ERZURUM’A YAKIŞMIYOR
İş yerlerine Türkçe olmayan isimler konulmasının dil kirliliğini artırdığı belirtilerek, yabancı isim kullanan iş yerlerinden ek tabela vergisi alınması istendi. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Kazım Köktekin ve Yrd. Doç. Dr. Funda Kara, yaptıkları bilimsel çalışmada Erzurum kent merkezindeki iş yeri adlarında yoğun bir dil kirliliği yaşadığını ortaya koydular.
DİL KİRLİLİĞİ FİKRİ VE MİLLİ YAPIYA ZARAR VERİYOR
Doç. Dr. Köktekin, bir iletişim aracı diye tanımlanan dilin, toplumu düzenlemesi, yön vermesi ve kültürün nesilden nesle aktarılmasında milli kimliğin en önemli unsuru olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Köktekin meydana gelecek kirliliğin zamanla fikri ve milli yapımızı da bozacağı şüphe götürmez bir gerçektir'' dedi.
ERZURUM’DA KİRLİLİK HADSAFHADA
Dil kirliliğinin iş yeri adları ve tabelalarında en iyi şekilde gözlemlendiğini kaydeden Köktekin, şunları söyledi: ''Erzurum şehir merkezinin büyük bir kısmını kapsayan araştırmamızda, kenar semtlerden ticari faaliyetlerin yoğunlaştığı merkeze doğru gidildikçe iş yeri adlarındaki ve tabelalardaki dil kirliliğinin arttığını tespit ettik.''
KİRLİLİĞE NEDEN OLAN İŞ YERİ ADLARINDAN ÖRNEKLER
Köktekin, kirliliği neden olan iş yeri adlarından şu örnekleri verdi: ''Show Computer, Türkcom Teknoloji, R-Cep Sohp, Alpcell İletişim, Metin Collection, Trend Giyim, Cine-Com, Rain Drop Magic Hair's, Professional Esen, Boncuk Land, Dönence Muzik Center''
FAZLA VERGİ ALINSIN ÖNERİSİ
İş yeri ve tabelalardaki dil kirliliğini önlemek için belediyelere büyük görevler düştüğünün altını çizen Köktekin, ''Belediyeler iş yeri adlarında ve tabelalarında dil kirliliğine neden olanlardan yüksek tabela vergisi almalı'' dedi.