YATIRIMCIYA KREDİ ENGELİ
Bölgeler arasındaki ekonomik gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik olarak uygulanan politikalar, bürokratik engeller yüzünden hedefine ulaşamıyor. Erzurum’da kaynak suyu kullanımına yönelik olarak yapılması planlanan 2 milyon dolarlık yatırım, kredi engeline takıldı.
TEŞVİK ALDI, KREDİ ALAMADI
Erzurum’un Ilıca ilçesine bağlı Eğerti Köyü’nde bölgenin en kaliteli kaynak suyunu gün yüzüne çıkartan genç girişimciler, yatırım için gerekli tüm hazırlıkları yapmış olmalarına rağmen kredi engeline takıldı. Sertlik oranı ve içerdiği madensel tuzlarla bölgenin en kaliteli kaynak suyunu çıkarmak için önce fizibilite yaptıran ve yatırım teşvik belgesi alan İltaş Yapı isimli yerel otaklık, ardından suyun üretimi için Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat bile aldı. Ancak yatırımın yapılabilmesi için gerekli olan kaynak ihtiyacını bir türlü gideremeyen ortaklık, 7 ayı aşkın bir zamandır Halkbankası’ndan cevap bekliyor. İltaş Yapı Genel Müdürü Kemal Özarslan, “Doğu’daki işletmeler bir bir kapanırken, bürokratik engeller yüzünden yeni bir tesis açamıyor oluşumuz çok acı. Hükümet, İstanbul’un kapısını kapatacağına, Doğu’ya yatırım kapısını açtırsın” dedi.
80 KİŞİYE EKMEK KAPISI OLACAKTI
12 bin metrekare kullanım alanı üzerinde bin 500 metrekare kapalı alan olarak inşa edilen mevcut tesisi, kendi öz kaynaklarıyla oluşturduklarını söyleyen Özarslan, şu ana kadar yaptıkları harcamanın 700 bin YTL’yi bulduğunu kaydetti. Tesisin makine parkını oluşturmak için 7 ay önce Halkbankası’ndan kredi talebinde bulunduklarını, ipotek olarak çok verimli arazileri göstermelerine rağmen olumlu bir yanıt alamadıklarına dikkati çeken Kemal Özarslan, üretim izni bile alınmış olan bir yatırım için bürokratik engellerle uğraşıyor olmanın kendilerini çok üzdüğünü ifade etti.
SU KAYNAĞI 25 YILLIĞINA KİRALANDI
İltaş Yapı Genel Müdürü Kemal Özarslan, ‘Suyu 25 yıllığına İl Özel İdaresi’nden kiraladık. Fizibilitesini yaptırdıktan sonra yatırım teşvik belgesini aldık. Keşfettiğimiz suya ön tahlil yapıldı. Su değerleri çok iyi çıktı. Su, kendi kaynaklarıyla geliyor, yani doğal geliyor. Enerji yok. Tesis olarak suyun merkezinde toplama kaptajı yapıldı. Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde 2 bin 100 metre kanal açıldı. Kanala borular döşenerek, depoya kadar gelindi. 200 tonluk 2 depo yapıldı. Depodan da ana binaya 100 metrelik boru döşemesi yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nca da suyun üretimi için gerekli izinler alındı. Tesisimiz, faaliyete geçer geçmez günlük 600 ton üretim yapılacak” şeklinde konuştu.
SUYUN PAZARI BİLE HAZIR
Kaynak suyu fabrikasını henüz faaliyete bile geçirmeden hem yurt içinden, hem de yurt dışından müşterilerinin bulunduğuna işaret eden Kemal Özarslan, ilk etapta 80 kişiye istihdam imkanı sağlayacak olan yatırımın, daha şimdiden yurt dışı pazarında pay sahibi olduğunu dile getirdi.
Kemal Özarslan, “Üretime geçer geçmez İstanbul’dan bir işadamı vesilesiyle yurt dışı pazarına giriyoruz. Avrupa ülkeleri ile Türki Cumhuriyetlerine gerekli bağlantıları yaptık. İç pazarda ise daha üretime geçmeden bayilik talepleriyle karşılaşmaya başladık. Suyumuz Kuzgun Aksu adıyla piyasaya sürülecek. Suyun çıktığı bölgenin adı Aksu olduğundan bu isimde karar kıldık.” diye konuştu.
SERMAYE SORUNU YATIRIMI GECİKTİRİYOR
Yatırımı hayata geçirme sürecinde tek dezavantajlarının yeteri kadar sermayelerinin bulunmayışı olduğunu vurgulayan Özarslan, “Parası ve sermayesi olan yatırımcı zaten buralara gelmeyi en son alternatif olarak görüyor. Şimdi sermayemiz yok diye, bu potansiyeli değerlendirmeyelim mi? Bu tesiste 80 kişi ekmek yiyecek, ama ilginçtir 7 ayı aşkın bir zamandır bürokratik engellerle uğraşıyor, kredi talebimize cevap bekliyoruz.” dedi.
Erzurum’da yatırım yapmayı planlayan hemen herkesin böylesi sorunlarla uğraştığına dikkati çeken Genel Müdür Özarslan, “Kimsenin bu süreçte yatırımcının neler çektiğini merak ettiği yok. Ama kabahatli her zaman yatırımcı oluyor. Karşılaştığımız engeli ve çaresizliğimizi Erzurum halkının ve işsiz gençlerin takdirine sunuyoruz.” diye konuştu.