ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güran cinayeti sanığı Erzurum’a nakledildi
Güran cinayeti sanığı Erzurum’a nakledildi
Erzincan yolunda trafik kazası: 4 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 4 yaralı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 7 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 7 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 2 - Iğdır FK: 0
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 2 - Iğdır FK: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 1 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 1 - Adanaspor: 0
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
21 Mayıs 2010 Cuma - 07:58

Erzurum’un süt gerçeği..!

İHSAN KUMRU-GHAMaster Planı’ndaki veriler, Erzurum’da en fazla süt üretiminin, Merkez, Aşkale, Pasinler, Köprüköy ve Aziziye ilçelerinde gerçekleştirildiğini ortaya koyarken, söz konusu ilçelerdeki üretim miktarının, toplam içindeki payı ise, yüzde 30 şeklinde açıklanıyor.

Erzurum’un süt gerçeği..!

//BESLENME GERÇEĞİMİZ
21 Mayıs Dünya Süt Günü, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Uluslararası Sütçülük Federasyonu’na üye ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İnsanların  yeterli  ve  dengeli  beslenmesinde  hayvansal kaynaklı  gıda maddelerinin önemi herkes tarafından kabul edilirken, hayvansal kaynaklı bir gıda maddesi olan süt ve süt ürünleri, içindeki besin öğeleri dolayısıyla insanların beslenmesinde önemli rol oynuyor. Dünyada yıllık süt üretim miktarı 540 milyon ton iken, Türkiye’de 11 milyon ton civarında olduğu öğrenilirken, üretilen sütün yüzde 70’i, Türkiye’de tüketiciye sokak sütü olarak ulaştırılıyor. Türkiye’nin, sahip olduğu üretim ve nüfus potansiyeline rağmen kişi başına yıllık içme sütü tüketimi açısından AB ülkelerine göre çok gerilerde olduğu kaydedilirken, kişi başına yıllık içme sütü tüketiminin en fazla olduğu ülkeler sıralamasında Finlandiya 149 litre ile birinci, İspanya 111 litre ile ikinci, İngiltere ise, 108 litre ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye‘de ise yıllık süt tüketimi henüz 5 ile 6 litre arasında değişiyor.
ERZURUM MASTER PLANI
Erzurum İli Güncel Master Planı’ndan elde edilen verilere göre, tarım ve hayvancılık şehri olan Erzurum’da ise, yıllık ortalama süt üretimi 403 bin 350 ton olarak gerçekleşiyor. Tarım ve beraberinde hayvancılık bölgesi olan Erzurum, süt ürünleri üretiminde istenilen düzeye bir türlü ulaşamıyor. Çeşitli yan ürünlere dönüştürülen süt miktarının toplam içindeki payı yüzde 3,3’le sınırlı kalırken, geriye kalan yüzde 97’lik kısım ise, aile işletmelerinde yöresel peynir ve süt ürünlerine çevrilerek, öz tüketim ve yöresel pazarlara arz ediliyor. 
//KOYUN SÜTÜ TÜKETİLMİYOR
Söz konusu üretimin yüzde 51’ine tekabül eden 209 bin 242 tonluk kısmı, büyükbaş hayvanlardan elde edilirken, üretimin yüzde 49’luk kısmına denk gelen 194 bin 107 tonluk bölümü ise, küçükbaş hayvanlardan elde ediliyor. Master Planı’ndaki veriler, Erzurum’da en fazla süt üretiminin, Merkez, Aşkale, Pasinler, Köprüköy ve Aziziye ilçelerinde gerçekleştirildiğini ortaya koyarken, söz konusu ilçelerdeki üretim miktarının, toplam içindeki payı ise, yüzde 30 şeklinde açıklanıyor.
Hınıs, Horasan, Karaçoban, Narman ve Şenkaya ilçelerinden oluşan 2. Alt Bölge’deki süt üretim miktarı, yüzde 27 olarak tespit edilirken, Çat, Karayazı ve Tekman’ın bulunduğu 4. Alt Bölge ise, Erzurum’daki toplam süt üretiminin yüzde 25’ini karşılıyor. İspir, Oltu, Olur, Pazaryolu, Tortum ve Uzundere ilçeleri, Erzurum 1. Bölge çatısı altında toplanırken, bu ilçeler ise, üretimin yüzde 17’lik kısmını elinde bulunduruyor.
//ERZURUM’DA ÜRETİLEN SÜTÜN DEĞERLENDİRİLMESİ
Erzurum’da süt ürünleri üretimi yapılan işletmelerde bin 72 ton beyaz peynir, 854 ton yoğurt, 406 ton kaşar peyniri, 184 ton ayran ve 171 ton da, tereyağı üretiliyor. Söz konusu üretim, ilde gerçekleştirilen toplam süt üretimi içerisinde yüzde 3,3’lük bir paya karşılık gelirken, geriye kalan yüzde 97’lik üretim miktarı ise, genellikle aile işletmelerinde yöresel peynir ve çeşitli süt ürünlerine dönüştürülüyor. Söz konusu süt ürünlerinin, öz tüketim ve sadece yöresel pazarlara sunulabilmesi, Erzurum’da üretilen sütün değerlendirilmesi konusunda çağın gereklerinin henüz yakalanamadığını da ortaya koyuyor.
Erzurum’da yılda ortalama olarak yaklaşık 316 bin 894 ton süt üretiminin gerçekleştirildiği açıklanırken, bu üretiminin aynı dönemde Türkiye üretimindeki payı ise, Master Planı’nda yaklaşık yüzde 3 şeklinde kaydediliyor. Erzurum’daki 53 adet süt mamulleri işleme tesislerinde üretilen süt miktarının yıllık ortalama olarak sadece yüzde 3,4’ünü satın alarak işlediği anlaşılırken, üreticilerin sütlerini çok düşük fiyatlardan pazarladıkları için sıkıntı içerisinde oldukları bilgisine de yer veriliyor. Bölgede süt üretiminin küçük işletmeler tarafından gerçekleştirilmesinin, süt toplama maliyetini artıran en önemli unsurlardan birisi olduğuna vurgu yapılan Güncel Master Planı’nda, süt üretiminin bahar ve yaz aylarında yoğunlaştığı, buna karşın sonbahar ve kış aylarında ise, neredeyse durma noktasına geldiği aktarılıyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
metin 21 Mayıs 2010 Cuma 12:06

SAĞLIK İÇİN AÇIK SÜT İÇİN

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkta kan kaybı
Erzurum, sağlık hizmetleri alanında marka haline gelen hekimlerini kaybetmeye ...
Organ bağışında eğitim süreci
Erzurum’da faaliyet gösteren Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü’ne bağlı ...
Erzurumlu aile yasta
Bursa'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tatilini fırsat ...
 
DSİ’den Taşkın Eylem Planı
İHSAN KUMRU/GHA/Ağrı’da geçtiğimiz hafta aşırı yağışlar yüzünden derelerin ...
Parlak’tan Hepatit B uyarısı
CANER EFE(GHA) – İştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, eklemlerde ...
Eczacılardan yeni sisteme tepki
İHSAN KUMRU/(GHA) – 16 Mayıs’ta uygulanmasına İlaç Takip Sistemi, hem ...
 
Oltu’yu sel vurdu
Oltu İlçesinde etkili olan yağmur sele dönüştü. Şenkaya ilçesine bağlı ...
BEAH’ta Hemşireler Günü şöleni
Dilek bayrak/ERZURUM gazetesi - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
Meteorolojiden yağış uyarısı
CANER EFE/(GHA) – Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Pazartesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva