ERZURUM SU ZENGİNİ
Türkiye'nin su zengini illeri arasında yer alan Erzurum'da, önümüzdeki 30 yıl içerisinde, su sıkıntısının yaşanması beklenmiyor.
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaz aylarında başta Ankara olmak üzere, bazı şehirlerde ciddi olarak susuzluk sorununun yaşanması üzerine Erzurum'un içme suyu durumunu ''Erzurum Kenti Su Kalite Parametrelerinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi'' isimli projede değerlendirildiklerini söyledi.
SU REZERVİNDE SORUN YOK
Erzurum'un şu anda su ihtiyacının Şükrüpaşa ve Şık Köyü çevresinde yer alan 10 kilometrelik arazide bulunan toplam 60 su kuyusundan karşılandığını belirten Demircioğlu, şunları kaydetti: ''Erzurum'da şu anda içme suyu bakımından herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Ülkemizde su sıkıntısı yaşanırken, Erzurum su zenginidir. Erzurum, içme suyu açısından önümüzdeki 30 yıl boyunca sıkıntı çekmez. İçme suyu sıkıntısı çekmeyecek olmamız su israfı yapmamız anlamına gelmesin. Vatandaşlarımızın su kullanımında duyarlı davranmasını bekliyoruz.''
SU TEMİZLİĞİ KONUSUNDA UYARI
Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışlarda, bazı kuyularda nitrat konsantrasyonunun arttığını belirten Demircioğlu, belediye yetkililerini bu konuda uyardıklarını söyledi.
Erzurum'da su kuyularının bulunduğu bölgenin 1930'lu yıllarda seçildiğini ve şehrin alt kesiminde bulunduğunu belirten Demircioğlu, şöyle devam etti: ''Daha alt kısımlarda bulunan bir bölgeden yukarılara motorlar yardımıyla su pompalanıyor. Bu 1930'larda yapılan imar planına göre 100 bin kişilik şehir göz önüne alınarak yapılmış bir çalışmadır. Ama Erzurum bugün 400 binin üzerinde nüfusa sahiptir. Çağımızda artan nüfus ve gelişen teknoloji ile azalan ve kirlenen su tehlikesi Erzurum'da çok az düzeyde de olsa hissediliyor.''
Suda nitrat bulunmasının bitkisel, hayvansal etki ya da kanalizasyon sızıntısı anlamına geldiğini belirten Demircioğlu, ''Bu sular tam kimyasal arıtımdan geçmiyor. Aslında yer altı suyu olduğu için gerek de yok. Ama yine de klorlama çalışması yapılması şart. Belediye bu konuda gerekli duyarlılığı sergiliyor'' diye konuştu.
Ayrıca, suya fazla miktarda klor katılmaması gerektiğinin altını çizen Demircioğlu, aşırı klor kullanımının sudaki faydalı mikroorganizmalara zarar verebildiğini ifade etti.
VATANDAŞIN BİLİNÇLENMESİ
Su kullanımı konusunda vatandaşların bilinçli davranmasının sağlanması gerektiğine dikkati çeken Demircioğlu, bu konuda sivil toplum örgütleri ve ilgili kurumlara görevler düştüğünü söyledi.
Ankara'da yaşananların herkese örnek olması gerektiğinin bildiren Demircioğlu, ''Allah'ın Erzurum'a verdiği bu nimeti iyi değerlendirip, kıymetini bilmeliyiz'' diye konuştu.
Demircioğlu, A.Ü Çevre Sorunları Araştırma Merkezi olarak ildeki 61 çeşmenin kaynaklarının tespiti için çalıştıklarını ifade etti.