HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği temsilcisi Doç. Dr. Ülver Derici, Erzurum gazetesini ziyaret ederek, Erzurum da yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Temsilcisi Doç. Dr. Ülver Derici, Türkiye genelinde yapılan “Türkiye’nin tansiyonun ölçüyoruz” projesi kapsamında Erzurum da yaptıkları çalışmaları anlattı.18 yaş üstü insanların yüzde 31.8 inin hipertansiyontif belirten Derici, her üç kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu ifade etti.
Erzurum da tansiyon ölçümüne ilginin oldukça fazla olduğunu belirten Derici, yaptıkları çalışmada hayatında bugüne kadar hiç tansiyon ölçtürmemiş kişilerin dahi tansiyon ölçümüne geldiğini ifade etti. Dr. Ülver Derici ile hipertansiyon hastalığını ve yaptıkları çalışmaları konuştuk.
ERZURUM: Sayın Derici, Erzurum da bulunma sebebiniz ve tansiyon ölçümü ile ilgili yaptığınız çalışmaları okuyucularımızla paylaşır mısınız?
DERİCİ: Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği olarak Türkiye genelinde 9 ilde yaptığımız çalışmalardan birini de Erzurum da gerçekleştiriyoruz. Amaç vatandaşın hipertansiyon konusunda bilinçlendirilmesi ve bu yönde istatistiki bilgiler oluşturarak, vatandaşın hastalık konusundaki bilinç düzeyini artırmaya katkı sağlamak. Palandöken Devlet Hastanesi, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Erzurum gazetesinde bu konuda stantlar açtık.
ERZURUM: Sayın Derici, Erzurum da gerçekleştirdiğiniz etkinlikler çerçevesinde edindiğiniz izlenimleri okuyucularımızla paylaşır mısınız?
DERİCİ: Erzurum da 30 yaşın üzerinde olmasına rağmen, hiç tansiyon ölçtürmemiş vatandaşlarla karşılaştık. Vatandaşlarımız sağlık konusunda daha bilinçli olabilmelidir. Tırımıza ilgi oldukça yüksekti. Her üç kişiden biri hipertansiyon hastası ve 15 milyon insanın hipertansiyon hastası olduğu biliyor. Hasatlık tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Önemli olan bu noktada bilinçli olabilmek. Dernek olarak bu konudaki çalışmalarımız artarak devam edecek. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz kampanya gelecek yıllardada sürecek.
ERZURUM: Sayın hocam, birazda hastalıkla ilgili bilgi almak istiyorum, hipertansiyon nedir?, hangi değerler hipertansiyon riski oluşturur?
DERİCİ: Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon denir. Hipertansiyon için kullanılan diğer bir isim ise, yüksek tansiyondur.Kan basıncı iki terimle ifade edilir: Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı) Küçük tansiyon (diyastolik kan basıncı) Tıpta büyük tansiyonun normali 120 mmHg’ın altı, küçük basıncının normali ise 80 mmHg’ın altıdır (halk arasında, 12-8 diye ifade edilir). 140/90 mmHg değerinin üstü ise “Yüksek Tansiyon” sayılır ve bu durumunun sürekliliği tedaviyi gerektirir.
ERZURUM: Sayın hocam yüksek tansiyonun sebepleri ve belirtileri nelerdir?
DERİCİ: Yüksek tansiyonun nedeni %90-95 hastada bilinmemektedir. Hastalığın oluşumunda kalıtım, sigara içilmesi, aşırı alkol tüketimi, şişmanlık gibi bazı etkenler saptanmıştır. Yüzde 5-10 hastada ise hipertansiyon başka bir hastalığa bağlıdır Yüksek tansiyonun başlıca belirtileri; zaman zaman ense kökünde şiddetli zonklayıcı tarzda baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, kulak çınlaması, bulanık görme ve bacaklarda şişliktir. Ancak hastaların önemli bir kısmında hiçbir belirti yoktur. Bu hastalarda yüksek tansiyon tanısı, sadece tansiyon ölçümü ile mümkündür. Bu nedenle, özellikle ailesinde yüksek tansiyonlu yakınları olanlar, 40 yaşından yaşlılar, şişman kişiler, şeker hastaları ve gebelerin daha sık aralıklarla ölçüm yaptırmaları gerekir. ERZURUM: Hiper tansiyon hastaları neler yapmalıdır?Yaş, ırk, cinsiyet gibi özelliklere bakılmaksızın herkes için yüksek tansiyonu önlemede altın kurallar şunlardır: İdeal kilonuzu öğrenin ve koruyun. Daha fazla fiziksel aktivitede bulunun. Düzenli spor yapın. Bol bol yürüyün. Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın. Alkolden uzak durun. Tuz oranı az besinlerle beslenin. Stresle baş edin, sakin olun. Huzurlu ve mutlu bir ortamda yaşamaya gayret edin. Düzenli sağlık kontrolleri yaptırın.
Bugün kabul edilen kan basıncı değeri istirahat halindeki normal bir yetişkinde 120/80 mmHg'dır (milimetre civa). Herhangi bir kişide kan basıncı uyku sırasında düşük, sinirli ya da heyecanlıyken yüksektir. Normal şartlarda, sürekli olarak kan basıncı 120/80 mmHg (milimetre civa) üzerinde olan kişiler hipertansiyon hastalığı adayı kabul edilmektedir. Kan basıncı devamlı olarak 140/90 mmHg üzerinde seyrediyorsa hipertansiyondan bahsedilir. Kan basıncı aynı birey içinde ve bireyler arasında farklılık gösterir. Bu nedenle bireyin kan basıncı ortalaması alınarak belirlenmelidir. Hipertansiyon kalp hastalıkları için ana bir risk faktörüdür. Eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi hastalık ve ölüm oranlarında artışa sebep olur. Bir kez teşhis yapılıp tedavi başlanırsa artan kan basıncı düşürülebilir, kalp ve kalp dolaşım sistemindeki hastalık riski azaltılabilir.
ERZURUM:Hipertansiyon hastalığı ne gibi riskler oluşturur?DERİCİ: Hipertansiyon ciddi bir durumdur. Hipertansiyon, kendi başına öldürücü değildir; fakat tedavi edilmediğinde hipertansiyonun sonuçları öldürücü olabilir. Hipertansiyon kalbi zorlayarak kalp yetmezliğine neden olabilir. Üstelik ateroskleroz ve bunun yol açabileceği iskemik kalp hastalığı (belli bir bölgede kan akımının kesilmesi nedeniyle oluşan geçici kansızlık sonucu dokuların hava alamaması) riskini önemli ölçüde arttırır. Buna ek olarak; hipertansiyonlu hastalar kanama ve beyindeki kan damarlarının trombozuna (diğerlerinden daha kolay yakalanırlar. Hipertansiyon ayrıca koroner arter hastalığına da büyük katkıda bulunur ki, bu hastalık sanayileşmiş toplumlarda ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Bahsettiklerimizin hepsi tedavi edilmeyen hipertansiyonun sonuçları olup hipertansiyona bağlı hastalık, ölüm büyük bir bölümünü oluşturur. Verdiğiniz bilgilerden dolayı size teşekkür ederiz