USTA GAZETECİ GÜRBÜZ, TARİHE IŞIK TUTTU
Gazeteci Macit Gürbüz, kaleme aldığı ''Kürtleşen Türkler'' isimli kitabında ilginç asimilasyon örnekleri veriyor. Gürbüz'ün, Selenge Yayınları'nda çıkan ''Kürtleşen Türkler'' adlı araştırma kitabında, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına kadar bir çok Türk boyunun mezhep çatışmaları ve iskan politikaları nedeniyle Kürtleştiği iddiaları yer alıyor.
''Asimilasyon adeta Türklüğün kaderi olmuş'' diyen Gürbüz, kitabı ile ilgili yaptığı açıklamada, 3 yıl süren araştırma sonucu 400'ü aşkın kaynaktan derlediği bilgilerle Türkiye'de bu alanda yapılan ilk çalışmayı gerçekleştirdiğini ifade etti.
Kaleme aldığı konunun çok hassas olduğunu ve kitabının bazı çevreler tarafından tepkiyle karşılanacağını anlatan Gürbüz, ''Ben tarihi kaynaklara dayanarak bir gerçeği gözler önüne sermeye çalıştım'' diye konuştu.
KİTAPTAN BAZI ÖRNEKLER
Osmanlı-Safavi çekişmesinin Anadolu birçok Türk boyunun Kürtleşmesine neden olduğu anlatılan kitapta, Orta Çağın Türklere bıraktığı başlıca mirasın Kürtleşen milyonlarca Türk olduğu vurgulandı.
Güney Doğu'da bulunan Zazalar'ın kendilerini Sümerler'in devamı saydıkları hatırlatılan kitapta, 120 aşiretten oluşturuldukları ileri sürelen Zazalar'ın çoğunun Beyler, Kubatlı, Pınarlı, Hörmekli, Karaballı gibi Türkçe adlar taşıdığına dikkat çekildi.
Yüzlerce aşirete sahip Karakeçili aşiretinin Anadolu'nun birçok yöresinde yaşadıklarını, batıdakilerin kendilerini Türk, doğudakilerin ise Kürt saydıkları ifade edilen kitapta, aşiretin tarihi kaynaklarda ''Ekrad-ı Aşiret-i Karakeçeli'' olarak isimlendirildiğini ve ''Bozuluş Türkmenlerindendir'' diye yer aldığı savunuldu.
GAGAUZ TÜRKLERİ HINIS’TA
Gagauz Türklerinin bir bölümünün baskılar nedeniyle Anadolu'ya göç etmek zorunda kaldığı ifade edilen kitapta, Gagauzların önce Trakya'ya yerleştiklerini, daha sonra Talas'a göç ettikleri belirtilerek, buradan da Erzurum'un Hınıs ilçesine geldikleri kaydedildi. Hınıs ilçesinde Karaçoban beldesini kuran Gaguzların burada Kürtleştiği ileri sürüldü.
16. yüzyılda Mardin Sancağı'nda yaşayan Türk kökenli aşiretlerin zaman içinde Kürtleştiğinin kaynaklarda yer aldığı belirtilen kitapta, Pinyanişi aşiretinin ileri gelenlerinden Ahmet Koç'un Prof. Dr. Orhan Türkdoğan'a aşiretini anlatırken, ''Aslımız Orta Asya'dan geliyor'' dediğine işaret edildi.
ŞERİFNAME’DEN GERÇEKLER
Kürt tarihi yazarı Bitlis'li Şeref Han'ın Şerifname adlı eserinde Tunceli ve yöresinde hükümdar ve beyliklerin soy bakımından Türkmen olduklarını ve Turani ırkından geldiklerini ifade ettiği belirtilen kitapta, Şeyh Sait İsyani'nın elebaşlarından Seyit Abdulkadir'in Diyarbakır'da kurulan mahkemenin üyelerinden Ali Saip Bey'in ''Seyitlik nereden geliyor?'' sorusuna ''Abdulkadir Geylani ahfadındanım. Aslen Kürt değilim, Kürdistan'da yerleşmişim'' dediği aktarıldı.
OSMANLI KAYITLARI
Osmanlı arşivlerinde Hınıslu ve Çemişgezeklü oymaklarının Kürt olduğunun kayıt altına alındığını, fakat Hınıslu Oymağı'nın yerleşim adlarının Ayğut, Kara Güne, Deli Budak adlarının Divan-u Lügatit Türk'de yer aldığına dikkat çekilen kitapta, İran'ın Horasan bölgesindeki Kürtleştirilen Türklerin öyküsünü Müge Çetinkaya'nın kaleme aldığı hatırlatıldı.
YAŞAR KEMAL TÜRKMEN ASILLI İDDİASI-
Ünlü romancı Yaşar Kemal'in Kürt olarak bilindiğini fakat Türkmen asıllı olduğu iddia edilen kitapta, Prof. Dr. Orhan Türkdoğan'ın saha araştırmaları sırasında elde ettiği bilgilere yer verildi. Yaşar Kemal'in ailesinin Osmanlı İmparatorluğu'nun doğduğu Söğüt'ten Van'ın Erciş ilçesine yerleştiği anlatılan kitapta, Türkdoğan'ın Orhan Kemal'in amcası Mehmet Kemal ile yaptığı söyleşinden de bir bölüm yer almakta.