ERZURUM'DA 22 İLİN VALİ, BELEDİYE VE TSO BAŞKANLARININ KATILDIĞI BÖLGE TOPLANTISINDA KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ MASAYA YATIRILDI
Kültür ve turizm envanteri çıkarılıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) organizesiyle Bölge İller Toplantısı Erzurum'da yapıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, çevre 22 ilin valileri, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanlarıyla il kültür ve turizm müdürleri katıldı. Bakan Atilla Koç ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başka programları nedeniyle toplantıya katılamadı.
TURİZM POTANSİYELİ GEÇ FARKEDİLDİ
Palandöken Palan Otel'de düzenlenen toplantının açılış bölümünde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, Türkiye'nin mevcut turizm potansiyelinin ve imkanlarının geç de olsa farkına varıldığını söyledi.
KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLMELİ
Kurumlar arası işbirliğinin gerçekleşmesi durumunda sektörde yaşanan sorunların kendiliğinden çözüleceğini dile getiren Prof. Dr. İsen, "Bu toplantılar bunun en önemli göstergesidir. Bu gerçekten çok çağdaş bir yaklaşımdır. Bu konuda yönetmelikler tamamlandı ve mevcut bürokratik sorunlar ortadan kaldırıldı. Milli eğitim ve sağlığa sağlanan teşviklerden daha fazla teşvik sağlandı. İşbirliğiyle sorunları çok kısa sürede çözmeyi planlıyoruz. Kültür turizminde önümüzdeki birkaç sene içinde patlama yaşanacak" dedi.
KÜLTÜR VARLIKLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Kültür varlıklarının yeniden gözden geçirilmesi amacıyla valiliklerden kasım ayına kadar kültür envanterlerini güncelleştirilmesini istediklerini hatırlatan İsen, bu bilgiler doğrultusunda bir mastır planı hazırlayacaklarını anlattı. Türkiye'nin bu yıla kadar bir kültür merkezi çöplüğü durumunda olduğuna dikkat çeken İsen, 10-15 senede bitirilemeyen kültür merkezlerinin birer birer açıldığını vurguladı..
DEVLET TİYATROLARI VERİMLİ HALE GETİRİLDİ
Son günlerde Devlet Tiyatroları ile ilgili olarak basına da yansıyan gelişmeler hakkında da bilgi veren Müsteşar Mustafa İsen, bugüne kadar sanatçıların verimli olarak kullanılmadığını; fakat bundan sonra bunun sona ereceğini söyledi. İsen, çalıştırılması konusunda gayret ettikleri zaman sanatçıların bağlı oldukları sendikaların kendilerine karşı çıkıp "Durum diğer devlet dairelerinde de aynı" şeklinde savunmada bulunduğunu öne sürdü. İsen, bunun geçerli bir mazeret olmadığını vurguladı.
ETKİNLİKLERE BELEDİYELER SAHİP ÇIKMALI
Geçmiş yıllarda Devlet Tiyatroları'nın hazirandan ekime kadar tatil yaptığını dile getiren İsen, "Biz bu dönemde bunu sona erdirdik. Sadece bu yaz döneminde Devlet Tiyatroları Anadolu'da 800 turne gerçekleştirdi. Her ilde mutlaka ayda bir sanat etkinliği düzenlemeyi planlıyoruz. Fakat bu etkinliklere belediyeler, sivil toplum kuruluşları sahip çıkmalı. Çünkü etkinlik düzenleniyor. Sahnedeki sanatçı sayısı izleyenden daha fazla oluyor. Sonuçta bu organizasyonlara para ve emek harcanıyor. Bunun için halk bu konuda bilgilendirilmeli ve yönlendirilmelidir" diye konuştu.
Türkiye'nin tarım ve imalat konusunda dünyayla rekabetinin kalmadığını anlatan Vali Güvenç:
TURİZM VE KÜLTÜRE YOĞUNLAŞMALIYIZ
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, sorunların bakanlık eliyle tartışılmaya açılmasının çok önemli olduğunu söyleyerek, sorunun tartışılmasının ve çözüm önerilerinin tüm taraflarıyla masaya yatırılmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Sadece bakanlık bürokratları ve bütçe imkanlarıyla mevcut sorunların çözümünün mümkün olmadığına değinen Güvenç, toplantıda konunun bütün kesimlerinin bulunmasının devletin bu sorunların çözümünde kararlılığının göstergesi olduğunu ifade etti.
TURİZM VE KÜLTÜR POTANSİYELİMİZ DEĞERLENDİRİLMEYE MUHTAÇ
Türkiye'nin her köşesinin kültür varlıklarıyla dolu olduğunu söyleyen Vali Güvenç, "Fakat ülkemiz bu potansiyellerini yeterince değerlendiremiyor. Bu konuda harekete geçilmek için çok geç kalınmıştır. Mevcut eserlerin korumasını yapmamışız, kaderine terk etmişiz. Sevindiricisi olan ise sorunların ve potansiyelin farkına varılmış olunması. Sorunların büyük olması, potansiyelin büyük olmasını gösteriyor" dedi.
KALKINMADA TURUİZM TEK SEÇENEK
Türkiye'nin tarım ve imalat konusunda dünyayla rekabetinin kalmadığını anlatan Vali Güvenç, bunların yerine halka gelir sağlayacak ekonomik imkanların sağlanması gerektiğini dile getirdi. Buna en uygun yapının kültür ve turizm olduğunu ifade eden Güvenç, bu konuda atılacak adımların ivedilikle atılması gerektiğini sözlerine ekledi.
BÖLGE TOPLANTISINDA KONUŞAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KÜÇÜKLER:
KÜLTÜR DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK MİLLİ GÖREVDİR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Küçükler de kültür değerlerinin korunmasının bir milletin asli ödevleri arasında olduğunu söyledi. Başkan Küçükler, bu değerlerin izbe görünümlerinden kurtarılması gerektiğinin altını çizerek, kurtarılmakla kalmayıp insanların kullanımına açılması gerektiğini vurguladı. Bu varlıkların insanların ve turizmin hizmetine açılmadığı zaman hiçbir anlam ifade etmeyeceğini açıklayan Küçükler, tarihi varlıkların tarihin derinliklerinde kalan değil, yaşayan ve yaşamaya devam eden varlıkları olması gerektiğini dile getirdi.
TOBB TEMSİLCİSİ EREN TURİZMDE VERİMLİLİĞE DİKKAT ÇEKTİ
TOBB temsilcisi Şadan Eren de, Türkiye'nin dünyayla rekabet edebileceği en önemli sektörün turizm olduğuna dikkat çekerek, 10 sene öncesiyle günümüzde turizm anlamında önemli farklar olduğunu kaydetti.
Toplantıya Erzurum, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Muş, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Bayburt, Ardahan, Iğdır valileri, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları, il kültür ve turizm müdürleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcisi katıldı. Toplantı daha sonra illerin sunumları ve yapılacak değerlendirmeyle basına kapalı olarak devam etti.