DOĞUANADOLU EKONOMİSİNİN GELİŞME SORUNUNU DEĞERLENDİREN DOSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI AYDEMİR:
“MARKA ÜRETME KONSEPTİNE YOĞUNLAŞMAK ŞART”
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ekonomik vizyonunun gelişmesi ve bu gelişmenin sanayileşme sonucunu doğurarak istihdama katkı sağlaması için, bölge imkan ve kabiliyetlerinin marka ürütme konseptine yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.
DÜNYA EKONOMİSİNDE GELİŞEN TREND: MARKALAŞMA
Dünya ekonomisinde geliştirilen yeni trendin markalaşma olduğuna dikkat çeken Aydemir, Küresel ekonomi boyutunda Doğu Anadolu Bölgesi ve bölgenin merkez ili Erzurum’da marka ürün ve hizmet üretmeye zorunlu bulunduğuna dikkat çekti.
GELENEKSEL ÜRETİM YETERLİ DEĞİL
Erzurum’un barındırdığı ekonomik değerlerden birinin Oltu Taşı olduğunu ifade eden Aydemir, geleneksel metotlarla yapılan taş üretim ve işlemeciliğinin katma değer üretici boyuta ulaşamadığını, bunda tanıtım organizasyonları eksikliği ve ufuksuzluğun önemli rol oynadığını kaydetti.
YEREL’DEN ULUSLAR ARASI PAZARLARA ÇIKMA ZORUNLULUĞU
Takı boyutunda sadece yerel imkanlarla değerlendirilen Oltu Taşı’nın sağlık alanında da önemli bir ürün olduğunu, taşın tespih ve az sayıda ziynet eşyası yapımında değerlendirilerek dar alanda kullanıldığını ve alanının sınırlı kaldığını söyleyen Aydemir: “Oltu taşı Erzurum’un simgesi haline gelen bir ekonomik değer. Ne ki, taşın tanımı gereğince yapılmadığı, değerinin ifade edileceği bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmediği için, Oltu Taşı, katma değer kabiliyeti yüksek olan, fakat atıl bırakılan bir ekonomik değer durumundadır” dedi.
YENİ BİR UFUK BELİRLENMELİ
Oltu Taşı üretimi ve değerlendirilmesine yönelik olarak yeni bir ufuk belirlenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Aydemir, taş işleme ve üretiminin sadece aile işletmelerince yapıldığını, bu küçük işletmelerde yatırım ve işletme sermayesiyle uluslar arası pazarlara hitap edecek bilginin bulunmadığı, işletmelerce yapılan sınırlı üretimin bile değerlendirilemediğini ve ekonomiye kazandırılamadığını bildirdi.
MEKKE PAZARI’NA BİLE ÇIKAMADIK
Aydemir, Oltu Taşının bir inanç argümanı olarak kullanıldığını fakat bu alanda bile uluslararası pazarlara çıkamadığını söyleyerek şunları belirtti: “Bakınız, Oltu taşı Müslümanlarca namaz tespihi olarak kullanılıyor. Ama biz bunu Hacc’a dolayısıyla İslam dünyasına taşımış değiliz. Mekke pazarına Uzakdoğu ülkelerinin plastik tespihleri hakim. Üstelik bu ürünler yüksek maliyetlerle pazarlanıyor. Oltu taşı kullanım süresinin uzunluğu ve kullanım kolaylığı yanında maliyete dayalı fiyatlandırma dışında olması sebebiyle daha ucuz.
Taşın bu avantajlarını, tanıtım organizasyonları yaparak seslendiremedik.”
SORUNU, BÖLGE VE İL SAHİPLENMELİ
Oltu taşının üretim, Pazar ve vizyon sorununun sadece üretici ve işletmecilerinin sorunu olmadığını, marka ürün çıkarmak zorunda bulunan Erzurum ekonomisi için de hayati önem taşıdığını vurgulayan Aydemir şöyle dedi: ” Oltu taşının ekonomimize kazandırmak zorundayız. Bunun için tanıtım etkinlikleri kapsamında ilmi simpozyum ve paneller düzenlenmeli, taş, metropol kentlerde özel fuarlarda sergilenmeli, Oltu taşı tanıtım fırtınası estirilmelidir. Kış Turizmi avantajı taşın ekonomik değerinin tanıtımı için de kullanılmalı, taş uluslar arası pazarlara çıkarılmalıdır.”