ETTE ZAM SİNYALİ
Üretim girdi maliyetlerinin arttığını öne süren et üreticileri, ete önümüzdeki günlerde zam yapılacağını ifade ediyorlar. Son bir yılda yüzde 6 ila 10 arasında artış gösteren kırmızı etin yüzde 20 zam görmesi gündemde.
Üretim girdi maliyetlerinin arttığını öne süren et üreticileri, ete önümüzdeki günlerde zam yapılacağını ifade ediyorlar. Son bir yılda yüzde 6 ila 10 arasında artış gösteren kırmızı etin yüzde 20 zam görmesi gündemde.Pirinç, buğday, bulgur, ekmek, un ve bakliyat derken yem fiyatlarındaki yükseliş kırmızı ete de zammı gündeme getirdi.
KASAPLAR ODASI ÜRETİM GİRDİ MALİYETLERİNİ YÜKSEK BULUYOR
Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, üretim girdi maliyetlerinin arttığını belirterek,
et fiyatının yükselmesini istemediklerini ancak şartların kendilerini buna zorladığını, ''Hayvan sayısı azaldı, arz giderek düşüyor. Besiciler üretimden çekiliyor.Haziran ayı ile birlikte kırmızı ete talep patlayınca durum bugünden çok farklı olur. Kırmızı ete yapılan zammın Haziran ayı içinde en az yüzde 20'ye ulaşacağı bekleniyor. Üretici desteklenmezse önümüzdeki yıllarda kırmızı et fiyatları daha da artabilir” diye konuştu.
SORUN KASAPLARDAN KAYNAKLANMIYOR
Sorunun kasaplardan kaynaklanmadığını belirten Ejder, “ Et fiyatlarındaki artış kasaplar değil, üretimdeki girdi maliyetlerinin yükselişi belirliyor. Kasaplar şuan büyük zorluklar yaşıyor. Önemli olan arz ve talepte dengenin sağlanması. Tüketici ve üretici halinden memnun olmasıdır. Kasaplarında önemli sorunları var, özellikle haksız rekabet sorunu yaşayan kasaplar ayakta kalma mücadelesi yaşıyor” diye konuştu.