Erzurum Öğrenci Meclisi Başkanı İbrahim Seyhan’ın Türkiye Öğrenci Meclisinde yaptığı konuşma gündem düştü.
Erzurumlu öğrenci gündeme oturdu
Milli Eğitim Bakanlığı, 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi ile ilgili TBMM çatısı altında yapılan seçimlerde öğrencilere hiç bir şekilde telkin ve yönlendirmenin asla yapılmadığını açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi toplantısı ile ilgili olarak çeşitli haber, yorum ve değerlendirmelerde yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek beyanlar üzerine yazılı açıklama yaptı. Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi'nin amaçlarının, Cumhuriyet'in demokrasi ile güçlendirilmesi, öğrencilerde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, hoşgörü ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, kendi kültürünü özümsemiş, milli ve manevi değerlere bağlı, aynı zamanda evrensel değerleri de benimseyen nesillerin yetiştirilmesi, öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması, katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin kazandırılması olduğu belirtildi.
Proje gereği her okulda seçim yoluyla 'Okul Öğrenci Meclisi'; her ildeki okul öğrenci meclisi başkanları arasından yine seçim yoluyla 'İl öğrenci Meclisi' oluşturuluyor. İl öğrenci meclisi başkanlarından da 'Türkiye Öğrenci Meclisi'nin oluşturulduğu ve projenin, okul türü ve düzeyi ayrımı olmaksızın bütün örgün eğitim kurumlarında (42.442 okulda) uygulandığı ve proje mevzuatına göre seçme ve seçilmenin tek şartının herhangi bir örgün eğitim kurumunda öğrenci olmak olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
"Üç yıldan beri uygulanmakta olan proje gereği 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, 81 ilden gelen 'İl Öğrenci Meclis Başkanları'nın katılımı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde toplanmıştır. Bu yılki Türkiye Öğrenci Meclisi'nin ilk birleşiminde, Erzurum Öğrenci Meclisi Başkanı İbrahim Seyhan başkanlık yapmıştır. İbrahim Seyhan'ın geçici divan başkanı olması, onun İmam Hatip Lisesi öğrencisi olmasından değil Meclis'in yaşı en büyük üyesi olması nedeniyledir. Ayrıca, İbrahim Seyhan'ın basında İmam Hatip Liselerine ilişkin yer alan sözleri, geçici divan başkanlığı yaptığı sırada meclis başkanlığı kürsüsünden, geçici divan başkanlığı statüsüyle değil, ikinci birleşimin sonunda dilek ve temenniler bölümünde her il temsilcisine söz verildiği sırada kendisine sıra gelince meclis üyesi ve Erzurum Öğrenci Meclisi Başkanı olarak söylediği sözlerdir. Şimdiye kadar yapılan Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığı seçimlerinden 1. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığını (2004 yılında) Eskişehir Öğrenci Meclisi Başkanı ve Eskişehir Fen Lisesi öğrencisi Harun Baykal, 2. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığını (2005 yılında) Eskişehir Öğrenci Meclisi Başkanı ve Eskişehir Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Ramazan Bıyık, 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığını (2006 yılında) Trabzon Öğrenci Meclisi Başkanı ve Sürmene Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Adem Yıldız kazanmıştır. Gerek illerdeki seçimlerde gerek TBMM çatısı altında yapılan seçimlerde öğrencilere hiç bir şekilde telkin ve yönlendirme asla olmamıştır. Son yapılan seçimde 12 liste arasından en fazla teklif imzası toplayan beş liste seçime katılmış, bu listelerden Trabzon Öğrenci Meclisi Başkanı Adem Yılmaz'ın listesi 17 oyla 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlık Divanına seçilmiştir. 22 Nisan 2006 tarihinde TBMM Genel Kurul Salonunda yapılan '3. Dönem Türkiye Öğrencin Meclisi' her ilden birer temsilci olmak üzere seçim yoluyla gelen 21 ilköğretim okulu, 17 genel lise, 12 Anadolu Lisesi, 9 Anadolu öğretmen lisesi, 6 çok programlı lise, 5 yabancı dil ağırlıklı lise, 5 Anadolu imam hatip lisesi ve diğer lise türlerinden de 6 olmak üzere toplam 81 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrencilerden 34'ü kız, 47'si de erkektir".
Yaşı en büyük olan Erzurum Öğrenci Meclisi Başkanı İbrahim Seyhan'ın başkanlık kürsüsünden değil, herhangi bir üye sıfatıyla Meclis kürsüsünden söylediği sözlerin beğenilmesi veya eleştirilmesinin tabi olduğunu vurgulanan açıklamada, "Ancak buradan hareketle dünya çapında takdir toplayan bu projenin gölgelenmesi, bu konunun Sayın Meclis Başkanı Bülent Arınç'a yönelik bir karalama kampanyasına dönüştürülmesi, hele hele PKK gibi çocukların kullandığı yolunda bir iddianın ortaya atılması haksız, mesnetsiz ve iyi niyetle asla bağdaşmayan yaklaşımlardır. Esasen 81 üyenin hangisinin Meclis kürsüsünden ne konuşacağı önceden Sayın Meclis Başkanı ve Sayın Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere TBMM'nin ve MEB'in hiç bir yetkilisi tarafından bilinmemektedir. Oradaki konuşmaların öğrencilerin eline yazılıp verilmiş metinler olması veya sansürden geçirilmesi bu projeden beklenen amacın ruhuna aykırı olur. Belli konular üzerinden muhalefet yapmayı alışkanlık haline getirenlerin bu meselede de aynı yola başvurduklarını belirtir, meselenin aslının yukarıda ifade edildiği şekilde olduğunu kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız" ifadelerine yer verildi.