Erzurum’da hem peynir imalatı, hem de satışını yapan Temel Yiğit isimli işletmeci, hayat pahalılığı ve süt üretimindeki azalma yüzünden en çok tüketilen gıda maddesi olan Civil peynirin bile dokunanın elini yakmaya başladığını söyledi.
//ALABİLENE AFİYET OLSUN
Erzurum gibi, Civil peynirin ana yurdu olan bir şehirde fiyatların bu kadar yüksek olmasının anormal bir durum olduğunu vurgulayan Temel Yiğit, “Normal şartlarda sütün bol olduğu bir dönem, fakat her yıl biraz daha azalan süt üretimi yüzünden fiyatlar da yerinde durmuyor. Bir kilogram Civil peynirin 7 TL’den satılması da, zaten bunun göstergesi. Şu anda en kaliteli peynirin kilosunun en fazla 5 TL olması lazımken, fiyatlar 7 TL’den başlıyor.” dedi. Erzurumlunun yazın Civil peynirden başka yoğun olarak tükettiği bir başka kahvaltılık daha bulunmadığını dile getiren Yiğit, “Erzurum halkı kışın testi ve tulum diye tabir edilen basma peyniri tüketir. Bu peynirleri yazın bulmak mümkün olmadığı için, herkes Civil peynire yönelir. Yaz başından 10’ar, 20’şer kilo alınarak, tuzlu suya basılan Civil peynir, yaz boyunca da tüketilir. Fakat fiyatların devamlı yükselişi yüzünden artık evlerine kilolarca peynir alan müşterilerin sayısı da azaldı. Gelen ya 1 kilo ya da 2 kilo peynir alıp gidiyor.” ifadelerini kullandı.
//CİVİL PEYNİR, BİR KÜLTÜRÜN GÖSTERGESİ…
Öte yandan Prof. Dr. Artun Ünsal’ın kaleme aldığı “Süt Uyuyunca” adlı bir kitapta, Civil peynirin sadece tüketilen bir besin maddesi değil, aynı zamanda bir kültürün de ifadesi olduğu kaydediliyor.
Türkiye’nin artık dünya peynirleriyle rekabet edecek damak zevki ve çeşitliliğe sahip yöresel peynirlere sahip olduğuna dikkat çekilen eserde, Erzurum Civil peyniri ise şöyle anlatılıyor: “Doğrudan yağsız sütten ya da ekşitilmiş yağlı süt yayıklanarak yapılır. Yağı az, proteini fazla bir peynirdir. Kahvaltılık olarak veya eritilmeye uygun bir peynir olduğundan börek ve tatlı çeşitlerinde sıklıkla kullanılır. Peynirlerin en nazlısıdır. Büyük kentlerde birçok süpermarket ve ‘gourmet shoplar’da bu tadı bulmak mümkündür.”