TABYALAR VE TARİHİ GÖRKEM
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığıyla hazırlanan kitapta, Erzurum tabyalarını da anlattı. ‘Milli Park’ ilan edilen Mecidiye Tabyası ile Aziziye Tabyası’nı, tarihi ve fotoğraflarıyla birlikte okuyucularıyla buluşturan Atlas, 1958’de Milli Park ilan edilen Yozgat Çamlığı’nın ardından oluşturulmaya başlayan ‘Milli Parklar Listesi’nde tam 40 adet tarih ve kültür mirasına yer verildiğini aktardı. Bu listeye son olarak eklenen tarih ve kültür mirasının, Erzurum’daki Mecidiye ve Aziziye tabyaları olduğuna değinilen Milli Parklar Atlası’nda, Erzurum’da 21 adet tabya bulunduğunu ve bu tabyaların, dönemin en güçlü savunma hatlarından olduğu kaydedildi.
NENEHATUN TARİH PARKI
Atlas’ın Ekim sayısında okurlarına armağan ettiği ‘Milli Parklar Atlası’nın giriş kısmında şöyle denildi: “Türkiye'nin doğal ve kültürel değerlerinin korunmasını, sürdürülebilirliğin sağlanmasını, bu alanların gelecek kuşaklara bir miras olarak bırakılmasını amaçlıyor. Bu doğrultuda ilk olarak 1958'de 'Yozgat Çamlığı' milli park ilan edildi. Listeye son olarak ise Haziran 2009'da 'Nene Hatun Tarihi Milli Parkı' katıldı. Aziziye ve Mecidiye tabyalarının bulunduğu alan, adını taşıdığı Nene Hatun'un anısını da ölümsüzleştiriyor. Yeni milli parkımız, Atlas'ın kitabında da diğerlerinin yanında yerini aldı.”
ERZURUM’DA 21 TABYA BULUNUYOR…
Erzurum’daki Mecidiye ve Aziziye tabyaları, inşa edildikleri dönemin en önemli savunma hatları arasında yer alırken, Milli Parklar Atlası’nda, söz konusu tabyaların tarihi geçmişine de ışık tutuldu. Erzurum’da Rus tehdidine karşı durmak için yapılan tabyaların, mimarlık ve mühendisliğini Fosfor Mustafa Sıdkı Paşa’nın yaptığının bildirildiği söz konusu yayın organında, şehirde bu savunma hatlarıyla birlikte toplam 21 adet tabya bulunduğu bilgisine de yer verildi. Milli Parklar Atlası’nda Karagöbek, Çobandede, Uzunahmet, Büyük ve Küçük Höyük, Sivişli, Ağzıaçık, Topraklık, Gez, Palandöken, Mecidiye tabyaları hakkında da kısaca bilgiler aktarılırken, çalışmada, Osmanlı-Rus Harbi’nde gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Nene Hatun da anlatıldı.
Öte yandan Atlas Dergisi’nin Erzurum’daki okurları, söz konusu coğrafya ve gezi dergisinin Erzurum’a gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını söylediler. Okurlar, Atlas’ın, geçtiğimiz Nisan ayında da yine Erzurum’a geniş yer vererek, önemli bir kültür hizmeti sunduğunu hatırlatarak, “Atlas’ın editör kadrosuna ilimize gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyoruz.” dediler.