ERZURUM EMNİYETİ GÖZ DOLDURUYOR
Bu haftaki söyleşi köşemizin konuğu Erzurum Emniyet Müdürü Ali Tom, Sayın Tom ile kentin asayişi ve gerçekleştirilecek çalışmalar üzerine konuştuk Emniyet Müdürü Ali Tom’un göreve gelmesiyle birlikte suç ve suçluyla mücadelede önemli bir başarı elde edildi. Tom’un 3 aylık görev süresinde, tüm suçlarda ortalama yüzde 36 oranında azalma yaşanırken, Emniyet müdürlüğünün suç ile verileri yapılan başarılı operasyonları doğruluyor. Hırsızlık olaylarından, kapkaça kadar birçok polisiye olayda önceki yıllara oranla gözle görülür bir azalma yaşanması vatandaşın takdirini topluyor. Vatandaşla sürekli işbirliği içinde olan Tom,
mahalle mahalle dolaşarak vatandaşın asayişle ilgili sorunlarını dinleyerek, halkla işbirliği içerisinde olan bir bürokrat olarak anılıyor. Sayın Ali Tom ile yaptığımız söyleşiyi aktarıyor, iyi haftalar diliyoruz.
EMNİYET VATANDAŞ KAYNAŞMASI
Vatandaşla sürekli işbirliği içinde olan Tom, mahalle mahalle dolaşarak vatandaşın asayişle ilgili sorunlarını dinliyor.
Göreve geldiği günden itibaren radikal kararlar alıp, başarılı çalışmalara Ali Tom, başarılı operasyonların altına imza atıyor. Tüm suçlarda ortalama yüzde 36 oranında bir azalma kaydedildi. Vatandaşla sürekli işbirliği içinde olan Emniyet Müdürü Tom, mahalle mahalle dolaşarak vatandaşın asayişle ilgili sorunlarını dinliyor. Erzurum asayişindeki son veriler ise Emniyet Müdürlüğünün başarılı çalışmalarını ortaya koyuyor. Evden hırsızlık olaylarında yüzde 36, işyerinden hırsızlıkta ise yüzde 49 azalma yaşanırken, bu oran yankesicilik olaylarında yüzde 79’a ulaştı. Alınan yoğun tedbirler neticesinde resmi kurumlardaki hırsızlık, 2007 yılının ilk üç ayına göre, yüzde 44 oranında azalırken, kapkaç olaylarında da azalma oranı yüzde 40’ı buldu.
ERZURUM’A ÖVGÜ
Erzurum’un milli ve manevi değerlerine saygılı ve bağlı insanları barındıran bir kent olduğunu belirten Tom, asayişle ilgili sorunların aşılması konusunda vatandaşın polisle işbirliği yapmasının önemine değiniyor. Ali Tom ile yaptığımız söyleşiden önemli başlıkları aktarıyoruz.
İHBAR VE ŞİKÂYETLERİN YÜZDE 70’İ E-MAİL İLE YAPILIYOR
Erzurum da asayiş olayları ile ilgi olumsuzluklara ilişkin ihbarların yüzde 70’inin mail aracılığını yapıldığını belirten Tom“ Erzurum da ihbar ve şikayetler daha çok mail yoluyla yapılıyor. Şikâyetlerin yüzde 70 i maille ulaştırılıyor. Suçlarla mücadelede polis ve vatandaşın işbirliği içerisinde olması gerekiyor. Güvenlik sadece Emniyet görevi olmamalıdır. Bu konuda tüm vatandaşlarımız, kamu kurumları ve sivil toplum kuruşlarımızı, koordinasyon içinde polise destek olmalıdır Bugün bir suça kayıtsız kalan kişinin yarın aynı olumsuzluk kapısını çalacaktır, herkes bu noktada üzerine düşeni yapmalıdır” ifadelerini kullanıyor.
TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK
Polislik mesleğinin artık bir güç kullanma mesleği olmaması gerektiğini belirten Tom, “ Toplum destekli polislik, polis teşkilatı ile halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumun problemlerinin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak suçla etkin bir mücadele sağlayan, görevli olduğu bölgede aile içi şiddetin nedenlerini, hasta ve yardıma muhtaç kişilerin tespitini yaparak tüm bunların neticesinde de sosyal alanlardaki yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan polis anlayışıdır. Polis ve vatandaş artık daha çok kaynaşıyor” diye konuşuyor.
ERZURUM BÖLGENİN YÜKÜNÜ TAŞIYOR
Vatandaşın hizmetin en iyisine layık olduğunu belirten Tom, “Erzurum bölgenin yükünü taşıyan bir şehir. Doğunun merkezi konumunda. Tüm bunların yanında Erzurum, milli ve manevi değerlerini önemseyen ve vatandaşlık görevlerini hassasiyetle yerine getiren vatandaşların barındığı bir kent. Erzurum bütün bu yönleriyle huzurlu iller arasında yer alıyor. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir kentte görev yapmak önemli bir ayrıcalık. Kurtuluş törenlerinde tanık olduğum doğal kalabalık, kentin milli mücadele yıllarında kentin konumunu ortaya koyuyordu. Suç profilini irdediğimizde, ülke ortalamasına yakın bir profille karşılaşıyoruz.. suç oranlarında bir azalış söz konusu. Sorunun aşılması konusunda herkes üzerine düşeni yapabilmelerdir. Herkesin vicdanı kendi polisi olabildiğinde hiçbir sorun kalmayacaktır. Eki p sayımızı artırarak 10 ekip daha takviye ettik. 18 araç takviyesiyle fiziki imkânlarımızı artırdık” ifadeleriyle anlatıyor.
SOKAK ÇOCUKLARI TOPLUMA KAZANDIRILIYOR
Sokak çocukları ile ilgili çalışmaları sorduğumuzda ise Tom şunları söylüyor;“Çocuklar toplumun geleceği. Sokakta suça meyilli olan çocukların topluma kazandırılması konusunda yoğun gayret içerisindeyiz. Bu gün bu sorunu önlemezsek ileride daha büyük sorunlara katlanmak zorunda olacağız.. Önemli olan sokakta çalışan çocukları topluma kazandırmaktır. Onların hata yapmasını önlemektir. Bu noktada üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yaptığımıza inanıyoruz. Konunun çözümü konusunda diğer kurumlarla da koordinasyon içersindeyiz”
MOBESE UYGULAMASI
Son olarak MOBESE ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu öğrenmek istiyoruz Sayın Tom dan, Tom, projenin ihale aşamasına geldiğini belirterek, sistem ile ilgili şu bilgileri veriyor; “Suçlarla mücadele konusunda Mobil Bilgisayar Elektronik sistemi ile kentin 36 noktasına kamera yerleştirilecek. 360 denece dönen kameralarımızla o bölgelerde polisiye olayları takip edeceğiz. Merkezi sistemle haber merkezimize durum iletilecek.. İtfaiye ve Hızır acil servisinin hizmet sunması konusunda da kameralı sistemden yararlanılabilecek. Bunun yanında karakollardaki diyaloglarda kameralı sistemle tespit edilecek, karakollarda ve nezaretlerde kötü muamele görme konusunda polise atılan şaibelerde ortadan kalkmış olacak. Kentin giriş ve çıkışları büyük bir titizlikle kontrol edilecek.. şu an proje ihale aşamasında”
Söyleşi köşemize konuk olduğu için Sayın Ali Tom’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.