KURTULUŞ TÖRENLERİNDEKİ TEMSİLİ GÖSTERİLERİ DEĞERLENDİREN YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM:
TEMSİLİ GÖSTERİLER MİLLİ HAFIZAYI YENİLER
1. Dünya Harbinde Ermeni Çeteciler Katliamına Uğramış Mağdurlar Federasyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Çiğdem, Erzurum'un Aşkale ilçesinde düzenlenen kurtuluş törenlerinde canladırılan temsili gösterilerin eleştirilmesine tepki göstererek, ''Kurtuluş törenlerindeki temsili gösteriler hem geçmişte yaşananları hatırlatır hem de gelecek kuşaklara bu olayları yansıtır.
Amacı aşan eleştirileri Türk toplumunun bilincini silmeyi amaçlayan anlayışın ürünü olarak görmekteyiz'' dedi.
MİLLİ KEDER VE SEVİNÇLER UNUTULMAMALI
Yrd. Doç. Dr. Çiğdem, yaptığı açıklamada, milletlerin geçmişte yaşadıkları büyük sevinç ve kederleri dimağlarından asla çıkarmadıklarına, bu olayları masal, roman, hikaye, mitoloji, efsane ve şarkılarıyla yaşattıklarına dikkat çekti.
Aşkale ilçesinde düzenlenen kurtuluş etkinliklerinde sahnelenen temsili gösterilerin ölçüsünün tartışılabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Çiğdem, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Fakat yapılan gösterilerin tümden kaldırılmasını istemek de olmaz. Bu gösterileri yapmak hem geçmişte yaşananları hatırlatır hem de gelecek kuşaklara olayları yansıtır. Propagandanın her türünü mübah, hatta masum insanları öldürmeyi bile bir propaganda aracı olarak görenler karşısında bu tür yerel gösterilerin bu kadar eleştirilmesi yersizdir. Amacı aşan birtakım eleştirileri Türk toplumunun bilincini silmeyi amaçlayan birer anlayışın ürünü olarak görmekteyiz.''
ERMENİLERİN KARALAMA ÇALIŞMALARINI NEDEN ELEŞTİRMİYORLAR?
Ermenilerin yalan ve uydurma söylemlerle Türk toplumunu soykırımcı ilan etmek için her türlü yola başvurduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çiğdem, ''Milyon dolarlar harcayarak Türkleri karalayan filmleri fikir ve sanat özgürlüğü olarak değerlendirenler, Aşkale'deki gösterileri en azında bu bağlamda değerlendirmeleri gerekir'' dedi.
TÖREN DÜZENLEME SORUMLULUĞU STK’LARA VERİLMELİ
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez de kurtuluş törenlerini düzenleme sorumluluğunu sivil toplum örgütlerinin üstlenmesi gerektiğini söyledi. Kurtuluş törenlerinin festival havasında protokol uygulamalarından kurtarılarak kutlanması gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, şunları söyledi: ''Kurtuluş törenleri halkın kendisini daha çok ifade edebildiği platformlara dönüşmelidir. O zaman halkımızın ne kadar yaratıcı, ne denli becerikli olduğu daha net bir biçimde ortaya çıkacaktır. Birçok ilimizde her yıl dönümünde halkımızın da izleyici olarak katıldığı tek düze törenleri artık sivil toplum örgütleri düzenlemesi ve halkın geniş katılımı sağlanmalıdır.''