EVLİYA ÇELEBİ PEYNİR ÜRETİMİNE ESİN KAYNAĞI OLDU
Erzurum'da, ''Keten tohumlu ve ısırgan otlu peynirin'' DATÜBB tarafından yapılacak üretiminde, esin kaynağı Evliya Çelebi oldu.
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) tarafından gerçekleştirilen, ''Keten tohumlu ve ısırgan otlu peynirin'' tadındaki farklılığın yanı sıra diyet özelliği ve kolesterole iyi gelme yönünün bulunduğu bildirildi.
ISIRGAN OTLU PEYNİR
DATÜBB Başkanı Nazmi Ilıcalı, yaptığı açıklamada, 15. yüzyılda Erzurum'a gelen Evliya Çelebi'nin keten tohumlu ve ısırgan otlu peynirden yediğini ve söz konusu peyniri methettiğini belirterek, ''Ancak sonraki yıllarda bu peynirin üretimi yapılmamıştır. Evliya Çelebi bu peyniri üretmemizde bize esin kaynağı oldu'' dedi.
KKYD, PROJEYE DESTEK ÇIKTI
Projeye, Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarına Destek Programı'ndan 175 bin YTL'lik destek alındığını anlatan Ilıcalı, şunları kaydetti:
''Projemiz toplam 350 bin YTL'lik bütçeye sahip. Üretime en kısa sürede başlayacağız. Keten tohumlu ve ısırgan otlu peynirin en önemli özellikleri içerisindeki omega 3 ve omega 6 maddeleri nedeniyle kolesterole iyi gelmesi ve diyet özelliğinin bulunması. Bir Alman firması ürettiğimiz peyniri almaya talip oldu. Organik gıda firması Naturkost Engemann'ın sahibi Klaus Engemann ve diğer yetkililer ilimize gelerek gerekli incelemeleri yaptılar.''
PEYNİRE TOPBAŞ'IN KÖYÜNÜN ADI VERİLECEK
Nazmi Ilıcalı, üretimi yapılacak olan peynire İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın köyü olan Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı ''Barhal'' köyünün adının verileceğini söyledi.
Topbaş'ın organik tarıma büyük destek verdiğini ve özellikle bölge çiftçisinin gelişiminde katkısının bulunduğunu anlatan Ilıcalı, ''Sayın Topbaş'ın, organik tarıma sağladığı katkı nedeniyle kendisine bu şekilde teşekkür etmeyi düşündük'' diye konuştu.
Ilıcalı, ürettikleri peynirin piyasadaki diğer peynirlere oranla fiyatının yüzde 10'la 15 oranında daha pahalı olduğunu anlatarak, peynirin patent alımı çalışmalarını da tamamladıklarını ifade etti.
BİRLİĞİN DİĞER PROJELERİ.
DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, birlik olarak bölge ekonomisinin canlanması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, şu ana kadar 5 projelerinin AB hibe fonlarından yararlanmaya hak kazandığını söyledi.
Erzurum Yöresinde Organik Tarım Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması, Organik Un Üretimi, Organik Baklagiller Üretimi, Organik Hayvan Yem Üretimi ve Organik Tarım Ürünlerinin Pazarlanması projelerinin AB tarafından kabul gördüğünü anlatan Ilıcalı, sürdürülebilir kalkınmanın sektörlere entegrasyonu kapsamında Üreticilerin Toprak ve Ürünlerinin Tahlili Projesi'nde ise son aşamaya gelindiğini bildirdi.
Ilıcalı, bölge ve Türk çiftçisinin en önemli sorunu olan pazar bulma sıkıntısını aşmak için sürekli çalıştıklarını belirterek, bu doğrultuda girişimlerinin devam edeceğini kaydetti.