KOSGEB, KOBİLERİN DAYANAĞI
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Ahmet Turanoğlu, 2004 yılı çalışmaları konusunda ERZURUM Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Turanoğlu, 2004 yılında 72 işletmeye 243 milyar liralık geri dönüşümsüz destek sağlandığını ifade etti.
KOSGEB İl Müdürü Ahmet Turanoğlu, kurum olarak bir yıllı üre içerisinde yaptıkları çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu. KOSGEB’in yıllık fetkinlikleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Turanoğlu, Erzurum da 72 işletmeye 72 işletmeye 243 milyarlık geri dönüşümsüz destek sağlandığını bildirdi
KOSGEB KOBİLERE ÇAĞDAŞ DESTEK HİZMETLERİ VERİYOR
KOSGEB’in kuruluş amaçlarına değinen Turanoğlu, “KOSGEB küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin teknolojik yeniklilere süratle uyumlarını sağlamak rekabet güçlerini yükseltmek ve ekonomiye katkılarını ve etkinliklerini artırmak amacıyla 3624 sayılı kanunla 20 nisan 1990 tarihinde kurulmuştur. KOSGEB , Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili bir kamu kuruluşu olup, tüzel kişiliğe haiz ve bütün işlemlerinde özel hukuku hükümlerine tabidir. KOSGEB organizasyonu doğrudan KOBİ’lere ilişkin olan üç farklı tip hizmet birimlerine ve bu birimler arasındaki koordinasyonu sağlayan başkanlık birimlerine sahiptir.” dedi.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZİ KOBİLERE BİLGİ GÜCÜ SAĞLIYOR
Teknoloji Geliştirme merkezleri çerçevesinde bilgi ve teknoloji yönelimli yeni firmaların kurulması desteklenmesi, geliştirilmesi başta olmak üzere, mevcut işletmelerin AR-GE projelerinin desteklenmesi, üniversite, kamu ve özel sektör AR-GE kurumları ile küçük işletmelerin işbirliğinin güçlendirilmesi çalışmalarının yürütüldüğünü anlatan Turanoğlu, merkezde bilgi ve teknoloji yönelimli girişimcilere yönelik iş kurma ve geliştirme danışmanlığı ve girişimcilik eğitim programlarının geliştirilmesi, teknoloji geliştirme merkezlerinde hizmet alan küçük işletmelerin pazarlama ve finansman temini yönündeki uygun araçlara yönlendirilmesi, küçük işletme AR-GE faaliyetlerinin bir veri tabını haline getirilerek Internet ortamında ilgili taraflara duyurulmasına yönelik çalışmalarını yürütülmesi, TEKNO-NET bilgi ağının küçük işletmelere uygulanması ve izlenmesi hizmetlerinin sunulduğunu söyledi.
KOSGEB’TEN LABORATUAR ANALİZ HİZMETİ
Turanoğlu: “İşletme Geliştirme Merkezlerimizde ise tek adımda bilgilendirme ve yönlendirme, yatırım rehberliği, işletmeler arsası geliştirme ve destek programları uygulama, bilgi temini ve yayımı, teknolojik yenilikler yayım hizmetleri, yönetim danışmanlığı , eğitim ihtiyaçları tespit ve programı hedefine uyumlu eğitim programları, ISO 9000 kalite standartları, kalite güvence ve destekleri, işletme sorunları tespit , teşhis ve çözümlere, hedef kitle hizmet öncelikleri belirleme hizmetleri, yine laboratuar müdürlüklerimizde laboratuar analiz hizmetleri yapılmaktadır” dedi.
KOBİLERE DESTEK UYGULAMALARI DEVAM EDİYOR
2004 yılında KOBİ’lere desteklerini artan biçimde sürdürdüklerini belirten Turanoğlu, “ Erzurum işletme geliştirme merkezi müdürlüğü’nün 1991 yılında Erzurum’da kurulduğunu; Erzincan, Bayburt , Kars, Iğdır, ve Ağrı illerini de kapsamına alındığını kaydetti. KOSGEB Erzurum İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü’nün Erzurum’da 2004 yılında imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Turanoğlu çalışmalarını şöyle aktardı: “Özelleştirme Sosyal Destek Projesi, ekonomik reform programı ile bağlantılı ve bu programın ayrılmaz bir parçası olan ekonomik kalkınma kredisini destekleyen bir projedir. Projenin amacı; işsizlerin küçük ölçekli işletme kurmak için gerekli yatkınlık ve beceriye sahip olup olmadıklarını tayin etmelerine yardımcı olmak ve yeterli kişilerin gerekli iş planlarını geliştirmek, iş yeri açmak ve barıyla devam ettirmek konusunda yardımcı olunmasıdır. Bu proje KİT’lerin özelleştirilmesinden dolayı işlerinden çıkarılmış kişiler ile ekonomik reform programından dolayı işsiz olan veya anılan programdan dolayı işgücüne katılmakta zorluk çeken ve işsizlik kaydını yaptırmış kişileri kapsamaktadır. Bu proje kapsamında Erzurum‘da bir küçük ölçekli iş kurma danışmanlığı projesi Ağustos ayında hayata geçirildi, yapılan seçim ve değerlendirmelerden sonra toplam 96 kişinin eğitimine başlanıldı.. Toplam eğitim süresi 6 ay olup bu eğitimlerden başarı ile mezun olup da imalat sanayi sektöründe kendi işini kurmak isteyen kişiler KOSGEB’ten 10 bin Euro’ya kadar destek alabileceklerdir” dedi.
100 İŞLETMENİN YÖNETİCİSİ BİLGİLENDİRİLDİ
Turanoğlu, Erzurum’da İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere Yerel Ekonomik Araştırma desteği verdiklerini belirtti. Yöredeki doğal kaynaklar, mevcut alt yapı ve üst yapı ekonomik durum sanayi envanteri gibi çalışmalarla analizlerin yapılması ve uygun yatırım alanlarının tespit edilmesinin desteklenmesi ile uygun ve karlı yatırımların gerçekleştirilmesi gibi çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade eden Turanoğlu ekonomik ve sosyal gelişme ile bölgesel kalkınmaya esas teşkil edecek stratejik planların oluşturulması amacı ile KOSGEB tarafından gerçekleştirilen özel amaçlı projeler çerçevesinde işbirliği yapılan meslek kuruluşlarına yerel ekonomik araştırma yaptırmaları için geri ödemesiz destek verildiğini söyledi. Bu kapsamda imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’leri KOSGEB desteklerine yönlendirmek amacıyla Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile müştereken saha çalışması yapıldığını aktaran Turanoğlu; Erzurum’da 100 işletmenin yöneticileri ile birebir görüşülerek anket ve analiz çalışması gerçekleştirildiğini kaydetti.
KOBİLERE NİTELİKLİ ELEMAN
KOBİ’lerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için Erzurum’da 20 KOBİ’ye nitelikli eleman desteği verildiğini belirten Turanoğlu, nitelikli eleman istihdamı destek uygulamasını şöyle açıkladı: ”işletmelerin teknolojik düzeyinin yükseltilmesi, ürün kalitesi ve yeni ürünlerin geliştirilme verimliliğin artırılması yurtiçi ve yurt dışı pazarlarda rekabet gücünün artırılmasının sağlanması amacı ile işletmeleri fakülte ve iki yıllık yüksek okul mezunu nitelikli eleman istihdamına geri ödemesiz destek verilmesidir”
6 KOBİYE BİLGİSAYAR DESTEĞİ
İşletmelerin dünya pazarlarına açılmaları ve rekabet düzeylerini yükseltmeleri konusuna destek vermek için 6 KOBİ’ye bilgi ağı desteği verildiğini belirten Turanoğlu, “ işletmelerin dünya pazarlarına açılmaları rekabet düzeylerini yükseltmeleri, Internet hizmetlerinden faydalanarak internet kültürünü geliştirmeleri konusunda geri dönüşümsüz destek sağlanmıştır. Bu kapsamda ayrıca 3 KOBİ ye de bilgisayar yazılım desteği verilmiştir” dedi.
15 KOBİ FUAR DESTEKLERİNDEN YARARLANDI
Erzurum da 15 KOBİ’nin de fuar desteğinden yararlandığını belirten Turanoğlu, bu kapsamda çok sayıda KOBİ’nin diğer yörelerde yapılan fuarlara katılımının desteklendiğini, Ekim ayında Erzurum’da yapılacak olan fuarın KOSGEB destek kapsamına alındığını açıkladı. Turanoğlu Erzurum’da faaliyet gösteren 15 KOBİ’ye Fuar desteği verildiğini söyledi.
3 KOBİ’NİN İSO BELGESİ ALMASINA DESTEK VERİLDİ
Erzurum’da 3 KOBİ’ye İSO 9001 KYS belgesi konusunda danışmanlık desteği verdiklerini belirten Turanoğlu, bu işletmelerin üretimlerinin iyileştirilerek artırıldığına dikkat çekti. “ KOSGEB tarafından verilen Danışmanlık hizmetlerine değinen Turanoğlu şöyle konuştu:” Danışmanlık desteğimiz: işletmelerin yatırım yönlendirme, atıl kapasitelerini değerlendirme kalite ve verimliliklerini artırma idari ve teknik mevzuatları uygulaması ürün ve yöntem geliştirme gibi hususlarında yapacakları çalışmalar kapsamında planlama, yatırım modernizasyon , teknolojik araştırma ve geliştirme ve teknolojik adaptasyon üretim, pazarlama enformasyon yönetim gibi konulardaki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve bölgesel kalkınmayı yaygınlaştırmak için yeni işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla gerekli danışmanlık desteğinin sağlanmasıdır”
41 KOBİYE EĞİTİM DESTEĞİ SAĞLANDI
41 KOBİ’ye eğitim desteği verdiklerini, işletmelerin ve girişimcilerin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabet edebilmeleri için 41 KOBİ’ye ISO 900 ile pazarlama kurumsallaşma gibi bir çok konuda eğitimler düzenlendiğini anlatan Turanoğlu, Erzurum’da. 2 KOBİ’ye de test ve analiz desteği verilerek ürünlerinin TSE belgesi almaları konusunda yapmış oldukları çalışmaların teşvik edildiğini söyledi.
2004’TE 243 MİLYARLIK GERİ ÖDEMESİZ DESTEK
2004 yılında toplam 72 işletmeye 243 milyarlık yardımlarda bulunduklarını belirten Turanoğlu, “Danışmanlık 17, test ve analiz 3, bilgi ağları ve e-iş 24, yerel ekonomik araştırma d 3, eğitim 28, marka oluşturma 7 milyar, nitelikli elaman 126 milyar, bilgisayar yazılım 35 milyar olmak üzere Erzurum’da 72 işletmeye, 243 milyar liralık geri ödemesiz destek sağlanmıştır.” dedi.