YATIRIM PERFORMANSIMIZ DÜŞÜK
Teşvikli yatırım sayısı beklenen düzeyde değil. 2007 yılının sekiz aylık bölümünde sadece 14 yatırım, teşvik belgesi uygulamasından yararlandı. 2008 yılının temmuz ayında teşvik uygulaması sona erecek. Ne ki henüz işsizliğe çare üretecek hacimde ve sayıda yatırıma henüz kavuşamadık.
2007 yılının sekiz aylık diliminde Doğu Anadolu Bölgesi’nde 85, Erzurum’da ise 14 yatırıma teşvik belgesi verildi. Temmuz ayına göre bölgede teşvik belgesi alan yatırım sayısında yüzde 14.8, Erzurum’da ise yüzde 27 oranında artış kaydedildi. Erzurum, bölge illerine verilen teşvik belgesi toplamının yüzde 16.4’üne sahip bulunuyor.
BÖLGE YÜZDE 5’TE KALDI
Doğu Anadolu Bölgesi’nde teşvik belgesi alan yatırım sayısı ülke toplamının yüzde 5’inde kaldı. Bölgede 2006 yılının aynı dönemine göre teşvik belgeli yatırım sayısında yüzde 28.5, teşvik belgeli yatırımların istihdam hacminde ise yüzde 13’lük oranda azalma görüldü. 2006 yılının aynı döneminde 119 yatırım teşvik belgesi almış, bu yatırımlar kapsamında 3 bin 951 kişiye iş imkanı sağlanmıştı.
ERZURUM 14 BELGE ALDI
Erzurum’da 2007 yılının sekiz aylık bölümünde, toplam harcama tutarı 113 milyon 822 bin YTL olan ve 28 milyon dolar dış kredinin kullanıldığı 14 yatırım teşvik belgesine kavuştu. Madencilik, imalat, enerji ve Hizmetler sektörüne ait teşvikli yatırımlarda 612 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
BÖLGENİN UMUDU TEŞVİK AMA…
Doğu Anadolu Bölgesinde Ocak-Ağustos Aylarında Verilen Teşvik Belgeli yatırımlar için 622 milyon 600 bin YTL tutarında yatırım harcaması gerçekleştirildi. 148 milyon 930 bin dolar dış kaynağın kullanıldığı yatırımlarda 3 bin 420 kişinin istihdamı ön görülüyor.
İKİNCİ SIRAYA DEMİR ATTIK
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde en fazla sayıda teşvik belgesi alan il 19 belgeyle Malatya oldu. Bu ili 14 belgeyle Erzurum 12 belgeyle Elazığ, 10 belgeyle Van ili izledi. Erzincan’da 7, Ağrı’da 6, Kars’ta 5, Tunceli ve Bitlis’te üç, Bingöl ve Hakkari’de 2, Iğdır ve Muş’ta ise birer yatırıma teşvik belgesi tahsis edildi.
KARADENİZ, DOĞU’YU SOLLADI
Bölgeler içinde en fazla sayıda yatırım teşvik belgesi 534 belgeyle Marmara Bölgesi’ne verildi. İçanadolu Bölgesi’nde 262, Akdeniz Bölgesi’nde 245, Ege Bölgesi’nde 232, Karadeniz Bölgesi’nde 193, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde 131 yatırım teşvik belgesi aldı. Doğu Anadolu Bölgesi ise 85 belgeyle, KOBİ Yatırım Teşvik belgesinde de olduğu gibi son sırada kaldı.
ERZURUM AÇILIMI
Erzurum’da 2007 yılının Ocak ve Ağustos ayı bölümünde Madencilik sektöründen bir, İmalat sektöründen 8, enerji sektöründen 2 ve hizmetler sektöründen ise 3 yatırım teşviklendi. Teşvik belgesi alan yatırımlar içinde Madencilik sektöründne işleme, imalat sektöründen gıda içki, orman ürünleri, madeni eşya, çimento ve İnşaat, enerji ve hizmetler sektörü gurup yatırımları bulunuyor.
İMALAT SEKTÖRÜ ÖNDE
Erzurum’da teşvik belgesi alan yatırımların sektörel dağılımına göre İmalat sektörü belge sayısı bakımından ilk sırada yer alıyor. 8 belgeye sahip bu sektörü 3 teşvik belgesiyle hizmetler sektörü, 2 belgeyle enerji ve bir belgeyle de Madencilik sektörü takip ediyor. Teşvik belgesi alan yatırım gurupları içinde en fazla yatırım harcaması 59 milyon YTL ile enerji sektörüne ait.
DIŞ KAYNAK KULLANIMI
Erzurum’da teşvik belgesi alan yatırımlar içinde en fazla tutarda dış kaynak kullanımı enerji sektörü yatırımında görülüyor. Bu sektöre ait teşvikli yatırım için 16 milyon dolar kullanıldı. Belgeli imalat Gıda yatırımı için 7 milyon 455 bin, imalat orman ürünleri yatırımı için ise 2.5 milyon dolar tutarında dış kaynak kullanımı gerçekleşti. İmalat madeni eşya, inşaat ve hizmetler sektörü yatırımlarında ise döviz harcaması olmadı.
TEŞVİKLİ YATIRIMLARIN İSTİHDAM HACMİ
İlde teşvik belgesi alan yatırımlar içinde en fazla sayıda istihdam hacmini 260 kişiyle enerji sektörü yatırımı barındırıyor. Teşvik belgeli Madencilik işleme yatırımı 50, imalat sektörü gıda gurubu yatırımı 85, orman ürünleri yatırımı 100, madeni eşya yatırımı 15, çimento yatırımı 25, inşaat yatırımı 45, hizmetler sektörüne ait diğer üç yatırım ise 32 kişilik istihdam hacmine sahip bulunuyor.