Tarım Kredi Kooperatifi’nin hayvancılığa desteği devam ediyor
Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Bölge Müdürü Abdullah Damcı, hayvancılık sektörüne destek verme anlamındaki projelerini devam ettiğini belirterek, besi sığırcılığı yapan çiftçilere destek çalışmalarının sürdürdüğünü vurguladı.
Projenin Tarım Kredi Kooperatifi üyeleriyle yürütüleceğini belirten Damcı“ Proje 22’si il merkezinde 126’sı ilçede 122’si kasaba ve köyde olmak üzerde toplam 270 tarım kredi kooperatifinin 212 bin 500 ortağından sözleşmeli besi sığırcılığı modelini uygulayabilecek alt yapıya sahip ortaklarına uygulanabiliyor.. Proje çerçevesinde yetiştirilen besi sığırcılarının kesimi ve tüketiciye sunulması ise Et Balık Kurumu tarafından yapılıyor” dedi.
PROJE DEVAM EDİYOR
Besi sığırcılığı yapan çiftçileri birliklerine beklediklerini belirten Damcı, "Tarım Kredi Kooperatifine vadesi geçmiş borcu bulunmayan ödeme alışkanlığı iyi olan, sözleşmeli besi sığırcılığı modelini uygulayabilecek alt yapı ve bilgi birikimine sahip olan üyeler en az 15 baş, en fazla 50 baş sığırın sözleşmeli besiciliğini yapabilecek. Sözleşmeli üretimde besi süreleri ortalama 6 ila 14 ay arasında değişebilecek. Projenin amacı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en büyük geçim kaynağı olan hayvancılığın geliştirilmesi ve desteklenmesine katkıda bulunarak, bölge insanının gelir seviyesini artırarak, hayat standardını yükseltmek hedefleniyor. Bölge çiftçisinin yetiştirdikleri besi hayvanlarının aracısız olarak satışını gerçekleştirmek, bölgede kültür ırkı ve kültür ırkı melezi hayvan beslemesini teşvik ederek, birim hayvandan daha fazla gelir elde etmek istiyoruz" dedi.
DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAKProjenin uygulama alanında, yerli sığır ırklarında suni tohumlamaya teşvik etmek suretiyle hayvan ıslahına katkıda bulunulacağını ifade eden Damcı, "Üreticilerin, sözleşmeli besicilik modeli çerçevesinde, hayvan barınağı, hayvan beslemesi ve hayvan sağlığı konusunda eğitilerek, modern ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturularak, yöre insanın bulundukları yerde istihdamı sağlamaktır. Sözleşmeli üretim modeliyle planlı üretim yapılmak suretiyle bölgede kaliteli ve kayıt altındaki besi sığırı üretimini artırma konusu da, hedeflerimiz içindedir. Bölgeler arası hayvan sirkülasyonunu önleyerek, bulaşıcı hastalıkların yayılma risklerini azaltacağız. Yöredeki yem fabrikalarının kapasite kulanım oranları ve hayvancılığa bağlı dericilik gibi yan sanayilerin gelişimini artırmak suretiyle bölge insanına ilave iş imkanı sunulacaktır. Ülkemiz insanının hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlığı azaltacağız" diye konuştu.