//SAYISALLAŞTIRMA
Erzurum Valiliği Bilgi İşlem Merkezi Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Merkezi Koordinatörlüğü’nden edinilen bilgilere göre, üzerinde bir yıldır çalışmaların yürütüldüğü Erzurum’un Dijital Haritası, tamamlandı. Harita Genel Komutanlığı’ndan Erzurum’a ait 212 adet topografik harita alınarak başlatılan çalışmalar, söz konusu haritalar üzerinde sayısallaştırma yapılarak devam etti. Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’nden ilçe sınırlarına ait verilerle oluşturulan dijital haritada, köyler, beldeler, bucaklar, mezralar, duble yollar, il ve ilçe yolları, özel idare yolları, asfalt yolları, köy ve mezra yolları, göletler, barajlar ve havalimanı tek tek koordinatlı biçimde işaretlendirilirken, yeni haritanın önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.
//HARİTA ÇALIŞMALARINDA UYDU GÖRÜNTÜSÜ KULLANILDI
Harita zamanlanırken, Uzundere, Aziziye, Karayazı, Karaçoban, Oltu, Narman ve Horasan ilçelerine bağlı toplam 348 köy, bu köylere bağlı mahallelerle mezralar ve ilçe merkezlerindeki 49 mahallede CBS işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Söz konusu ilçe, köy ve mahallelerdeki okul, hastane, çeşme ve içme suyu depolarının tek tek resimlenerek dijital haritaya yerleştirildiği belirtilirken, ayrıca haritanın uydu görüntüsüyle de desteklendiği kaydedildi. Erzurum Valiliği Bilgi İşlem Merkezi Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Merkezi yetkilileri, 21 Ekim 2009 tarihinde Erzurum Merkez, Nenehatun Kavşağı, Palandöken, Konaklı, Çevre Yolu ile E-80’in birleştiği yeri kapsayan 381 kilometrekarelik alanın 60 santimetre çözünürlüğünde uydu görüntüsünün çektirildiğini kaydettiler. Konu ile ilgililer, uydu görüntüsü ile Erzurum merkezinin sosyal ve ekonomik tesislerinin sayısallaştırıldığını dile getirerek, dijital haritanın internet üzerinden de hizmete sunulduğunu kaydettiler.
//DİJİTAL HARİTA, 2010 YILINDA TAM KAPASİTEYLE KULLANIMA HAZIR
İlçelerdeki Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmalarının devam ettiğini aktaran yetkililer, 11 ilçede halen devam eden koordinat belirleme ve sayısallaştırma çalışmalarının, 2010 yılında tamamlanacağını açıkladılar. Konu ile ilgililer, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Erzurum’un dijital haritasının tam kapasiteyle kullanılmasına başlanacağını ifade ederek, “Erzurum’da bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı ve teknik harita olma özelliğini taşıyacak olan Dijital Erzurum Haritası sayesinde artık ilimizle ilgili merak edilen her türlü ayrıntıya ulaşabilme imkanı bulunmuş olunacak.” dediler.