Tarihi dokuya
BETONLAŞMA TEHDİDİ
Erzurum, tarih ve kültür turizmine yönelik eylem ve yapılaşma planı bulunmadığı, imar uygulamalarında tarihi dokunun korunmasına yönelik kararlı önlemler alınmadığı için, slüetsiz ve tarihi kent kimliğini yitiriyor.
ERZURUM SİLUETİ KAYBOLDU
Her tarihi kentin kendine özgü silueti var. İstanbul cami siluetleriyle ön planda. Erzurum’un tarihsel silueti ise Çifteminareler, Ulucami, Saat kulesi ve Yakutiye’den oluşuyor. Bundan on yıl öncesine kadar, bu alanlarda çok katlı bina yapımı ve betonlaşma olmadığından şehrin her tarafından görülen Erzurum tarihi silueti artık yok!
TARİHE, BETONLAŞMA GÖLGESİ DÜŞTÜ
Çarpık ve düzensiz yapılaşmanın önüne geçilememesi yüzünden Erzurum’un tarihi siluetine “betonlaşma gölgesi” düştü. Yakutiye, Ulucami, Saat Kulesi ve Çifteminarelerden oluşan Erzurum gürünümü, çok katlı binaların arasında kayboldu. Bu durum Erzurum’Uun tarihi kimliğinin geri plana düşmesine yol açtığı gibi, turistik imaj kaybına da yol açıyor.
OSMANLI MİRASINI YOK ETTİK
Erzurum on yıllarda ciddi biçimde, betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. İlhanlı,Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerinin tarihi yapıları ve buluntuları beton yığınlarının altında kaldı. Kentin kültürel kimliğini ifade eden tarihi Erzurum Evleri sahipsizlik, bakımsızlık ve ilgisizlik sonucunda azaldı. Erzurum’un , tarihsel kimliğini ortaya koyan ne bir mahalle, ne bir sokak kaldı.
ERZURUM ŞAHSİYETİNİ YİTİRMEMELİ
Betonlaşma ve çok katlı yapılar, tarihi dokuyu zedelediği gibi hava kirliliğine de çanak tutuyor. Erzurum’un ne tarihi dokusu ne de kent yapısı nefes alamıyor. On katlı apartman bloklarının yapımına, tarihi hassasiyetle kayıt koymayanlar, Erzurum’un tarihsel kimliğinin yitimine de seyirci kalıyor.
ERZURUM’UN GELECEĞİ PLANLANMIYOR
Betonlaşma, plansız yapılaşma ve geleceğe yönelik yatırımların yapılmamasından kaynaklanıyor. Erzurum’da tarihi dokuyu ön plana çıkaracak bir imar eylemi yok. Kentin tarihsel mimarisi, çok katlı yapılaşma önünde mağlup. Bu durum, Erzurum’un tarihi kentler birliğine girmesine engel olacağı gibi, gelecek nesillere de gerçek Erzurum’un taşınması imkanını ortadan kaldırıyor.
ERZURUM OVASI YOK OLUYOR
Çarpık yapılaşmanın bir diğer olumsuz yönü de, doğal güzellikleri ortadan kaldırması, doğal kaynakları yok etmesi şeklinde değerlendiriliyor. Erzurum Ovası artık ciddi biçimde betonlaşma tehditi altında. Yenişehir’in yapımıyla Güneydeki yeşil alanlarını yitiren Erzurum, şimdi de ovasını yitiriyor.