155 HUZUR İÇİN 24 SAAT GÖREVDE
Daha önce yine bu okulda öğrenci velilerine yönelik düzenlenen seminerin ikinci ayağında öğrenciler ile bir araya gelindi. Aile içi şiddet konulu seminerlerin ilçe merkezindeki tüm okullarda yapılması yönünde çalışmaları olduğunu aktaran İlçe Emniyet Müdürü Emrah Savur, 24 saat ücretsiz hizmet veren 155 Polis İmdat hattına her daim başvurulabileceğini hatırlattı.
LİSE DÖNEMİ ÖĞRENCİLERİNE TAVSİYELER
Özellikle ergenliği en belirgin şekilde yaşayan lise çağındaki öğrencilerin üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini kaydeden Savur, son 3 yılda aile içi şiddet ve ilgisizlik nedeniyle meydana gelen vakalarda gözlenen artışın sebep ve sonuçlarını masaya yatırdı. Öğrenci ve velilere yasal hakları ve yaşanan süreçten örneklerde veren Savur, kişinin eşine, çocuklarına, ana-babası ve kardeşlerine ya da yakın akrabalarına yönelik her türlü saldırgan davranışın aile içi şiddeti oluşturduğunu söyledi.
SAVUR: AİLE İÇİ ŞİDDETİN TEMELİ İLGİSİZLİĞE DAYANIYOR
Aile içi şiddetin türlerinden örnekler veren İlçe Emniyet Müdürü Savur, aile içi şiddetin fiziksel, duygusal-psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet şeklinde türleri olduğunu belirterek aile içi şiddetin aileden öğrenilen bir davranış olduğunun altını çizdi. Çabuk kızan, heyecanlanan ve kendine güveni olmayan insanların şiddete eğilimli olduğuna değinen Savur, “Aile içi şiddetin nedenlerini bireysel ve toplumsal olarak ikiye ayırmak mümkün. Toplumsal şiddetin meydana gelmesindeki ana etkene bakıldığında temelinde bireysel şiddetin yattığı görülmektedir. Çocukken şiddete uğrayan ya da tanık olan bireyin yetişkin olduğunda karşılaştığı en küçük sorunda şiddete başvurduğu da bir gerçek. Yani, bir anlamda aile içi şiddetin temelinde ailenin çocuğuna karşı olan ilgisizliği yatmaktadır” diye konuştu.
Aile içi şiddetin topluma yansımalarına da değinen Savur, “Bu durum, intihar olaylarının artması, artan genel şiddet ve güvensizlik, düşen yaşam kalitesi ve şiddet sonucu sağlık harcamalarındaki artış olarak açıklanabilir.” şeklinde konuştu.
OLTU’DA KAÇAN YA DA KAÇIRILAN KIZ SAYISINDA ARTIŞ VAR
İlçe Emniyet Müdürü Emrah Savur, geçmiş yıllara oranla 2009 yılı içerisinde yaşanan kaçan ya da kaçırılan kız vakalarında ciddi bir artış olduğunu rakamlarla ifade etti. 2007 yılında 7, 2008’de 8 olan bu tür vaka sayısının 2009 Mayıs ayı itibariyle 7 olduğunu aktaran Savur, özellikle 14-18 yaş aralığında bulunan öğrenci veya ev kızlarının kurduğu pembe hayat tablosunun genellikle hüsranla sonuçlandığını dile getirdi.
KIZ ÖĞRENCİLERE UYARI
“Çocukluktan ergenliğe geçişte en büyük desteğiniz aileniz veya okulunuzdaki rehber öğretmenlerinizdir. Her türlü sorununuzu rehber öğretmeninizle ya da bizlerle paylaşabilirsiniz. Bunlar gizlilik ihtiva eden konular olduğundan ‘acaba, bu sorunumu söylesem duyulur mu’ şeklinde bir endişe taşımayın. Sorunlarınızı zamanında anlatırsanız, çözümü de bir o kadar kolay olur.” şeklinde kız öğrencilere uyarılarda bulunan Savur, hayatın TV ekranlarındaki gibi tozpembe olmadığını anlattı. Öncelikle anne ve babalar ile okul öğretmenlerinin öğrencilerini kontrol ve gözlem altında tutmalarının ehemmiyetine vurgu yapan İlçe Emniyet Müdürü Savur, yine bu hususta ebeveynlerin çocuklarını dinlemelerini ve şiddet uygulamak bir yana şefkat ve duyarlılık göstermelerinin önemine işaret etti.