Kadın’ın sadece adı var
Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 71. yıldönümü. Bu önemli gün, Doğu Anadolu Kadınının sosyal hayattaki yeri, eğitim durumu ve ekonomik gücünü yeniden sorgulamak için önemli bir fırsat. Doğu’da analık başta olmak üzere toplumsal bütün dinamikleri oluşturan kadın ciddi sorunlar yaşıyor. Haklar genelde sadece sanal ölçütte kalıyor.
LİSEYE GİDEMEYEN KIZ ÇOCUKLARI ÇOĞUNLUKTA
Doğu Anadolu ve bölgenin merkezi konumunda bulunan Erzurum’da kız çocuklarının eğitime katılım oranları irdelendiğinde, bölge ve ilde kadının konumu bütün açıklığı ve acılığıyla ortaya çıkıyor. İlköğretime yasal zorunluluk sebebiyle gidebilen kız çocuklarının önemli bir bölümü Lise öğrenimi görmüyor.
KADININ EĞİTİMSİZLİĞİ AİLEYİ ETKİLİYOR
Yasal zorunluluk olmadığı için kız çocuklarının önemli bir bölümünün lise öğrenim hakkını elde edemediği bölge ve ilde, kadınlar yeterli eğitim alamıyorlar. Bu da özellikle ailelerde yaşam kalitesi, sosyal ve ekonomik amaçların yönlendirilmesi ve hayat ufkunun çizilmesinde ciddi daralmalara yol açıyor.
SEÇME TERCİHİNİ EŞLER BELİRLİYOR
Kadının özgür seçme ve seçilme hakkı bulunmasına rağmen, Erzurum’da yeterli eğitim almamış kadınların oy kullanma noktasındaki tercihlerini eşleri belirliyor. En azından lise öğrenimi fırsatı verilmediğinden kadınlar siyasi tercihlerinin neye mal olacağını bilmiyorlar. Seçme tercihini yeterince kullanamayan kadın, seçilme noktasında ise çekingenlik sergiliyor.
KADININ EĞİTİMSİZLİĞİ TOPLUMSAL KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR
Kalkınma ve gelişme; eğitime bağlı. Eğitim düzeyi arttıkça refah düzeyi yükseliyor, sosyal hayat çeşitlilik ve zenginlik gösteriyor. Toplumun temelini teşkil eden ailelerde ise eğitim genelde tek ayaklı. Erkek, yasal eğitim dışındaki eğitim hakkını kullanabilirken, kadının eğitimi ailenin görgü ve eğilimine bağlı kalıyor. Kadınların eğitimsizliği ailenin, ailenin eğitim düzeyi düşüklüğü de toplumun kalitesini düşürüyor.