YOL İŞ, İSTİHDAMA YÖNELİK YATIRIM İSTİYOR
Yol İş Sendikası Erzurum Kıyas Daşkaya Erzurum’da istihdam ağırlıklı yatırımların artırılmasını istedi
TARIM VE HAYVANCILIK GELİŞTİRİLMELİ
Kent ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tarım ve hayvancılık sektörlerinin de önemli sorunları olduğunu belirten Daşkaya, “ Erzurum ekonomisindeki olumsuzluklar devam ediyor, işsizlik artıyor. Tarım ve hayvancılıktaki olumsuzluklar göç ve işsizliği artırıyor. Avrupa köylüsünün ürettiği şeker, et, peynir, yağ ülkemizde satılmaya başladı. Yabancı sermaye ortaklı büyük maketler açtılar. Asgari ücretle sendikasız. Sigortasız işçi çalıştırdılar. Bir zamanlar Erzurum’da et kombinasında et ithal edilirken tarım ve hayvancılıkta ülkemizde önemli bir yeri olan Erzurum da İtalyan makarnası, Hollanda yağı, peyniri satılıyor. Pazar alanı sınırlandı” dedi.
KÖYLERE AĞIRLIK VERİLMELİ
Erzurum gibi gelişmekte olan illerde istihdam alanlarındaki daralmanın ciddi sorunlar doğurduğunu söyleyen Daşkaya, “ Ekonomik olumsuzlukların boyutu Erzurum’da daha da hissedilebilir boyutta. Kentteki kan kaybı her geçen gün artıyor. Yoksulluk ve işsizlik artarken Köy Hizmetleri özel idareye bağlanarak. Personel sayısında azaltma yoluna gidilmiştir, diğer taraftan da kar elde eden kurumlar birer biner tasfiye edilmektedir. Mücavir alan sınırındaki köyler yeterince hizmet alamamaktadır.” diye konuştu.
AKARYAKIT ZAMLARINA ELEŞTİRİ
Akaryakıt zamlarına da değinen Daşkaya,. “Petrol zamları halkımızın günlük yaşamını da doğrudan etkilemektedir. Bu zamlar artık vatandaşımız için dayanılmaz boyutlara varmıştır. Türkiye’de bir yıllık enflasyon oranı yüzde 7-8 düzeyindedir. Hükümet işçiye, memura, emekliye bu oranları dikkate alarak zam vermektedir. Ancak benzine son bir yılda yapılan zam yüzde 30-35 dolaylarındadır. Kaşıkla verilen kepçeyle alınmakta, halkımız yoksullaşmaya devam etmektedir.”dedi.
KAYIT DIŞI EKONOMİ SORUNU YAŞANIYOR
Türkiye’de kayıtdışı istihdamın önemli bir sorun olarak gündemde olduğunu belirten Daşkaya, “SSKsız işçi çalıştırma konusunda gereken önlem alınamıyor. Bugün ücretliler üzerinde taşınmaz boyutlarda vergi yükü bulunmaktadır. Ülkemizde, istihdam vergisine dönüşen ücretler üzerindeki ilave yükler düşürülmeli ve AB ülkeleri düzeyine getirilmelidir. İşverenlerin SSK’ya verdiği bildirgelere göre, kayıtlı her üç işçiden ikisinin geliri asgari ücret düzeyindedir. 2005 yılında sağlanan 644 bin kişilik istihdam artışının sadece 28 bini kayıtlı istihdam olarak gerçekleşmiştir. Kayıt dışı istihdamın bir diğer yönü de, kayıt dışı çalışanların sendikal haklardan yoksun olmasıdır” dedi.