İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRÜ TORAMAN:
“ERZURUM’DA ÇEVRE KORUNMASINDA KARARLILIĞIMIZ SÜRECEK”
İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce, Kum Ocakları, Maden Ocakları İşletmecileriyle yeni Çevre Kanunundaki yasal süreçlerle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda bir konuşma yapan İl Çevre ve orman Müdürü Muammer Toraman yaşanabilir sağlıklı çevreye ve geleceğe hizmet ürettiklerini söyledi.
ERZURUM’DAKİ ÇALIŞMALAR
Toraman, Erzurum’da "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir." ve " Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı verilen 172 proje üretildiğini ve proje raporlarında belirtilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğinin izleme ve kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını belirtti.
ENDÜSTRİYEL ATIKLAR KONUSUNDA UYARI
Erzurum il Çevre ve orman Müdürlüğü, Evsel ve Endüstriyel Atıklar, Arıtma Tesisleri ve Yeni Çevre Kanunun Getirdiği Yasal süreçlerle ilgili, Belediyeler,Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Kuruluşları, Mezbahane ve Kombinalarla bilgilendirme ve çözüm önerileri konulu bir başka toplantıya da ev sahipliği yaptı.
Toplantıda konuşan il Çevre ve orman Müdürü Muammer Toraman:”Bilindiği üzere su; canlıların vazgeçilmezlerinden olup, canlıorganizmaların yüzde 60-90 sudan oluşmaktadır. Yeryüzü su kaynaklarının yüzde 1,5'luk bölümü canlı organizmalarının kullandığı tatlı su kısmını meydana getirmektedir.Bu suyunda kullanılabilir olması için tehlikeli kimyasallardan ve bakterilerden temizlenmiş olması gerekir.” dedi.
ERZURUM’DA HAYVANCILIĞIN KİRLENMEDEKİ ROLÜ
Günümüzde teknolojinin gelişmesi, nüfus artışı gibi etkenlerden dolayı su kaynakları olan dereler, göller, yer altı sularının, aşırı kirlenmeyle yüz yüze kaldığını belirten Toraman şunları kaydetti:” Görülen o ki yerleşim yerlerinin ve sanayi tesislerinin çoğunun atık suları derelere, göllere ve denizlere deşarj edilmektedir. Erzurum’da ise; Hayvancılık faaliyetleri sonucu oluşan hayvansal atıkların değerlendirilemeyerek akar sulara atılması, Tarımsal gübreler, ziraatla mücadelede kullanılan ilaçların topraktan sızarak su kaynaklarına ulaşması, Evsel ve Endüstriyel sıvı atıkların arıtılmadan alıcı ortama deşarj edilmesi, süt ve süt ürünleri, mezbahaneler, Entegre Et ve Kombinalar gibi sanayi kuruluşlarından oluşan atık suların deşarj edilmesi, Çevre ve İnsan sağlığı açısından tehlikeler oluşturmakta, yer altı ve yer üstü su kaynaklarımız geri dönüşü olmayacak şekilde kirletilmektedir.
İşte bu olumsuzluğu gidermek ve kirlenme hızını azaltarak daha sağlıklı kullanılabilir su kaynaklarının devamına yönelik alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgilendirme toplantılarıyla beraber 600 YTL'den 60.000 YTL'ye varan Çevre cezaları da konunun önemini ortaya koymakta ve tedbirlerin hızlı bir şekilde alınmasını gerektiren mesajlar vermektedir.
Yaşamın vazgeçilmezlerinden olan yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızın korunması, kullanılması ve geleceğe taşınması sürdürülebilirliliği adına her kesimin, her kurumun, her sektörün kısaca yaşayan her insanın üzerindeki sorumluluğunu yerine getirme zorunluluğu vardır.”