GEL İŞİ YORGANLAR ALICI BULAMIYOR
Bir yorgana ortalama bine yakın dikiş düğümü atan yorgancılar, yaptıkları işin artık harcı borcunu ödemez duruma geldiğini belirterek, "Bizim el emeği göz nuru harcayarak yaptığımız yorganları, artık makineler bir saatin içerisinde yapıp bitiriveriyor. Daha geçen yıla 10'un üzerinde el yapımı yorgancı esnafın bulunduğu Erzurum'da, bu yıl rakam 6'ya düştü" diye konuştular.
DÜĞÜNLER ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMÜYOR
Erzurum'da baba mesleği olan el yapımı yorgancılığı yıllardan beri sürdürdüğünü söyleyen Taha Özer isimli Erzurumlu esnaf, "Artık yüzümüzü ne düğünler güldürüyor, ne de bayramlar. Mefruşatçılık öyle bir hal aldı ki, artık her gün yeni bir teknoloji ortaya çıkıyor. Salladığımız iğneler, teknolojinin hızına yetişemiyor" dedi.
Bir zamanlar şehir merkezinde yaşayan ailelerin bile vazgeçilmezleri arasında bulunan el yapımı yorganların, artık kırsal kesimlere hapsedildiğini dile getiren Özer, son yıllarda köylü vatandaşların da artık makine yapımı yorganlara itibar etmeye başladığını ifade etti.
YORGANCILIK YOK OLUYOR
Mefruşat sektöründe son 10 yıldır moda haline gelen uyku setleri ve pikelerin, el yapımı yorgancılığı bitirdiğini anlatan Taha Özer, söz konusu ürünlerin görsellikten öteye geçemediğini belirterek, "Erzurum şartlarında bir pikenin altında uyuyan vatandaş soğuktan hasta olur. Halbuki bizim yaptığımız yün yorganlar, Erzurum için biçilmiş kaftan. Ama maalesef halkımız artık el yapımı yorgana itibar etmiyor. Ya uyku seti alıyor, ya da pikeye hücum ediyor. Bu ürünler bir de makine işi olduğu için maliyeti de kimi zaman düşük oluyor." diye konuştu.
GELENEKSEL SANATLARI YİTİRİYORUZ
El yapımı yorganları 90 YTL'den başlayan fiyatlardan sattıklarını, fiyatların, yorganların kalınlığı, kumaş özelliği ve işlenme şekline göre değiştiğini anlatan Özer, "Öyle yorgan var ki, 250 YTL'yi buluyor. Gelin yorganları farklı oluyor, çeyizlik yorganlar farklı oluyor. Ama insanımız artık gelenek ve göreneklere göre evlenmediği için bizim işler de her geçen gün azalıyor" şeklinde konuştu.