TARIMDA PARADOKS
Erzurum tarım kenti olarak biliniyor. Türkiye’nin en büyük Canlı Hayvan Borsaları Edirne, Diyarbakır ve Burdur’da kuruldu. Ot borsasını başka ile kaptırdık. Şimdi de Türkiye’nin ilk besi borsası Amasya’ya gitti. Erzurum yerinde sayıyor.
ÖNCELİKLER BELİRSİZ
Erzurum’un kalkınma ve ekonomik gelişmede yaşadığı sorunların temelinde, öncelikli sektörler ve sektörel önceliklerin belirlenmemesi önemli rol oynuyor. Potansiyel, kaynak, beşeri sermaye ve tecrübe bakımından ilde tarım sektörü öncelikli olarak algılanıyor, ama tarımsal yapılanmada çağdaş yatırımlar gerçekleştirilmeyince, Erzurum bu sektördeki üretim dinamizmi ve Pazar payını yitirmeyi sürdürüyor.
ULUSAL PAZARI DA KAYBEDİYORUZ
Erzurum tarım sektörü hayvancılık gurubunda küçükbaş hayvan varlığı bakımından ülke sıralamasında ilk sıralarda. Ne ki Türkiye’nin 2’inci Canlı Hayvan Borsası Burdur’da, 3’üncü canlı hayvan borsası Diyarbakır'da açıldı. Hayvancılığın tarım sektörünün bütününde önemli bir oran oluşturduğu Erzurum ise beklemede. Borsa’nın sektördeki etkisi göz önüne alındığında Erzurum’un kaybının büyüklüğü ortaya çıkıyor.
TARIM’DA OLUMSUZ SÜREÇ
Erzurum ekonomisi tarımsal ağırlıklı. Besicilik ilde ağırlıklı bir kitlenin geçim kaynağı. Fakat, Erzurum’un tarımda marka il olabilmesi için ciddi düzeyde çağdaş yapılanmaya ihtiyaç var. Erzurum bu alanda durgunluk içindeyken Türkiye'nin ilk organize besi sanayi bölgesi Amasya Suluova'da yapılıyor. Bu da Erzurum’da tarımın sadece isminin olduğu ama fonksiyonellikten uzaklaştığını kaydediyor.
SULAMA PROJELERİ BEKLEMEDE
Erzurum Tarım sektörünün ağırlıklı olduğu bir il olmasına rağmen, ilde gerçekleştirilen sulama ve enerji yatırımlarının uzun vadeye yayılması, sektörü ve sektörden yararlanan kesimi olumsuz etkiliyor. Yapımına 29 yıl önce başlanan ve 2013 yılında tamamlanacak olan Kuzgun-Daphan I.Merhale depolama çalışması, Erzurum’un en uzun süreli yatırımı olma özelliğini taşıyor.Başlangıç tarihinin eskiliği bakımından ikinci sırayı Demirdöven Depolama yatırımı alıyor.
ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ NEREDE?
Erzurum’da Ticaret Borsası tarafından gündeme getirilen organize Hayvancılık Bölgesini henüz hayata geçiremedik. Borsanın bu tarihi önemdeki projesi beklemede bırakılırken, İçanadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgesinde pilot iller tarımsal atılımlarla öne geçtiler. Bu süreç, Erzurum’da tarımın sadece tabela görüntüsü halinde kalacağını ortaya koyuyor.
AMASYA DA ERZURUM’U GEÇTİ
Amasya'nın Suluova ilçesinde yapılacak olan organize besi sanayi bölgesinin temelinin 17 Ağustos tarihinde atılacağı belirtildi. Amasya'nın Suluova ilçesinde 12 bin 265 YTL keşif bedelli organize besi sanayi bölgesi yapım işinin ihalesinin tamamlanmasından sonra Amasyalı bir iş adamına ait şirketin yüklendiği Suluova Organize Besi Sanayi Bölgesi'nin temeli 17 Ağustos tarihinde atılacak.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Türkiye'nin ilk organize besi sanayi bölgesinin yapılacağı Suluova Çardaklı bölgesinde 121 ahır ve 15 adet sanayi parseli düşünülürken, toplam 90 hektarlık alan üzerinde kurulacak olan organize besi bölgesi 10 bin civarında büyükbaş hayvan barındırma kapasitesine sahip olacak, ayrıca organize besi sanayi bölgesine 3 kilometre uzakta bulunan Eymir bölgesinde ise karantina merkezi kurulacak. Suluova ve dolayısıyla Amasya'nın büyük bir kısmında yaşanan kirliliği ortadan kaldıracak olan organize besi sanayi bölgesinin 2007 ödeneğinin 2 bin 265 YTL, 2008 ve 2009 ödeneğinin ise 5 bin YTL olduğu öğrenilirken, yapım işinin 2009 yılının Kasım ayında bitirilmesi planlanıyor.