KÖYLÜ KADINLARIN KOOPERATİF UMUDUNA
BÜROKRATİK ENGEL
Erzurum'un merkeze bağlı Çayırtepe köyünde 2004 yılında kurulan ve sadece kadınların üye olduğu kırsal kalkınma kooperatifinin bürokratik engeller nedeniyle işlerlik kazanamadığı, köylü kadınların ekonomik özgürlük umudunun da bu nedenle suya düştüğü belirtildi.
Edinilen bilgiye göre, Erzurum'un Çayırtepe Köyü'nde, 2004 yılında yaklaşık 100 kadın, ekonomik özgürlüklerini kazanmak ve emeklerinin karşılığını alabilmek için ''Çayırtepe Köyü Sınırlı Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'' kurdular.
ÜYE SAYISI 58’E DÜŞTÜ
Kooperatif sayesinde 2 yıl boyunca ödemesiz, daha sonraki 3 yıl boyunca taksitlerle ödeme şartıyla her üyeye iki süt ineği verileceği umuduyla ahırlarda istenilen düzenlemeleri yapmaya başlayan kadın üyelerin sayısı geçen zaman içinde kefalet sorunu nedeniyle 58'e indi.
Ahırların onarımı için sağlanan kredi imkanını bir türlü kullanamayan köylü kadınlar, kooperatiflerin işlerlik kazanacağı umudunun yavaş yavaş kaybetmeye başladılar.
KREDİLERDEN YARARLANAMADILAR
Kadın kooperatifinin 2. başkanı Rabia Gün, ahırların onarımı için kredi imkanından çeşitli nedenlerden dolayı yararlanamadıklarını belirterek, ''Kooperatifi büyük umutlarla kurmuştuk. Ekonomik özgürlüğümüzü kazanacaktık. Fakat çeşitli bürokratik engellerle hayallerimiz yıkıldı'' diye konuştu.
YETKİLİLER SESİMİZİ DUYSUN
Köylü kadınlarında şehirli kadınlar gibi ailelerine ekonomik katkı sağlayabileceğini göstermek için kooperatif kurduklarını anlatan Gün, şunları söyledi: ''Yetkililer sesimizi duysun. Biz köyümüzde kalıp, para kazanmak istiyoruz. Bunun için kooperatif kurduk. Ama engellerle bizi yıldırdılar. Bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz. Maddi imkansızlıklar nedeniyle şehre göç etmek istemiyoruz. Burada kalıp köyümüzü güzelleştirmek, insanlarımızı zenginleştirmek istiyoruz. Bizim tek amacımız aile ekonomisine katkı sağlamaktı.''
Kooperatif üyesi Emin Topaloğlu da köylü kadınlar olarak ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediklerini fakat bunu başaramadıkları için üzgün olduğunu söyledi.
Çiçek Aktaş adlı üye ise ''Kadın olarak her şeyi başaracağımıza inanıyoruz. Ama engellerin ortadan kalkması lazım'' dedi.
ÖRNEK OLACAKTI
Erzurum Ziraat Odası Başkanı ve Çayırtepe köyü muhtarı Mücahit Harmandar da Türkiye'nin ilk köy kadını kooperatiflerinden birisini kurduklarını, fakat işlerlik kazandıramadıklarını ifade etti. Kadınların zor bir birlikteliği gerçekleştirerek kooperatif kurduklarını anlatan Harmandar, şöyle dedi: ''100 kadın tarafından kurulan kooperatif köyün umudu olmuştu. Kadınlar alacakları süt inekleri ile aile ekonomilerine katkı sağlayacaktı. Zaman içinde üye sayısı 58'e düştü. Köydeki 35 ahır istenilen şartlara getirilmesine rağmen inekleri alamadık. Diğer ahırların onarımı için verilen krediyi de alamadık. Kadınlarımızın umudu ve şevki kırıldı.''
Kurdukları kooperatifin başarılı olması halinde bölgedeki diğer köy kadınlarına örnek olacağını da anlatan Harmandar, ''Üye kadınların bir bölümü halen umutlarını taşıyorlar. Yetkililerin ilgisi ile bürokratik engelleri aşmayı bekliyoruz'' şeklinde konuştu.