Meslektaşlarının tek tek kepenk indirmesiyle Erzurum'da tek başına kalan 48 yıllık kalay ustası Fahrettin Çelik, "Daha ne kadar dayanırım bilemiyorum. Bir hafta boyunca hiç siftah yapamadan işyerimi kapattığım oluyor. Teknoloji iyi birşey ama bize yaramadı" dedi.
//TARİHİ SANAT VE MESLEKLER YOK OLUYOR
Tarihi meslekler arasında önemli bir yeri olan kalaycılık, artık ekmek kapısı olmaktan çıktı. Mutfaklarda bakırdan imal edilen eşyaların kullanmadığını, bu yüzden kendilerine iş çıkmadığını söyleyen Fahrettin Çelik, herşeye rağmen ayakta kalmaya direndiğini söyledi. Çocuklarını kalaycılıktan kazandığı parayla büyütüp, okuttuğunu anlatan son kalay ustası Çelik, "Birkaç yıl öncesine kadar 4-5 usta vardı. Ama şimdi tek ben kaldım. Ben, ne kadar dayanırım bilmiyorum. Birkaç müşterim dışımda kimse kalmadı. Bazen siftah yapmadan işyerimi kapattığım oluyor" diye konuştu.
//KALAYCI SAYISI HIZLA AZALIYOR
Bakırdan imal edilen tabak, bakraç, tepsi, tencere, tava, sürahi gibi mutfak veya süs eşyalarının parlatılma işlemine kalay adı veriliyor. Kalaylanacak eşya önce toprak ya da kumda bir bezle siliniyor. Kızgın bir ateş üzerinde nişadır adı verilen kimyevi bir madde ile silinen ve üzerine kalay dökülen eşyalar yine bezle ateş üstünde siliniyor. Yaklaşık 10 dakika süren bu işlem sonrasında kullanmaktan siyahlaşan bakır eşyalar pırıl pırıl bir görüntü kazanıyor.