GİRİŞİMCİLİK
DESTEKLENMELİ
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD)Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, Doğu Anadolu bölgesinin kalkınma ve gelişme sorunlarını aşması için yerel potansiyellerin değerlendirilmesi, bunun için de bölgede girişimciler önündeki engellerin kaldırılarak, girişimcilik ruhunun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
BÖLGEDE GİRİŞİMCİLİK PSİKOLOOJİSİ BOZUK
12-16 Aralık tarihlerinde kutlanan Girişimcilik Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, Doğu Anadolu Bölgesinde girişimcilik psikolojisinin travma sürecinde olduğuna işaret ederek, bölgede yatırımcıların uğradığı hayal kırıklıklarının girişimcilik ruhunu atıl bir hale getirdiğini vurguladı.
YEREL KALKINMANIN BAŞ AKTÖRÜ GİRİŞİMCİLERDİR
Yerel kalkınmada girişimciliğin hayati bir önem taşıdığını, Doğu Anadolu bölgesinde ise “yol gösterici” bekleme alışkanlığı yüzünden, sermaye ve beyin gücü olan insanların kendilerini ifade edemediklerini kaydeden Aydemir: “ Doğu Anadolu Bölgesinin içinde bulunduğu sosyo ekonomik sorunların çözümünde, inisiyatifin yalnızca kamudan beklenmesi, girişimciler önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Özel sektör, yatırım kabiliyeti ve az da olsa tecrübesi bulunmasına rağmen, emek, sermaye ve güç birlikteliği anlayışından yoksun. Bunu temel nedenlerinden birisi Doğu’da gerçekleştirilen atılımların Pazar sorunları yüzünden önünün kesilmesidir” dedi.
ÖN YARGI VE DAYATMALARDAN KURTULMALIYIZ
“Doğu’da sanayi de dahil bir şey olmaz” şeklindeki yanlış ön yargı ve dayatmalar sebebiyle, girişimci ruh ve yeteneği taşıyan kişi veya gurupların riske girmekten kaçınır hale geldiklerini belirten Aydemir bölgede tüketim ekonomisinin üretim ekonomisinin önüne geçmesinde bu durumun önemli rol oynadığını ifade etti.
GİRİŞİMCİLER ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Bölgenin özellikle ihtiyaç duyduğu girişimcilik olgusunun güçlenmesi ve hayata geçirilmesi için, girişimcilerin çok yönlü desteğe ihtiyacı olduğunu, öncelikle de girişimciler önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine değinen Aydemir girişimcilerin önündeki engelleri haksız rekabet, moral desteğinin olmaması, teknoloji transferindeki yetersizlikler, bilgi eksikliği, kamunun piyasalara müdahaleleri, toplumun girişimcilere yanlış bakışı olarak sıraladı.
GİRİŞİMCİ, EKONOMİK KAHRAMANDIR
Girişimciliğin aynı zamanda güçlü bir hayal dünyası gerektirdiğini, Doğu Anadolu’da geri kalmışlık psikolojisinin ise girişimcilerin hayallerini yıktığını anlatan Aydemir:” girişimciliğin özendirilmesi için, bu vasfı taşıyan ve ciddiyeti olan gurup ve şahısların teşviki, farklılıklarının vurgulanması ve girişimcilerin ekonomik kahramanlar olduğu gerçeğinin toplum bilincine kazınması lazımdır” dedi.
HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK YANLIŞINDAN KURTULMALIYIZ
Doğu Anadolu Bölgesi ekonomisinde kamu tasarrufu ve yatırımlarına ihtiyaç olduğunu bölge geleceği için, ekonomisinin şekillenmesinin özel sektör eliyle olmasının şart olduğunu aktaran Aydemir şu tespitleri yaptı: “Bölgede her şeyi devletten beklemek anlayışı hakim. Kamunun yapamadığını girişimci yapamaz şeklinde yaygın bir kanaat var. Elbette bölgemiz girişimcileri kamu kadar güçlü değiller. Ama bölge ekonomisine katkı ve katma değer üretmek kabiliyetleri var. Mesele bu kabiliyeti hayata geçirecek desteklerin, devlet ve toplum tarafından sunulmasıdır”
EĞİTİM DESTEĞİ ŞART
Girişimciliğin doğuştan bir yetenek olduğu, eğitiminin olamayacağı ön yargısının doğru olmadığını, girişimciliğin aslında öğretilebilir ve öğrenilebilir bir beceri olduğunu söyleyen Aydemir, bölge illerindeki üniversitelerin girişimci eğitimine önem vermesi ve özel birimler oluşturmasına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
BÖLGEDEKİ POTANSİYEL ATIL BIRAKILMAMALI
Doğu Anadolu bölgesinde aslında ciddi boyutta bir girişimcilik potansiyeli olduğunu fakat bunun bir girişimcilik platformuna dönüştürülemediğini anlatan Aydemir, mevcut girişim potansiyelinin atıl bırakılması, doğunun kalkınma ve gelişme umudunu ertelemesi anlamına gelir. Bölge hep dışardan büyük yatırımcı bekliyor. Teşvik uygulamalarına rağmen beklentilerde hüsran yaşanıyor. Bu durumun ortadan kalkması için öncelikle kendi girişimcilik performansımızı sergilemek zorundayız. Bu dışardan gelecek yatırımlar için özendirici olacaktır” dedi.