TARET START ALDI
Kısa adı TAR- ET olan sözleşmeli erkek besi sığır yetiştiriciliği projesi imzalanan kararname ile hayata geçti..13. Bölge Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdür Abdullah Damcı, kısa adı TAR-ET olan sözleşmeli besi sığırcılığı projesinin imzalanan projeyle hayata geçtiğini açıkladı.
PROJE 28 İLDE UYGULANIYOR
Projenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 28 ilde hayata geçtiğini belirten Damcı“ TAR- ET ile ilgili kararname imzalanarak hayata geçirildi. 2007 yılında proje ile ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz. Ülkemiz hayvancılığına ve hayvan yetiştiricilerine bir çok konuda fayda sağlayacak olan TAR- ET Projesi Tarım Kredi Kooperatiflerinin sorumluluğunda gerçekleştirilecek ve adı geçen projenin kredi ihtiyacı Ziraat Bankasınca karşılanacak. Projenin uygulanabilmesi ve sürdürebilirliği açısından proje kapsamında kesimi yapılacak besi sığırları için yetiştiricileri kargas ağırlık üzerinden Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından 1 YTL/Kg et teşvik primi verilecek. 10 yıl süre ile yürütülecek proje sonunda 880 bin hayvan besiciye alınacak. 1 milyar 500 milyon YTL’lik iş hacmine ulaşılabilecek ve yılda 30 bin kişiye geçim kaynağı sağlanacak” dedi.
PROJE, ORTAKLARLA YÜRÜTÜLECEK
Projenin Tarım Kredi Kooperatifi üyeleriyle yürütüleceğini belirten Damcı“ Proje 22’si il merkezinde 126’sı ilçede 122’si kasaba ve köyde olmak üzerde toplam 270 tarım kredi kooperatifinin 212 bin 500 ortağından sözleşmeli besi sığırcılığı modelini uygulayabilecek alt yapıya sahip ortaklarına uygulanacak. Proje çerçevesinde yetiştirilen besi sığırcılarının kesimi ve tüketiciye sunulması ise Et Balık Kurumu tarafından yapılacak” dedi.
PROJEDEN YARARLANMA KRİTERLERİ
Projeden yararlanma kriterleri ile ilgili bilgiler veren Damcı“Tarım Kredi Kooperatifine vadesi geçmiş borcu bulunmayan ödeme alışkanlığı iyi olan, sözleşmeli besi sığırcılığı modelini uygulayabilecek alt yapı ve bilgi birikimine sahip olan üyeler en az 15 baş, en fazla 50 baş sığırın sözleşmeli besiciliğini yapabilecek. Sözleşmeli üretimde besi süreleri ortalama 6 ila 14 ay arasında değişebilecek” dedi.
PROJE VERİMLİLİĞİ ARTIRACAK
TAR- ET Projesi ile verimin artacağını belirten Damcı, “ Bölge çiftçisi yetiştirdikleri besi hayvanlarını aracısız olarak satabilecekler. Bölgede kültür ırkı ve kütür ırkı melezi, hayvan beslenmesi teşvik edilecek. Birim hayvanlardan daha fazla gelir sağlanacak. Projenin uygulanma alanında yerli sığır, ırklarında suni tohumlamayı, teşvik etmek suretiyle hayvan ıslahına katkıda bulunulacak. Üreticilerin, sözleşmeli besicilik modeli çerçevesinde hayvan barınağı, hayvan beslenmesi, ve hayvan sağlığın konusunda eğitimleri sağlanacak, modern ve sürdürebilir,bir üretim modeli oluşturularak yöre insanın bulundukları yerde istihdamı sağlanacak.. Projeyle; Sözleşmeli üretim modeli ile planlı üretim yapılmak suretiyle bölgede, kaliteli, ve kayıt altındaki besi sığırı üretimi artırmak, Bölgeler arası hayvan sirkülasyonunu önleyerek, bulaşıcı havan hastalıklarının yayılma risklerini azatlamak, yörelerdeki yem fabrikalarının kapasite kullanımı oranları ve hayvancılığa bağlı dericilik gibi yan sanayilerin gelişimini artırmak suretiyle bölge insanına ilave iş imkanı sunmak, yöremiz insanın hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığın azaltmak amaçlanmaktadır.” diye konuştu