Proje çerçevesinde düzenlenen Tarım Danışmanı Eğitim Programı toplantılarının Doğu Anadolu Bölgesi etabı, Aziziye ilçesi yolu üzerindeki Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü’nde başladı. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü ve Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü eğitim programına, bölgedeki 13 ilden 150 ziraat mühendisi ve veteriner hekim katılırken, eğitim toplantıları Cuma günü sona erecek.
ÇAKAL SUNUM YAPTI
Erzurum Vali Yardımcısı Gürkan Polat, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Ufuk Dinler, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerin hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını DATAE Müdürü Çakal yaptı.
Şerafettin Çakal, tarım ve hayvancılık sektörlerinin Doğu Anadolu Bölgesi için taşıdığı önemi anlatarak, tarımsal üretim yapılmasında eğitimin büyük rol oynadığını kaydetti.
BİLİNÇLİ TARIMSAL ÜRETİM, ÜRETİCİYE FAYDALI
Tarımın yoğun olarak ilkel tekniklerle yapıldığını, bunun da verimi düşürdüğünü dile getiren Çakal, DATAE olarak geliştirdikleri çok sayıda projeyle tarımsal üretime kalite kattıklarını ifade etti. Çiftçilerle her fırsatta bir araya geldiklerini, projelerin paylaşımının yanında, onların görüş ve önerileri üzerinde de çalışmalar yaptıklarını kaydeden Şerafettin Çakal, Tarım ve Köyişleri Başkanlığı tarafından uygulanmasına başlanan Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi’nin, çiftçilerin bilinç sahibi olmalarına büyük katkı sunacağını belirtti.
Daha sonra konuşan Erzurum Vali Yardımcısı Gürkan Polat ise, bilinçli tarımsal üretimin, hem ekonomiye, hem de üreticiye olumlu anlamda yansımalarının olacağını dile getirerek, bu amaçla yürütülen her türlü çalışmaya destek olacaklarını kaydetti.
İLK DERSİ VETERİNER HEKİM UFUK DİNLER VERDİ
Açılış konuşmalarının ardından eğitim salonuna geçen ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler, ilk dersi Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Ufuk Dinler’den dinlediler. Başta kuş gribi, kene vakaları ve kuduz olmak üzere çeşitli hayvan hastalıkları hakkında eğitici bilgiler veren Dinler, büyük ve küçükbaş hayvan hastalıklarıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulundu. Veteriner Hekim Ufuk Dinler, bölgede en sık karşılaşılan hastalıklar hakkında uyarılarda bulunurken, söz konusu hastalıklara karşı enstitü olarak yürüttükleri çalışmalara da değindi.
Bu arada eğitim programı kapsamında Çarşamba günü hayvancılık, Perşembe günü tarımsal ürünler ve bitkiler, Cuma günü de toprak, tarım ve sulama yöntemleri hakkında eğitim alacak olan kursiyer mühendis ve veteriner hekimler, program bitiminde ise bakanlık onaylı sertifikalara kavuşacaklar.