KAR TAZMİNATI TALEBİ ANKARA’YA ULAŞTI
BÜYÜKŞEHİR’DEN KAR TAZMİNATI GİRİŞİMİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Kar tazminatı için resmi başvuruda bulundu.
Başkan Küçükler, çevre illeri de kapsayan kar tazminatı için Ankara' da sürdürdüğü görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti. APK Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Kış Raporu’na eklenen ve kar felaketini gösteren fotoğrafları içeren dosyanın gerekli birimlere iletildiğini vurgulayan Başkan Küçükler, “ Gelirimizin büyük bir bölümü karla mücadeleye gidiyor. Kar tazminatının verilmesi halinde önemli bir sorunumuz ortadan kalkmış olacak" dedi.
BELEDİYELERİN EN BÜYÜK SORUNU KAR TEMİZLİĞİ GİDERLERİ
Erzurum’da karla mücadele çalışması belediye hizmetleri açısından en büyük problemlerden biri olduğunu hatırlatan Başkan Küçükler, kentte kar temizleme ve kaldırma işlemlerinin zaman zaman üç vardiya halinde gerçekleştirildiğini hatırlattı.
BÜTÇEDEN HER YIL 4 MİLYON (4 TRİLYON) GİDİYOR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin karla mücadeleye her yıl 4 trilyon lira ödendiğini anlatan Başkan Küçükler, kar tazminatının bu açıdan belediyeler arası haksızlığı ortadan kaldıracağının altını çizdi. Erzurum’da yılın 150 günü karla mücadele ile geçtiğini vurgulayan Küçükler şunları söyledi:
“ Kar yağışının meydana getirdiği olumsuz etkilerden dolayı bakım ve onarım çalışmaları diğer asli görevlerin yerine getirilmesini engellemektedir. Yılın ancak 4 ay gibi kısa bir döneminde yapım hizmetinde bulunabilmekte bu da projelerin uygulanması ve tasarlanması yönünde büyük bir sıkıntı doğurmaktadır. Ayrıca özellikle kış aylarında gece gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı yapılan hizmetlerin korunması güçleşmektedir. Yapılan hizmeti ne kadar kaliteli yaparsanız yapın ertesi yıla aynı şekilde aktarılması mümkün değildir. Kışın karla mücadele için yakıt gider fiyatı ve makinelerdeki yıpranma payı kayıpları çok büyük külfet getirmektedir.”
KIŞ KALKINMAYA EN BÜYÜK ENGEL
Karakış maliyeti sonucu yatırım eksikliğinin göçü körüklediğini de hatırlatan Başkan Küçükler, kar tazimatından bölge illerinin de yararlanması gerektiğini ifade etti. Kar’ın doğal afet olarak nitelendirilmesi gerektiğini anlatan Başkan Küçükler, “Ağır kış şartları Erzurum ve doğuda yaşamayı zor ve maliyetli kılmakla birlikte sermaye girişinin ve kalkınmanın önünde de en büyük engel olarak durmaktadır.” diye konuştu.
BİR YOL 10 KEZ ULAŞIMA AÇILIYOR
Belediye sınırları içerisinde bulunan cadde ve sokaklarda bir kış mevsiminde en az 10 kez kar temizliği yapıldığını da kaydeden Başkan Küçükler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Yapılan çalışmalar kilometre cinsinden hesap edildiğinde beldemizde 314 km.lik yol temizlenmiştir. Kış sezonu boyunca fiili 220, vardiya olarak düşünüldüğü zaman bazı aylar 300, bazı aylarda 350 personelden oluşan 3 ekibin, kiralanan iş makineleri dahil 7 greyder, 1 kar bıçaklı kamyon, 5 dozer, 61 kamyon, 2 seyyar tamir ekibi ve 4 kar üstü aracı ile 24 saat aralıksız, vardiya halinde çalışmalar sürdürülmüştür. Personel, yakıt ve yedek parça gideri olmak üzere, bu iş için toplam alt kademe belediyeleri ile birlikte 6 trilyon 119 milyar lira harcama yapılmıştır. Bu rakamlara Belediyelere ait tüm binaların ısıtılması için ödenen 540 Milyar TL , yedek parça ve amortisman için ödenen 580Milyar ,fazla mesai için ödenen 171 Milyar ve kardan dolayı zarar gören asfalt, bordür, karo ve parke için ödenen 810 Milyarı da dahil edersek Büyükşehir Belediyemize 2003-2004 Kış sezonu için karın neden olduğu giderin 4 Trilyon 314 Milyara tekabül ettiği görülecektir. Ayrıca 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile 60 köy ,2 belde ve 1 ilçe de Erzurum Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içerisine dahil edilmiş olması dolayısıylasorumluluk alanı genişlemiş ve hizmet yükümlülüğü artmıştır. Bu anlamda araç gereç ve gelirlerinin artırılması yeni bağlanan yerlere hizmet götürülmesi açısından çok önemlidir. “