RTÜK BAŞKANI AKMAN:
''YAYINLA RANT ELDE ETMEK İSTEYENLERE ENGEL OLUYORUZ”
Akman, Erzurum'da düzenlenen ''Yerel ve Bölgesel Yayıncılara Eğitim Semineri''nde yaptığı konuşmada, yerel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonların sorunlarını değerlendirdi.
(Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, ''Yayını kullanarak rant elde etmek isteyenler var. Bunları engellenmek RTÜK'ün görevidir'' dedi.
Yayıncılığın sorunlarını tartışmak üzere Erzurum'da biraraya geldiklerini belirten Akman, yönetim anlayışı olarak bin 500'ye yakın yayıncı kuruluşu Bilkent'teki binalarına beklemek yerine onların ayağına giderek, beklenti ve istekleri yayın yapılan bölgelerde görmeye gayret ettiklerini söyledi.
''Yayını kullanarak rant elde etmek isteyenler var. Bunları engellenmek RTÜK'ün görevidir'' diyen Akman, şunları kaydetti:
''Şu bir gerçek ki 12 yıllık dönem içerisinde hukuki olarak bir takım eksiklikleri giderilip tam bir sisteme kavuşturulamamış yayın hayatımızda, yayını kullanarak rant elde etmek isteyenler var. Meslek ilkelerine bağlı yayın kuruluşuyla, rant peşinde koşanları ayırt etmek gibi önemli bir görevimiz var. Bunu da eksiksiz yapacağız.''
HABERLEŞME YÜKSEK KURULU TOPLANTISI...
Akman, 28 Eylül tarihinde yapılacak Haberleşme Yüksek Kurulu Toplantısı'na da değinerek, sektörle ilgili önemli kararların alındığı toplantıda önemli gündem maddelerinin bulunduğunu söyledi.
Dijital karasal yayına geçiş, frekans planının yapılmasında gelinen son nokta ve radyo yayıncılığı gibi gündem maddelerinin bulunduğu toplantıda önemli kararların çıkacağına inandığını anlatan Akman, şöyle devam etti:
''Karasal dijital yayındaki test yayınları başarılı şekilde sürüyor. Bu konuyla ilgili bir aksiyon grubu oluşturduk. Tahmin ediyorum önümüzdeki ve sonraki yıl ulusal ve yerel kanallarımız dijital karasal yayına geçecekler. Ayrıca özellikle radyolarımızın içinde bulunduğu frekans konusundaki kaotik yapıyı ortadan kaldıracak bir kararın da bu toplantıda alınacağını umut ediyorum. 2007 yılı birikmiş sorunların çözüldüğü bir yıl olacak. Sizlerin de desteklerini bekliyoruz. Arzumuz ve isteğimiz bu sektörün dünyayla rekabet eder hale getirilmesini sağlamak. Vazifemiz sizlerin işlerini engellemek değil, önünüzü açmaktır.''
Akman ayrıca, bazı yayın kuruluşlarının ısrarlı bir şekilde altyapılarını düzeltme konusunda hassasiyet göstermediklerine dikkati çekerek, ''Israrla tüm uyarılarımıza rağmen bu yapılıyorsa, farklı amaçlarla yapıldığını düşünüyorum. Mevzuat ve altyapı eksikliklerimiz var. Bunlar giderildiği zaman farklı amaçlarla radyo tv sahibi olmak isteyenler yerine, gerçek manada yayın yapmak isteyenler yayın yapabilecekler'' diye konuştu.
-YEREL YAYIN KURULUŞLARININ SORUNLARI...-
Akman, 13 aylık görev zamanlarında yerel yayın kuruluşlarının sorunlarının çözümü konusuna büyük hassasiyet gösterdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
''Bugüne kadar özellikle ulusal televizyonlar RTÜK'ün gündeminin en önemli maddesi olmuş. Daha çok onların istek, beklenti ve sorunları çerçevesinde RTÜK faaliyetlerini belirlemiş. Tabi bu bir zorunluluktan da kaynaklanıyor. İnsanımızı ekran başında tutacak güçleri olan kurumları göz önünde tutmaktan doğal birey olamaz. Ancak yerel yapıların gözetilmesi, korunması zorunluluğu vardır. Geçmiş dönemden farklı olarak yerel yayın organlarımızın sorunlarının belirlenmesi için çalışmalar yapıyoruz.''
Sorunların çözüme kavuşturulmasının RTÜK'e düştüğünü anlatan Akman, ''Yerel televizyonların kültürel hayatımıza yaptıkları katkı göz önüne alınarak güçlendirilmesinin geliştirilmesi zorunluluğu net şekilde ortaya çıkmaktadır'' diye konuştu.
Akman, televizyonların sorunlarının başında ekonomik sorunlar geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Ülkemizin dört bir tarafında yerel televizyonlar kısıtlı mali imkanlarla yayınlarını devam ettirmektedir. Sahip oldukları o imkanı ekonomik menfaatleri için değil yaşadıkları bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamada kullanmaktadırlar. Yerel TV'lerin ekonomik sorunlarını çözmek için bir takım çalışmalarımız var. Tabi ben bunu söylediğim zaman yerel televizyon sahipleri (tamam artık RTÜK ulusal televizyonlardan aldığı reklam paylarından arta kalan payı bize dağıtacak) diye düşünmesin. Kesinlikle maddi yardım söz konusu olmayacak. Ancak bazı bölgelerde televizyon sayısının çok fazla olmasını dikkate alarak TV sayısının ne kadar olması gerektiği konusunu DPT ile birlikte çalışıyoruz.''
Akman, yerel televizyonlardan alınan reklam paylarının da gündemlerinde olduğunu belirterek, şu anda yerel ve bölgesel kanallar ulusal kanallarla birlikte mütala edildiğini ve söz konusu reklam paylarının daha düşük alınması için çalışma yaptıklarını ifade etti.
Yerel televizyonlara program desteği sağlayacak bir çalışma içerisinde olduklarına değinen Akman, bu çalışmanın gerçekleşmesiyle yerel televizyonların günlük yayın akışlarını önemli biçimde doldurma imkanı bulacaklarını kaydetti.
''EKSİK ALETLE KAMİL MANADA OLGUNLAŞMIŞ ESERLER ORTAYA ÇIKMAZ''
Akman, yerel televizyonlarda istihdam edilen personelin durumuna da dikkat ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: ''İstihdam edilen elemanlar belirlenirken hassasiyet gerekiyor. Biz vatandaşımızı size emanet ediyoruz. Diyoruz ki ey yayıncı arkadaş milletimizin bilgiye, habere, eğlenmeye ihtiyacı var. Sen anayasamızın ilkeleri çerçevesinde insanımızın bu ihtiyacını karşıla. Bu vazifeni yerine getir. Eksik aletle kamil manada olgunlaşmış eserler ortaya çıkmaz. Bu nedenle yetişmiş eleman olmadan çok kaliteli yayın olması abesle iştigal olur.''
Akman son olarak, akıllı işaretler kurucu sembol sistemi çalışmalarının yerel televizyonlarda da uygulanacağını ifade ederek, bu konuyla ilgili eğitimin verildiğini ve CD'lerimizi en kısa sürede yetkililere dağıtılacağını dile getirdi.