ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 2024 bankacılık verileri açıklandı
Erzurum 2024 bankacılık verileri açıklandı
Son 1 haftada 57 terörist etkisiz hale getirildi
Son 1 haftada 57 terörist etkisiz hale getirildi
Kış Tatbikatı-2025 devam ediyor
Kış Tatbikatı-2025 devam ediyor
Gazze'de can kaybı 47 bin 460'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 47 bin 460'a yükseldi
Elektrikte yeni tarife başlıyor
Elektrikte yeni tarife başlıyor
HABERLER>EKONOMİ
12 Ekim 2010 Salı - 06:37

Ekmeğin kadrini bilmiyoruz..

Erzurum ekmek israfının yoğunluklu olduğu illerin başında geliyor. Kent merkezinde, gelir seviyesi yüksek kesimin yaşadığı bölgelerde evsel atıkların büyük bir bölümünü ekmekler oluşturuyor. Erzurum’un varoş kesimlerinde ise ekmek israfı yok denecek düzeye iniyor.

Ekmeğin kadrini bilmiyoruz..

Erzurum ekmek israfının yoğunluklu olduğu illerin başında geliyor. Kent merkezinde, gelir seviyesi yüksek kesimin yaşadığı bölgelerde evsel atıkların büyük bir bölümünü ekmekler oluşturuyor. Erzurum’un varoş kesimlerinde ise ekmek israfı yok denecek düzeye iniyor.
//EKMEĞE VE EMEĞE SAYGISIZLIK
 Her yıl ekmeğe yaklaşık 7 milyar dolar para ödeyen Türk halkının israf ettiği ekmeğin ekonomik büyüklüğünün yıllık 700 milyon doları bulduğu bildirildi. Türkiye Fırıncılar Odası tarafından hazırlanan ‘Ekmekteki Kayıp Ekonomi’ raporu sofraların değişmez besini olan ekmeğe karşı farkında olmadan yapılan 'saygısızlığı' gözler önüne serdi.
Rapora göre her 10 ekmeğin dokuzu mideye gidiyor, biri ise israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor.
//GÜNLÜK EKMEK ÜRETİMİ
Ülkemizde günlük ekmek üretimi yaklaşık 120 milyon adedi bulduğuna yer verilen raporda, buna göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 16'sını evlerde olmak üzere, yaklaşık 40 milyar adetini tüketiyor, 4 milyar adeti de israf ediliyor. Günlük kayıp rakamı 1.9 milyon doları aşıyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ekmek tüketimi yıllık 40-50 kilogram arasında değişirken, Türkiye'de ise bu ülkelere kıyasla kişi başına 3-4 kat daha fazla ekmek tüketiliyor.
//BAYATLAYAN EKMEKLER ÇÖPE GİDİYOR
Ekmeğin çöpe atılmasında en önemli faktör bayatlama. Bayatlayan ekmeğin yüzde 6'sı direkt çöpe atılıyor, yüzde 35'i ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ekmek israfının yüzde 70'ini lokanta, restorant, yemekhaneler gibi toplu yemek tüketim yerlerindeki israf oluşturuyor. Ekmekteki israfa özellikle büyük kentlerde mevcut fırın sayısı ve kapasitesinin ihtiyaçtan çok fazla olması, rekabet sebebiyle tüketim miktarından fazla üretim yapılması ve tüketicinin ihtiyacından fazlasını satın alması neden oluyor.
//ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Yapılan araştırmalara göre, Türk halkı günlük enerjisinin yüzde 44'ünü sadece ekmekten, yüzde 58'ini ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlıyor. Gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfı da artıyor. Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla ancak, israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkca ekmek tüketimi azalıyor, ancak israf artıyor. Kişi başına ekmek tüketimi köy ve kentlere göre de değişiyor. Kentte yaşayan halka günde 1.25, kırsal kesimde yaşayanlara ise günde 1.5 ekmek düşüyor.
//HANE HALKI BÜYÜKLÜĞÜ VE TÜKETİM
Hane halkının sayısının artması ile tüketilen ekmek sayısı arasında da doğru bir ilişki bulunuyor. Türkiye’de düşük gelir gruplarındaki hanelere bir bireyin eklenmesi, buna karşılık toplam gelirin sabit kalması durumunda aile ekmek harcamasını artırıyor. Hane halkları üzerinde yapılan ölçümlerde geliri artan ailelerin ekmek tüketimleri de yüzde 56 oranında artıyor. Ekmek tüketimleri yaşa bağlı olarak da değişiyor. İnsanların yaşı arttıkça ekmek tüketimleri de kiloları da artıyor.
Diğer yandan gecekonduda oturanların ekmek tüketimleri lüks semtlerde yaşayanları ikiye katlıyor. Orta direk aileler, yüksek ve en zengin harcama grubunda yer alan ailelere göre daha çok ekmek tüketiyor. Araştırmalara göre, Türk insanı ekmeği saklamayı bilmiyor. Türk halkının yüzde 48'i ekmeği en fazla poşette saklıyor. Bunu sırayla yüzde 25.3 ile plastik kap, yüzde 12.2 ile buzdolabı, yüzde 9.97 ile ekmek dolabı, yüzde 4.6 ile diğer yöntemler izliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere ekmeği uzun süre saklamanın en etkili yolu olan buzdolabı halk arasında çok yaygın değil. Saklamayı bilmediğimiz gibi, ne olur ne olmaz diyerek ihtiyaçtan fazla ekmek alınıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticarette bölgesel fark büyüyor
Türkiye illeri protestolu senet sayısı sıralamasında 4’üncü Teşvik bölgesinde ...
Erzurum’da ithal rekoru
Erzurum’a sayı itibariyle bugüne kadar yapılan en büyük hayvan sevkiyatı ...
Kurslar, işsizlerin umudu oldu
Halk Eğitim Merkezi'nin sekiz ayda düzenlediği 38 farklı daldaki kursla ...
 
Erzurum’un kadastrosu tamamlanıyor
Erzurum'da kadastro çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.
Galeria esnafı destek bekliyor
Erzurum’da 3 yıl önce İstasyon Meydanı’nda hizmete sokulan Galeria Ticaret ...
Açık yok, fazla var..
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2010 Yılı Mahalli İdareler ...
 
Ovit'e ilk sondaj atıldı
Rize-Erzurum karayolu üzerinde yapılması planlanan İkizdere ilçesi Ovit ...
Kasaplar Odası’ndan Kurbanlık uyarısı
Kasaplar Odası Başkanı Ejder, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla önemli ...
Bal üretiminde genç vizyon arayışı
Erzurum’daki arıcıların yaş ortalamasının 55’in üzerinde olduğunun tespit ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İtibarın Sınırı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva