Mehmet Kaya, yeni doğan çocuklara, milli kültüre, ahlak kurallarına, örf ve ananelere uygun düşmeyen türden isimlerin konulmak istenmesinin son derece yanlış olduğunu belirterek, bu tür talepler karşısında hem insani, hem de yasal yollarla mücadele içerisinde olduklarını kaydetti.
ÇOCUKLARA AD VERİRKEN iyi DÜŞÜNÜN
Kaya, bir dönemler Türkiye’de erkek çocuklarına “Ceyar”, kız çocuklarına ise “Suelin” ve “Pamela” gibi isimlerin konulmak istendiğini, bunun da adeta bir furya halini aldığını anımsatarak, bu isimlerin bazı nüfus müdürlüklerince tescil bile edildiğine dikkat çekti. İnsanlara konulan isimlerin, hem sosyal bir olay, hem de kültürün yansıması olduğuna vurgu yapan Kaya, “Kültürümüz isimlerle yaşar. Yani çocuklarımıza koyduğumuz isimler, bir nevi kültürümüzün geleceğe yansımasıdır. Bu yüzden tercih yaparken, kültürümüzü, ahlakımızı, örf ve adetlerimizi görmezlikten gelmeyelim” diye konuştu.
YABANCI İSİM KONULMASI YURT DIŞI EVLİLİKLER İÇİN GEÇERLİ
Yapılan düzenlemelerle çocuklara yabancı isimler verilmesinin önüne geçildiğini dile getiren Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mehmet Kaya, bu durumun sadece yurt dışında yabancılarla evli vatandaşlar için söz konusu olabileceğini söyledi.
Mehmet Kaya, “Eğer vatandaşımız yurt dışından bir yabancıyla evliyse, anlaşmalı şekilde çocuklarına biri Türk olmak üzere 2 koyabiliyorlar. Buna Adalet Bakanlığı’nın da izni vardır.” dedi.
AD KOYMAK SORUMLULUKTUR
Erzurum’da bugüne kadar yabancıyla evlilik ve doğan çocuğa yabancı isim konulması yönünde herhangi bir taleple karşılaşmadıklarını ifade eden Mehmet Kaya, kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında çocuklara isim koymanın büyük bir sorumluluk olduğunu sözlerine ekledi. Kaya, “Anne ve babalar, lütfen bu sorumluluğun farkında olsunlar” dedi.