ERZURUM TARIMSAL SANAYİYE MUHTAÇ
Erzurum imalat sanayiinde toplam içindeki payı yüzde 70 olan tarıma dayalı sanayinin, hem ölçek, hem de imalat sanayii içerisinde tanımlanmamış olması nedeniyle yeteri kadar desteklenmediği bildirildi.
.
TARIMA DAYALI SANAYİ ALT YAPISI
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültmesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Türkiye’nin dördüncü büyük yözülçümüne sahip olan Erzurum’da, sanayinin imalat sanayii, madencilik ve enerji olmak üzere üçe ayrıldığını söyledi. Demirdöğen, imalat sanayii içerisinde tarıma dayalı sanayinin çok büyük bir paya sahip olduğuna işaret ederek, “Buna rağmen gerek ölçek açısından gerek imalat sanayii içerisinde tanımlanmamış olmaları nedeniyle diğer imalat sanayii işletmelerine göre daha az destek görüyor. Aslında diğer imalat sanayiine girdi sağlayan bu işletmelerin bir an önce tanımlanması ve uygun destekler sağlanarak rekabet güçlerinin artırılması sağlanmalıdır.” diye konuştu.
AB FONLARI TARIMSAL SANAYİ İÇİN KULLANILMALI
Son dönemlerde AB fonlarının ilgili bakanlıklar tarafından kullandırılmasının bu konuda önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Demirdöğen, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı eliyle kullandırılacak olan fonların, daha küçük ölçekli tarımsal işletmeleri de kapsaması için küçük ve orta ölçekli zirai işletmeler (KOZİ) tanımı yapılması gerektiğini vurguladı.
KOZİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRACAK PROJELERE DESTEK VERİLMELİ
Demirdöğen, bu işletmelerin diğer imalat işletmeleri gibi iş planlarının hazırlanması, iş geliştirme desteklerinin sağlanması ve kuruluş aşaması dahil bütün aşamalarda uygun destekler almasının faydalı olacağını dile getirerek, “KOZİ'lerin özellikle verimlilik artırmak için hazırlayacakları projelere öncelik verilmelidir. Bu maksatla illerde tarım il müdürlüklerinde oluşturulmaya çalışılan proje değerlendirme birimlerinde nitelikli elemanlar görevlendirilmelidir. Uygun desteklerin sağlanmasıyla KOZİ'ler, hem rekabet güçlerini artırabilecekler hem de uygun ölçek büyüklüğüne ulaşmak için çaba sarf edeceklerdir. Şu anda zirai işletmelerimizin en önemli sorunlarından olan ölçek büyüklüğü ve buna bağlı verimlilik problemi çözüldüğünde yerel ekonomik dinamikler daha çabuk harekete geçirilebilecektir.” şeklinde konuştu.
EMEK YOĞUN SEKTÖRLER DESTEKLENMELİ
KOZİ’lerin az sermaye ile emek yoğun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Prof. Dr. Osman Demirdöğen, küçük ve orta ölçekli zira işletmelerin, geniş istihdam imkanları sağlaması, kırsal alanlardan büyük kentlere nüfus göçünü durdurması ve toplumda geniş bir tabanı temsil yönüyle ülke ekonomilerinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle ekonominin dengeli büyümesi için bu işletmelerin de istihdam ve üretimle ilgili düzenlemelerin yapıldığı bu günlerde ihmal edilmemeleri gerekiyor.” dedi