Ahilik Kültürü Haftası tüm yurtta ve Türk Dünyası’nda olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de coşkuyla kutlanıyor. Bitlis, Elazığ, Malatya, Muş ve Van’da hafta dolayısıyla Esnaf Odaları Birliklerince yılın ahileri belirlenirken, Erzurum’da gerek haftanın heyecansız geçiştirilmesi ve gerekse de yılın ahisinin seçilmeyişi dikkatleri çekti.
FIRAT’A YILIN AHİSİ TEPKİSİ
Erzurum esnafı, ESOB Başkanı Fırat’a seslenerek, “Erzurum’da yılın Ahisi nerede?” sorusunu yöneltti.Erzurum’da yılın ahisi belirlemesi yapılmamasına tepki veren esnaf, “Erzurum Ahi Kültürünün Anadolu’daki merkezi. Kentte onlarca Ahi türbesi var. Erzurum kültür ve tarih etkinlikleri bakımından marka bir şehir. Ancak Ahilik Kültürü Haftası rutin şekilde geçiştirildiği gibi, sanatkar, zanaatkar ve esnafıyla ünlü ilde yılın Ahisi de seçilmedi. Bu durum esnafı küçümsemedir.”ifadeleriyle tepki verdiler.
HANİ ERZURUM KÜLTÜR ŞEHRİYDİ?
Erzurum’un bir Kültür şehri olduğunu vurgulayan esnaf ve sanatkarlar, ilin sosyo ekonomik bakımdan gerileme sürecinde olduğunu, kültürel ve tarihi değerleriyle ise marka konumunda bulunduğunu hatırlatarak, “Ekonomide bölge illerinin gerisine düştük. Hiç olmazsa kültürel etkinliklerde Erzurum ruhunu ifade edelim. Ahilik Kültürü haftası bir fırsattı, kullanamadık. Erzurum’da türbeleri bulunan onlarca Ahi büyüğünün kemikleri sızladı.” şeklinde serzenişte bulundular.
ERZURUM’A DA ESNAFA DA YAZIK EDİLDİ
Erzurum’un ticarette ve sanatta, Türk Kültürünün en derin ve en köklü dokusunu taşıdığını, bunun da ancak Ahilik Kültürü haftası dolayısıyla ifade bulabileceğine işaret eden Esnaf ve sanatkarlar, “Esnaf ve sanatkar tarihi köklerinden uzaklaştıkça, üretme heyecanı ve verimlilik de düşer. Erzurum kendi ruhunu ve kendi dokusunu ortaya koyamıyor. Ahilik Haftası dolayısıyla yapılan bir yürüyüşle her şey geçiştirildi. Erzurum’a da, esnaf ve sanatkarına da yazık edildi.” sözleriyle ESOB’a tepki gösterdiler.
//A.Ü.’YE DE TEPKİ VAR
Atatürk Üniversitesine de tepki gösteren esnaf ve sanatkarlar, hafta dolayısıyla bilimsel etkinlikler düzenlenmemesini kınayarak, bölgedeki diğer üniversitelerde panel ve konferanslarla haftanın kutlandığını, etkinliklerle üniversite-esnaf kaynaşmasının sağlandığını kaydettiler. Esnaf, “Ahilik Kültürü Milli kültürümüz. Erzurum’un bir yerde ifadesi olacak bir zaman dilimi. Ama ne ESOB ne de Üniversite bu haftaya gereken önemi vermedi.” diyerek kırgınlıklarını dillendirdiler.
//BASTON USTASI BİROL YILIN 'AHİSİ' SEÇİLDİ
Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki baston ustası olan Cumali Birol yılın 'Ahisi' seçildi.
Ahilik Haftası nedeniyle Bitlis Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, baston ustası Birol'a kaftan giydirerek bir plaket verdi. Vali Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, 2010 yılının ahisi seçilen Birol'un özveri ile çalıştığını ve el sanatlarının geliştirmesinde büyük caba sarf ettiğini belirtti. Yılmaz, Birol'un gerek yurt içi gerekse yurt dışında Bitlis ili ve ilçelerinin tanıtımına katkı sağladığını belirterek, "İlimiz genelinde esnafların kendilerini geliştirmeleri ve dış
dünyaya açılmalarını bekliyoruz. Bununla ilgili esnafımıza çok iş düşüyor. İlimizde yaşayan yerli ve yabancılara daha iyi hizmet vermek için esnafımıza büyük görevler düşüyor. Sürekli kendilerini yenilemeleri gerekiyor" dedi.
Vali Yılmaz, törenin ardından el sanatları ile ilgili hazırlanan serginin açılışı yaptı. Serginin açılış kurdelesini Vali Nurettin Yılmaz, Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ve baston ustası Cumali Birol ile birlikte kesti. Serginin gezilmesinin ardından program sona erdi.
“AHİLİK BİZE ECDADIMIZDAN KALAN GÜZEL BİR MİRAS”
Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve Belediye Meclis Üyeleri Ahilik Haftası dolayısıyla Esnaf Odaları Birliğini ziyaret ettiler.Ahilik geleneğinin bize ecdadımızdan kalan güzel bir miras olduğunu vurgulayarak esnaflık ahlakının yüzyıllardır ahilik kurumu ile ayakta tutulduğunu ve her dönem güzel ahlakın bu kurumla bir sonraki nesle aktarıldığını söyleyen Çakır sözlerine şöyle devam etti: “Bu müesseseyi yaşatan ve ayakta tutan Esnaf Odaları Birliğine ve birlik yöneticilerine teşekkür ediyorum. Birlik başkanı Necmettin Ünal ve yönetimi nezdinde tüm esnafımızın ve zanaatkârımızın Ahilik Haftasını kutluyorum.”
Esnaf Odaları Birliği Başkanı Necmettin Ünal da yüzyıllar öncesine dayanan bir geleneği ve bir kültürü yaşatma mücadelesi içerisinde olduklarını ifade etti.
Ahiliğin genel kurallarının bu günkü ticaret dünyası içerisinde dahi önemli bir yer teşkil ettiğini ve eskimez nitelikte olduğunu vurgulayan Ünal, Başkan Çakır’a da esnafa verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti.
//TARİHÇİ-YAZAR MUSTAFA ARMAĞAN'DAN SÖYLEŞİ
23. Ahilik Haftası Etkinlikleri kapsamında tarih araştırmalarıyla tanınan Yazar Mustafa Armağan üniversite öğrencileri ile biraraya geldi.
Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda, düzenlenen söyleşiye Kırşehir Valisi M. Ufuk Erden, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman'ın yanısıra Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Elemanları, öğrenciler ve birçok konuk katıldı.
Kırşehir ve Ahilik Kültürü'nün tarihiyle ilgili gerçekleştirilen söyleşinin ardından öğrencilerin tarihle ilgili merak ettikleri soruları cevaplandıran Yazar Armağan yanlı ve yanlış öğretilen tarih efsanelerine itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Armağan, gençlerin büyük bir tarihi mirasının üzerinde oturduğunu ve tarih bilincini yeniden canlandırarak günün devasa görünen sorunlarının bu mirastan alınacak güçle çözebileceğimizi ifade etti. Yazar Armağan sözlerini bir tarih dergisi oluşturma düşüncesinde olduklarını ve bir sayısını da Ahiliğe ayırabileceklerinin müjdesini vererek tamamladı.
Söyleşinin ardından Yazar Mustafa Armağan'a yaptığı çalışmalardan ve Ahilik Haftası Etkinliklerine katkısından dolayı Kırşehir Valisi M. Ufuk Erden ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman tarafından çeşitli hediyeler sunuldu.
MUŞ'TA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
Muş Valisi Erdoğan Bektaş, ticarette bazı görünmez kuralların olduğunu ve Ahiliğin de bu kuralların somutlaşmış hali olduğunu söyledi.Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı ile Muş Valiliği Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nce ortaklaşa düzenlenen 'Ahilik Kültürü Haftası' kutlamaları başladı. Belediye meydanında başlayan kutlamalara Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Necmettin Dede, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Halk oyunları gösterisiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Ticaret İl Müdür Vekili Recep Kotan, Ahiliğin önemine değindi.
Daha sonra protokol üyeleri, MTSO tarafından düzenlenen ve Muş'ta imal edilen ürünlerin yer aldığı 'Esnaf ve Sanatkarlar Ahilik Sergisi' gezildi. Sergideki ürünleri tek tek inceleyen Vali Erdoğan Bektaş, vatandaşlar kendi eliyle kavurma ve pilav dağıttıktan sonra 'Ahilik Haftası'yla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. 'Ahilik Haftası'nın çeşitli illerde kutlandığını söyleyen Vali Bektaş, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın isteği üzerine kutlamaların ülke geneline yayıldığını belirtti. Ahiliğin esnaf organizasyonu, esnaf ahlakının kurumsallaşmış şekli, esnafın gerek çırak usta yetiştirirken, gerek ticaretini yaparken uyması gereken ananevi geleneksel kurallar ve bu kuralların ortaya çıkardığı bir yapı olduğunu vurgulayan Bektaş; "Bunu biz kısaca ticaret ahlakı olarak adlandırabiliriz. Bir şehrin gelişmesi için fiziki gelişme kadar manevi gelişmeler de önemlidir. Siz binalar yapabilirsiniz, yollar yapar, imalathaneler kurabilirsiniz ama eğer o şehri manevi bir bütün olarak ayakta tutacak, yaşatacak ilkeleri prensipleri, davranış şekillerini koyamazsanız o şehir gerçekte bir şehir olmuş olmaz. Ben Muş'ta çok eksikliğini hissettiğim bir konu var o da ticaret ahlakı konusudur. Esnafın birbirleriyle, müşteriyle, üretimle ilişkilerinde uyması gereken görünmez kuralları var. Ahilik işte bu görünmez kuralların somutlaşmış halidir. Bu kuralları devlet zorlamaz, mahkemeler zorlamaz, esnaf kendi içinden gelerek uygular. Bu bir edeptir, bir ahlaktır. Bunlar şehri şehir yapar" dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın isteğini de dikkate alarak çeşitli etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Bektaş; "Şehrimizde yavaş yavaş bir altyapı oluşsun istedik ve böyle bir başlangıç yaptık. Bu etkinliğin maddi kısmını Ticaret ve Sanayi Odamız ile çeşitli kooperatiflerimiz üstlendi. Vatandaşlarımıza şu anda 'Ahi Pilavı' ikram ediliyor. Biz şehrin manevi açıdan boşluklarının doldurularak bu eksiğimizi de gidererek geleceğe yürümesini istiyoruz" diye konuştu.
Kavurma ve pilav dağıtımı esnasında büyük bir izdiham yaşanırken, yer bulmakta sıkıntı çeken vatandaşlar pilav ve kavurmalarını yerde oturarak yedi.