuz kredilerden yararlandırılması Erzurum için hayati önem taşımaktadır. Üzülerek ifade ediyorum; Erzurum bu konuda da son derece talihsiz bir şehirdir. Mevcut uygulamaya göre KOBİ kredilerinden yararlanamamaktadır. Zira tarım ve hizmet sektörüne ait işletmeler bu uygulamanın dışında tutulmuştur. Erzurum bir zamanlar hayvancılık, besicilik deyince akla gelen ilk şehirdi. Toplam arazinin yüzde 67’si halen çayır-meradır. Yakın zaman kadar Türkiye büyükbaş hayvan varlığının yüzde 5’ini barındıran bu şehirde, marketin sattığı, lokantanın kullandığı et diğer illerden sağlanmaktadır. Koyunculuğun neredeyse nesli tükenmiştir. Bunun adı, bu iktidar zoru başarmış ekonomisi büyük ölçüde hayvancılığa dayalı bu ildeki hayvancılığı yok etmiştir. Son olarak 31 Ekim 2009’da yayımlanan kararname ile GAP Bölgesinde 9 ilde Süt Sığırcılığını desteklemek üzere yapılacak yatırımlara yüzde 30–40 hibe desteği öngören bu hükümetin aklına Erzurum gelmemiştir. Bunu pozitif ayrımcılık adına yapan AKP hükümeti bilmelidir ki, bu durum, Erzurum’da ciddi sosyal sıkıntılara yol açmaktadır.” diye konuştu.
//İKTİDARI ELEŞTİRİ
Şehirdeki işsizliğin de hat safhaya ulaştığını anlatan Milletvekili Zeki Ertugay, “Tarımda istihdam edilen yüzde 50’lik nüfusun çok önemli bir kısmı zaten işsizdir. Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz sayısı son birkaç yılda 6 bin civarında iken, 2009 Eylül ayı itibariyle 14 bine yükselmiştir. Ümidini tamamen kaybettiği için başvuruda bulunmayan işsizleri de buna ekleyecek olursak, manzara tüyler ürperticidir. Bu şehrin emeklisi, memuru da çok zordadır. Bu şehrin emeklisi, memuru bir taraftan 2 bin metre de yaşama mücadelesi verirken, bir taraftan da 8 ay gibi uzun bir kışa yakıt parası yetiştirmeye çalışmaktadır. Türkiye’nin kaç şehrinde 8 ay kış yaşanmaktadır. 7 yıllık AKP iktidarı Erzurum’u ihmal etmiştir. Yok saymıştır. Esnafını bitirmiştir. Çiftçisini bitirmiştir. İşsizliği artırmıştır. Bu problemler elbette ki aynı zamanda güzel ülkemin bütün illerinin de problemidir. Ancak Erzurum bu problemlerin en yoğun yaşandığı illerin başında gelmektedir.” dedi.