//ATEŞ’İN DEĞERLENDİRMESİ
En düşük işçi emekli aylığının yaklaşık 25 TL zamla 720, esnaf emekli aylığının 19 TL zamla 545, çiftçi emekli aylığının ise, 14 TL zamla 387 liraya yükseldiğini hatırlatan Hikmet Ateş, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası gereğince işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık zamlarının altışar aylık dönemlerde olmak üzere her yılın Ocak ve Temmuz aylarında belirleniyor. Geçtiğimiz 6 aylık dönemin tüketici fiyatları endeksindeki artış, biz emeklilere zam olarak verildi. TÜİK tarafından yapılan hesaplamalara göre son 6 ayın enflasyonu olarak belirlenen yüzde 3,59, aynı zamanda Temmuz ayı zamları oldu.” dedi.
Emekli aylıklarına yüzdeli artış yapılmasını eleştiren Hikmet Ateş, “Her zaman ısrarla söyledik ve bir kez daha söylüyoruz, yüzdeli zamlar adaletli, hakkaniyetli bir uygulama olmamaktadır. Düşük aylık alana da, yüksek aylık alana da aynı zam oranını uyguladığınızda ortaya daha büyük bir haksızlık çıkıyor. 2 bin lira aylık alana yüzde 3,59′u uygularsanız; alacağı zam 71,80 TL oluyor. Ancak taban aylık seviyesine, yani 695 liraya uyguladığınızda 24,97 liralık bir zam ortaya çıkıyor. Durum böyle olunca da taban aylıklarla tavan aylıklar arasındaki makas giderek açılıyor. Yani yüksek maaş alana çok zam, ama düşük maaş alana az zam uygulanmış oluyor. Biz bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz.” diye konuştu.
//ATEŞ: ZAMLA BİR KİLO ET ALMAK BİLE NEREDEYSE İMKANSIZ!
İşçi emeklilerinin taban aylıkları yüzde 3,59′luk oranla 24,97 TL artarak 719,98 liraya ulaştığını bildiren Ateş, Bağ-Kur esnaf emeklilerinde taban aylığın ise, 18,91 lira artarak 545,09 lira olduğunu söyledi. Bağ-Kur çiftçi emeklilerinin taban aylıklarının 13,41 lira artarak 386,78 TL düzeyine geldiğini ifade eden Ateş, “Bütün bu rakamların ortaya koyduğu bir gerçek ise emekli aylıklarına yapılan bir aylık zamla, kilosu yeniden 30 lira civarını bulan et ürünlerinden neredeyse bir kilo bile alınamayacak olmasıdır.” dedi.
//ÜLKE BÜYÜYOR AYLIKLAR KÜÇÜLÜYOR
Ekonomik göstergelerin ülke ekonomisinin yeniden büyümeye başladığını gösterdiğine işaret eden Ateş, ancak bu büyümenin emeklinin sofrasına yansımadığını savundu. İkinci Başkan Hikmet Ateş, aksine emeklinin mutfağının giderek daraldığı öne sürerek, “İşte bu yüzden de hastaneler emeklilerimizle dolup taşıyor. Diğer taraftan et fiyatları sürekli artarken, domatesin kilosu pazarlarda 1,5 liradan satılırken enflasyonun düştüğü yönündeki iddiaları mantığa yatkın iddialar olarak bulmadığımızı da ifade etmek istiyoruz. Bizi yönetenlerden isteğimiz, ömrümüzün son dönemini huzur içerisinde, kimseye muhtaç olmadan geçirebileceğimiz bir gelir düzeyidir, hakkaniyetli bir milli gelir paylaşımıdır. Emekliyi sadece tüketen, verimsiz bir topluluk gibi gören veya göstermeye çalışanlara da bir çift sözümüz olacaktır: Unutmayınız ki bizim mirasımızı tüketiyorsunuz ve maalesef bize biraz huzuru çok görüyorsunuz.” şeklinde konuştu.