SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Akal:
Kent ekonomisindeki kırılganlık sürüyor
Bu haftaki söyleşi köşemizin konuğu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Erzurum Şubesi Başkanı Zeki Akal. Sayın Akal ile kent ekonomisini analiz ettik.
Akal, gelir vergisi rekortmenlerinin Eczacılardan oluşması kent ekonomisindeki son durumu ortaya koyduğunu belirterek, yerel marketlerin başlattığı kampanyalara değindi. Akal, “Yerel marketler, rekabet etme güçlerini geliştirmeli ve yeniliklere ayak uydurmalıdırlar. Yasal olarak bu konuda engelleme söz konusu olamaz.”dedi.
ETSO’nun çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğine değinen Akal; Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası gerçekten önemli hizmetlere imza atıyor. Her sektörün sorunlarını analiz eden stratejiler geliştiriliyor. Bu yöndeki çalışmalar artırılmalıdır.” Tespitinde bulundu.Akal ile yaptığımız söyleşiyi aktarıyor iyi haftalar diliyoruz.
ERZURUM: “Sayın Akal, öncelikle Odanın faaliyet alanına ve üye profiline değinmek istiyorum. Odanızın son veriler itibariyle kaç üyesi ver. Son vergi düzenlemeleri meslek mensuplarını ne yönde etkiledi?
700 ÜYEMİZ BULUNUYOR
AKAL: “2007 Yılı itibariyle odamıza kayıtlı 700 üyemiz var. Bunlardan130 üyemiz bilfiil bürosal faaliyetlerini sürdürüyor. Odamız üyeleri arasında dayanışmayı sağlamak ve mesleki gelişmeleri takip ederek, üyeleriyle paylaşmak amacıyla elinden gelen gayreti sarf ediyor. Odamızın ülke genelinde düzenlediği seminere katılıyoruz. Vergi düzenlemelerindeki değişiklikler muhasebecileri olumsuz etkiliyor. Vergi dairelerinin otomasyona geçmesiyle işlerin büyük bir kısmı muhasebecilere devredildi. Vergilerle ilgili yeni düzenlemelerin ardı arkası kesilmiyor. Sirküleri takip etmekten bıktık. Vergi İdaresi Kanunu en çok muhasebecileri etkiledi. Bir çok meslektaşımız gece geç saatlere kadar çalışıyor”
SAHTE MUHASEBECİLER ARTIYOR
ERZURUM: Sayın Başkan, meslek mensuplarınızın sorunlarını irdediğinizde, sorunları hangi başlıklar altında topluyorsunuz.
AKAL: “Erzurum’da bulunan 14 bin 500 vergi mükellefinden 2 bini kaçak muhasebecilerden oluşuyor.. Beyannamelerde resmi muhasebecinin ve mali müşavirin imzası ve onayı bulunması sağlanarak çözüm üretilmelidir. Bir diğer sorunu da tahsilat konusunda yaşıyoruz. Piyasadaki durgunluktan dolayı, önemli oranda tahsilat sorunu yaşıyoruz. Meslek mensuplarının yüzde 60’ı krediye yöneldi.”
KENT EKONOMOSİNDEKİ AÇMAZLAR
ERZURUM: “Sayın Başkan, esnaf ve tüccarın sorunlarını yakından takip eden bir mesleği icra ediyorsunuz. Mali müşavir gözüyle değerlendireme yaptığınızda kent ekonomisi konusunda neler söyleyeceksiniz?”
AKAL: “ 2004 yılında yaşanan ekonomik krizin yansımalarını halen daha yaşayan Erzurum da durgunluk anlamında önemli sorunlara tanık oluyoruz. Mükelleflerimizden bu durumun yansımalarını anlayabiliyoruz. Kırılganlık devam ediyor.Doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkı artıyor, ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkileri halen devam ediyor. Erzurum’da şu an tüketim ekonomisi ağırlıklı, kredi kartlarına yönlenilmesi, piyasalarda durgunluk yaşanmasına neden oluyor. Erzurum’a bugüne kadar bir tek yatırım yapılmadı , inşaat sektöründe yaşanan durgunlukta işsiz sayısını artırdı. Teşvik yasasının çıkarılmasından sonra batıda onlarca fabrika kurulurken, iklim şartları ve pazarlama olanakların yetersiz oluşu ile yatırımcı doğu da yatırım yapmayı tercih etmedi. Üstelik 2008 yılında teşvik yasasındaki süre doluyor. Doğunun şartları göz önüne alacak kararlar hayata geçirilmelidir”
GELİR VERGİSİ REKORTMENLERİ
ERZURUM: Sayın Başkan, geçtiğimiz gün Gelir Vergisi rekortmenleri açıklandı. Açıklanan mükellefler arasında eczacılar ve noterler ,ilk sıralarda yer aldı, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
AKAL: “ Gelir vergisi rekortmenlerinin Eczacı ve Noterlerden oluşması kent ekonomisinin içinde bulunduğu durumu özetliyor. Üretim ve yatırımın olmadığı Erzurum’da alacak konusunda muhatabı kamu olan Eczanelerin ilk sırada yer alması, kent ekonomisinin geldiği noktayı özetliyor. Bu arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz anacak gönül isterki üretim ve istihdama daha çok katkı sağlayan işletmeler de Erzurum’da ilk sırada yer alsın.
TEŞVİKLER BÖLGESEL OLMALI
ERZURUM: “ Sayın Başkan, kent ekonomisindeki sorunların aşılması için sizce ne gibi önlemler alınıyor?
AKAL: “ Kamu yatırımları artırılmalıdır. Askeri fabrika , kültür ve turizm yatırımı gibi yatırımlar artmalıdır. Devletin gider kalemlerini oluşturan kamusal yatırımlar Erzurum da gerçekleşmelidir. 2011 kış olimpiyatları konusunda ki süreç iyi değerlendirilmeli, süreç halka iyi anlatılmalıdır.Doğudaki işletmelere başta vergi muafiyeti ve SSK primlerinin alınmaması gibi önlemler alınmalıdır. Doğunun şartları göz önüne alınarak, alım gücünün düşüklüğü ve üretimsizlik konusunda önlemler artırılmalıdır. Teşvik yasası doğunun şartları göz önünde de bulundurularak, yeniden düzenlenmelidir.Bölgesel veya il bazında teşvikler çıkarılmalıdır. Teşvik yasasındaki eksikler haksız rekabeti artıracak boyutta, bu konuda hükümetin duyarlı olmasını istiyoruz. Üretim ve istihdam artırılmalıdır. İşsizlik sorunu özel sektörün desteklenmesi ile aşılabilir”
YEREL MARKETLER REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMALI
ERZURUM: Sayın Akal, Erzurum da son dönemlerde ulusal alanda hizmet veren bazı marketlerin açılması yönünde girişimler başlatıldı. Bu durum yerel alanda satış yapan işletmelerde kaygılar oluşturdu. Sizce bu konuda nasıl bir yol izlenmelidir?
AKAL: “ Yerel marketler, rekabet etme güçlerini geliştirmeli ve yeniliklere ayak uydurmalıdırlar. Yasal olarak bu konuda engelleme söz konusu olamaz. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasının konuyla ilgili anlamlı bir teklifi oldu. Genel merkezi başka kentlerde olan marketlerin alışverişlerinin yüzde 5 inin Erzurum’dan yapması istendi. Bu anlamlı teklif değerlendirilmelidir. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası gerçekten önemli hizmetlere imza atıyor. Her sektörün sorunlarını analiz eden stratejiler geliştiriliyor. Bu yöndeki çalışmalar artırılmalıdır. Yerel marketler gelişmelere ve teknolojiye ayak uydurmalıdır.
SORUNLAR GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
ERZURUM: Sayın Başkan son olarak söyleşimize eklemek istediğiniz mesajınız var mı?
AKAL: “ Erzurum da yaz sezonun yaklaşmasıyla durgunluklar artacak. Üniversite öğrencileri önümüzdeki aylarda kentten ayrılacaklar önemli olan bu olumsuzlukların aşılması. Kente ikinci bir üniversite kurulmalıdır. Kent ekonomideki bu olumsuzlukları hak etmiyor. Hükümet, doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkını göz önüne alarak sektörel ve yerel kalkınma motiflerini hayata geçirmeli. Esnaf ve yatırımcı teşvik yasasının bu haliyle çözüm üretmesinden ümidini kesti. Bölgesel ve iller bazında teşvik yasaları çıkarılmalıdır. Tüketim ekonomisinin önüne geçecek, projeler üretilmelidir. Mali Müşavir ve Muhasebecilerin sorunları göz ardı edilmemelidir. Bu konuda bir çok meslektaşımız gerçekten büyük bir mağduriyet içerisinde..”
ERZURUM:Verdiğiniz bilgilerden dolayı size teşekkür ediyoruz.