Baro Başkanı Turan’dan 301 Değerlendirmesi:
Türk Tarihi Savunmasız Bırakılır
Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, 301. Madde’de yapılması planlanan değişiklikle ilgili olarak görüşlerini açıkladı. Turan, “Ben şahsen girişimin altında AB baskısına kapılma ve batıya şirin gözükme kaygılarının yattığından endişe duymaktayım” dedi.
AB BASKISI
Baro Başkanı Naci Turan, AB ve ABD’nin uzun yıllardan beri 301. Madde’nin değiştirilmesi ya da tamamen kaldırılması şeklinde bir baskının olduğuna dikkati çekerek, “Bu teklif daha önce de gündeme getirilmiş, fakat dönemin Dışişleri Bakanı ve şimdi Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül başta olmak üzere, Başbakan R. Tayyip Erdoğan ve dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek bu öneriye hiç sıcak bakmamıştı. Gerekçe olarak ise, AB’ye üye bütün ülkelerde 301’inci maddeye benzer nitelikte maddelerin bulunuyor oluşu gösterilmişti. Ancak bugün hükümetin söz konusu değişikliği tasarı olarak görüşüyor olması, manidardır, düşündürücüdür” diye konuştu.
301 DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİR?
Baro Başkanı Avukat Naci Turan, 301. Madde’de yapılması planlanan değişikliklerden de bahsetti. Naci Turan, “Tasarıda Türklük yerine Türk Milleti tabiri getiriliyor. Türk Milleti şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan toplumu ifade eder, bütün unsurla savunmasız kalır. Yani Türk tarihi, Türk medeniyeti, Türk coğrafyası ve Türk’ün geleceği savunmasız bırakılmış olur.” dedi.
YÜRÜRLÜKTEKİ YASANIN İÇERİĞİ
Halen yürürlükte olan 301. Madde’ye göre; “Türkler Ermenileri katletti, Ermeni soykırımı yaptı” demenin, Türklük kavramı içinde kalacağını ve hakaret sonucunu oluşturabileceğini dile getiren Turan, “Yeni düzenlemeyle bu durum kapsam dışı kalacaktır. Yine cezalarda da indirim söz konusu olmuştur. Yeni madde ile suça verilecek cezanın üst sınırı 2 yıla çekildiği için suça verilen ceza erteleme kapsamında kalacaktır. Dolayısıyla bu suçtan infazlı bir ceza çıkması kesinlikle önlenmiş olacaktır.” şeklinde konuştu.
YENİ DÜZENLEME DEĞERLENDİRMESİ
Öte yandan yeni düzenlemeye göre, soruşturma açılması yönündeki yetkinin Cumhurbaşkanı’na bırakılmasının da yanlış olduğuna dikkati çeken Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, “Soruşturma açma yetkisinin, milletin birlik ve dirliğini temsil eden Cumhurbaşkanlığı makamına bırakılmak istenmesi, bu makamın çeşitli spekülasyonlara hedef olmasına sebep olabilir. Aynı zamanda bu durum, devletin savcısına güvenmemekle eşdeğerdir. Hükümet tarafından daha önceleri reddedilen bu değişiklik teklifinin, şimdi aynı kişiler tarafından tasarı haline getirilmiş olması, üzüntü vericidir. Ben şahsen bu girişimlerin altında, AB’ye boyun eğme ve kapatılma davası sürecinde batıya şirin görünme kaygılarının yattığını düşünmekteyim” diye konuştu.