ERVAK Başkanı Güzel:
Milli kahraman Kara Fatma için anıt yapılmalı
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, Erzurum da kadınların hak ettiği konuma gelmesinin önemine değinerek, milli mücadele yıllarında cephede savaşan Kara Fatma’nın Erzurum’da vefat etmesine rağmen mezarını olmamasının bu konuda büyük bir olumsuzluk örneği oluşturduğunu ifade etti.
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, milli kahramanı kadın olan tek il Erzurum’un kadın hakları açısından önemli bir misyonu olduğun belirterek, cephede savaşmış Kara Fatma’nın Erzurum’da vefat etmesine rağmen mezarının bulunmamasının büyük bir olumsuzluk olduğunu kaydetti.
KADIN KAHRAMANI KADIN OLAN TEK İL OLMANIN GURUNU YAŞIYORUZ
Dünya kadınlar günün kutlayan Güzel, “ Bu bağlamda kadın karhamın kadın olan Erzurum’un bu konudaki önemli çok büyüktür. Dünü ve bugünü karşılaştırdığımızda bugün kadın hakları konusunda geçmişe göre geri kaldığımız görüyoruz. Tarihte Erzurum kadını daha çok sosyal hayat içersinde yar almıştır” dedi.
TARİH VE BUGÜNÜN KARŞILAŞTIRILMASI
Erzurum’un tarihi geçmişte kadının önemine değinen Güzel, “ 1877 ve 1878 Rus savaşında erkeklerin önünde yer alan Erzurum kadını Nene Hatun örneği,Topal Gülizar gibi nice kahraman bu şehirden çıkmıştır. Devlet tarafından üst teğmen ünvanı olan Kara Fatma efsanesine bu kent sahip olamamıştır. Kendisine Kızılay tarafından bağlanan maaşı reddeden Kara Fatma, iyi bir anne ve milli mücadele kahramanındır. Eşini de savaşta kaybetmiştir. Kara Fatma 1955 yılında Erzurum’da vefat etmiştir. Kara Fatma’nın anıt kabirde anıtı olmasına rağmen Erzurum’da mezarı ve anıtı yoktur. Değerlerimize sahip çıkmalıyız” dedi.
CUMHURİYET YILLARINDA DA KADIN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİ
Milli mücadele yıllarında da Erzurum da kadın kahramanların önemine değinen Güzel, “ 28 Mayıs 1919 yılında İzmir’in işgalini protesto etmek isteyen Erzurumlu kadınlar Amerikan Başkanı Wilson’a nümayiş göndererek İzmir işgalini protesto etmişlerdir. 1930’da 27 kişilik belediye meclisi üyesi varken, 1932 yılında 2 tane, 1934 yılında 4 tane kadın belediye meclis üyesi vardır. 1938’de otelcilik yapan Erzurumlu bir hanım Atatürk’ün mozolesi başında durmak istemiştir. 1934 yılında Erzurum’da 12 Mart kurtuluş bayramının etkinliklerinin Aziziye Tabyalarında kutlanmasını isteyen Fatma hanım ve bir arkadaşı bu isteklerini gerçekleştirmişlerdir. Bugün de kurtuluş törenleri Aziziye Tabyalarında yapılmalıdır. Geçmişte Erzurumlu kadınlar fedakârlık, cesaret ve sadakatlerini göstermişlerdir. Bugün ise unutulmaya yüz tutmuşlardır. Milli mücadele kahramanı kadın olan Erzurum, kadınlar gününde önemli bir yere sahip. 200 yılında yine Hollanda’da Erzurumlu bir hanım yılın Azizesi seçilmiştir. Bir çok konuda yardımları olduğu için yılın azizesi seçilmiştir. Kadınlar bugün hak ettiği konumda değil, geçmişte kadının sosyal hayatta yer aldığını görüyoruz. Erzurum’un tarihinde önemli görevler üstlenen kadınları bugünde kalkınma alanında görmek istiyoruz. ERVAK olarak ta kadınların hak ettiği konuma gelmesi için yoğun gayret içerisindeyiz.” diye konuştu.