ETB BAŞKANI HINISLIOĞLU'NDAN HORMON UYARISI...
EKOLOJİK TARIMA YÖNELMELİYİZ
Son yıllarda tarım ürünlerinin üretiminde kullanılan hormonun kimyasal gübreleme ve kimyasal ilaçlamalarla insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eder duruma geldiği bildirildi.
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, hormonun insan sağlığına olan tehditleri hakkında yaptığı açıklamada, özellikle Ege, Akdeniz ve Çukurova Bölgesi'nde hormonlu, kimyasal gübreleme ve kimyasal ilaçlamalar yöntemiyle tarım yapıldığını, elde edilen ürünlerin ise lekesiz, güzel görünüşlü olduğunu, fakat bu güzel görünüşün bedeli içinde sağlığımızı tehdit eden faktörlerin gizli kaldığını belirtti.
DOĞUYA DA YANSIDI
Hakkı Hınıslıoğlu, bu tür tarımın az da olsa Doğu Anadolu Bölgesi'ne sıçrama yaptığını belirterek, "Tarımda yoksulluğun hormonlu ve kimyasal gübreleme yöntemine üreticiyi itiyor. Üretici kısa sürede çok ve ucuz ürün elde etmenin hesabı yapıyor. Şu anda ülkenin en ücra köşesinde yapılan tarım doğru tarımdır. Bugün o doğru tarımın adına ekolojik tarım adı veriliyor" dedi.
HORMONLU MEYVE VE SEBZENİN TADI YOK
Özellikle yaşlı insanların günümüzde sebze ve meyvelerden gerekli tadı bulamadıklarını söylediklerini örnek gösteren Hınıslıoğlu, "Sebze ve meyveye bakıyorsunuz görünümü mükemmel. Albenisi var. Ama yediğinizde bir bahçede yetiştirilen sebze ve meyvenin tadını asla vermiyor. Bunun nedeni hormon, kimyasal gübreleme ve kimyasal ilaçlamalardan kaynaklanmaktadır. Kimyasal ilaçlardan derhal vazgeçmek gerekir. Avrupa artık ekolojik tarımı hayatiyete geçirmektedir. Batılı ülkeler ekolojik tarımın kapısını çalmaktadırlar. Avrupa Birliği'nce kabul edilen yönetmeliklerde de belirtilen bitkisel kaynaklarla, kullanımına izin verilen bazı sentetik maddeler tercih edilmelidir" diye konuştu.
ÇARE ORGANİK TARIM
Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde üreticinin ekolojik tarıma yeni yeni yöneldiğini, bu yönelişin Çukurova Bölgesi'nde de görülmesini arzu ettiklerini belirten Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hınıslıoğlu, ekolojik tarımın ciddi ve disiplinli çalışmalar gerektiren bir sistem olduğunu ve bugün itibariyle Türkiye'de ekolojik tarımın uygulanmasında başarı elde etmenin bir yolunun da eğitim çalışmalarından geçtiğini ifade etti.
Tarımsal üretimin zahmetli bir uğraş olduğunu da ifade eden Hınıslıoğlu, "Ülke insanının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak, daha fazla verim almak üzere kolay uygulanan tarımsal girdileri kullanmaya alışmış üreticimizin, hiç yoksa uygun dozda girdi kullanımına özendirilmesi bile, çevreyi ve insan sağlığını korumaya dönük bilimsel hassasiyete uygun düşecektir" şeklinde konuştu.