Erzurum Süt İşleme Fabrikasi’na Kavuşuyor
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı’nın, 1,5 milyon YTL tutarında bir harcama yaparak kurduğu Süt İşleme Fabrikası, ay sonunda faaliyete geçiyor. Günlük en az 100 ve yıllık 50 bin ton süt işleme kapasiteli fabrika, içinde bulunduracağı teknik donanımıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilk olacak. Toplam 25 köye dağıtılmak üzere getirtilen süt soğutma tanklarının montajının önümüzdeki günlerde yapılacağı öğrenilirken, fabrikadaki süt motorları bu ayın sonundan itibaren çalışmaya başlayacak.
RESTROOM SÜTÜ MARKA OLACAK
DATÜBB Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum’da üretilen sütün, soğutma teknikleri nedeniyle vasıfsız hale geldiğini belirterek, fabrika kapsamında faaliyete sokulacak olan soğutma tanklarının, Erzurum’daki sütün kalitesinin düşmesine engel olacağını söyledi.
Ilıcalı, “Sağıldığı an 36,5 santigrat derece sıcaklığındaki süt, soğumaya başladığı dakikadan itibaren çeşitli bakteriler tarafından hücuma uğruyor ve süt soğuyana kadar içindeki yararlı tüm mineral ve proteinler etkisiz hale geliyor. Bu da sütün kalitesinin daha yolun başında düşmesine sebep oluyor. Bu yüzdendir ki, ünlü markalar Erzurum’da üretilen süt için ‘işe yaramaz’ görüşünü savunuyorlar” dedi.
FABRİKA İSTİHDAM ALANI OLUŞTURACAK
Kırsal Yatırımları Destekleme kapsamında yaptıkları 1,5 milyon YTL’lik yatırımla, Erzurum’un sütüne hem kalite kazandırmayı, hem de işlemeyi amaçladıklarını vurgulayan DATÜBB Başkanı Ilıcalı, önümüzdeki günlerde köylere yerleştirilecek olan soğutma tanklarının, sütün sağlıklı yollarla soğutulmasını sağlayacağını kaydetti.
Ilıcalı, “Soğutma tanklarının yerleştirileceği köylerimizde, bu iş için mini birer tesis yapıldı. Bu tesislere yerleştirilecek olan soğutma tankları, çiftçilerimiz tarafından ortak kullanılacak. Hayvanlardan elde edilen sütler, anında soğutma tankına boşaltılacak ve sütün, kalitesini kaybetmeden soğuması sağlanacak. Soğutma tanklarına boşaltılmadan önce süt üzerinde çeşitli analizler yapılacak ve her çiftçinin getirdiği süt, barındırdığı özelliklerine göre kayıt altına alınacak.” diye konuştu.
SÜTLER TANKERLE TAŞINACAK
Soğutma tanklarında biriktirilen sütün, daha sonra tankerler vasıtasıyla Ilıca yolu üzerindeki süt işleme fabrikasına taşınacağını aktaran Nazmi Ilıcalı, “Teknolojnin son harikalarıyla donatılan fabikamız, burada sütün işlenmesi ve mamüle dönüştürülmesi görevini üstlenecek. Şu anda fabrikamızın sahip olduğu teknik özelliklerin bir benzeri Doğu Anadolu Bölgesi sınırlarında bile yoktur” şeklinde konuştu.
FABRİKANIN MÜŞTERİLERİ HAZIR
Ilıcalı, fabrikalarının diğer önemli özelliğinin ise elde edilen sütten, organik üretim yapılması olduğunu dile getirdi. ''Fabrikamızda sadece keten tohumlu ve ısırgan otlu peynir üretimi yapacağız'' diyen Ilıcalı, ''Bu ürünlerin müşterileri daha şimdiden hazır. Şu an tankların köylere yerleştirilmesi ve fabrikadaki diğer altyapı çalışmaları sürüyor. Fabrikamızda gıda güvenliğine uygun üretimin yanında, organik yapı da diğer önemli ayırıcı özellik olacak. Artık Doğu Anadolu'da hijyenik koşullara uygun bir süt fabrikası var.'' ifadelerini kullandı.
ZİRAATÇİLER KÖYLÜLERİ BİLGİLENDİRECEK
Öte yandan birlikleri bünyesinde görevli mühendislerin köyleri dolaşarak, çiftçiye süt kalitesi konusunda bilgi vereceklerini de kaydeden Nazmi Ilıcalı, ''Mühendislerimiz çiftçilere, süt kalite dersi verecek. Sütte neler olmalı. Çiftçi sütte hangi noktalara dikkat etmeli. Pazarın talepleri ve diğer önemli konularda mühendislerimiz köylümüzü aydınlatacak'' diye konuştu.
Ilıcalı son olarak, Kırsal Yatırımları Destekle Projesi kapsamında yaptıkları yatırım için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan şu ana kadar henüz kaynak aktarımının yapılmadığına işaret ederek, “Varımızı yoğumuzu bu fabrika için harcadık. Halen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ödenmesi gereken 350 bin YTL’yi bekliyoruz.” dedi.