MÜSİAD Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’in katılımıyla Denizli’de gerçekleştirildi. Zirvede, inşaat sektörünün sorunlarıyla TOKİ’nin konut uygulamaları masaya yatırılırken, toplantıya, Bakan Demir’in yanı sıra MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, sivil toplum örgütü başkanları ve çok sayıda işadamı katıldı. Toplantıda, Erzurum’daki inşaat sektörünün durumuna ilişkin olarak hazırlanan bir rapor sunulurken, MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’le ayrıca bir araya da geldi. Bakan Demir’le yaptığı görüşmede, Erzurum’daki en güçlü ve lokomotif sektörün inşaat olduğuna vurgu yapan Güvenli, özellikle konut üretimi noktasında verdiği örneklerle Bakan Demir’i bile şaşırttı.
//TOKİ TEPKİSİ
Erzurum’da “yapı kooperatifi” sistemiyle üretilmiş toplam 40 bin konut bulunduğuna dikkati çeken Başkan Güvenli, böyle bir yapı içerisinde TOKİ’nin üreteceği konutlara ihtiyaç bile duyulmayacağını dile getirerek, görüşlerini Bakan Demir’e şöyle aktardı: “TOKİ, Erzurum’da hiç yapılmamış olanı yapmalı ve sadece arsa üretmeli. Çünkü Erzurum’daki mevcut ‘yapı kooperatifi’ sistemi, konut üretimine duyulan ihtiyacı zaten fazlasıyla karşılıyor. Bu nedenle TOKİ’nin üreteceği konutlara Erzurum’un ihtiyacının olmadığının kesinlikle bilinmesini istiyoruz. Yapılaşma noktasında bizim en önemli ihtiyacımız arsa temini ve üretimidir. Eğer TOKİ Erzurum’da halka hizmet edecekse, bu hizmeti sadece arsa üretimi konusunda vermelidir.”
Erzurum’da yapı kooperatifleri aracılığıyla üretilen konut sayısının 40 bin olduğunu öğrenen Bakan Demir, bu durumun hem şaşırtıcı, hem de memnuniyet verici olduğunu ifade ederken, Güvenli ise, şehirdeki bu güçlü yapının, aynı zamanda ortaklık kültürünün bir göstergesi olduğuna işaret etti.
//ERZURUM’UN KONUT İNŞAAT VİZYONU
Erzurum’un, sahip olduğu bu nitelik sayesinde model bile alınabileceğini söyleyen MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, Bakan Mustafa Demir’le yaptığı görüşmede daha sonra şunları kaydetti: “Bölgemizde öyle iller var ki, yapı kooperatifi sistemiyle yapılan konut sayısı 30’u bile geçmiyor. TOKİ’nin bu durumdaki illerde konut üretmesi kadar doğal bir durum olamaz. Ama Erzurum’u bu kategori içerisinde değerlendirmek yanlış olur. Kaldı ki, şehrimizde imar edilen konutlar, aynı zamanda kalite bakımından da TOKİ’nin standartlarını geride bırakabilecek düzeyde. Bu manzara karşısında TOKİ’ye düşen, Erzurum’da konut üretme plan ve programını bir kenara bırakıp, sadece arsa teminiyle yapı kooperatiflerinin önünü açmaktır.”
Görüşmenin sonunda Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, Başkan Güvenli’ye, konuyla ilgili olarak gerekli incelemeleri hemen başlatacağı sözünü verdi.
//BAKAN DEMİR’İN YAKLAŞIMI
Öte yandan Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir’le yaptığı görüşmeyle ilgili olarak bir değerlendirme yapan MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, “İlimizdeki inşaat sektörünün son yıllarda yaşadığı durgunluğun başlıca nedeni olarak, TOKİ uygulamalarının gösterildiğini biliyoruz. Bu sebeple Erzurum ekonomisi açısından itici bir güç olan inşaat sektörünün ivme kaybetmesi demek, bağlı birçok iş kolunu da olumsuz yönde etkileyeceğinden, TOKİ ile ilgili olarak mutlaka bir adım atılması mecburiyeti ortaya çıkmıştır. Erzurum’da konut üretimi işini üstlenebilecek ve halka çok daha ekonomik şartlarda konut üreterek, kentsel dönüşüm sürecine katkıda bulunabilecek çok sayıda yapı kooperatifi, müteahhit firma ve girişim bulunmaktadır. MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak, konuyu hem geniş kapsamlı teknik bir raporla, hem de Bayındırlık ve İskan Bakanımız Sayın Mustafa Demir’le birebir yaptığımız görüşmede gündeme getirdik. Çok önemli bulduğumuz bu hususun bundan sonraki süreçte de takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”